Tipy a rady Kokosové mlieko – ako si ho vyrobiť doma

Kokosové mlieko

Kokosové mlieko je vysoko výživné a bohaté na vlákninu, vitamíny C, E, skupinu vitamínov B a na minerály vrátane železa, selénu, vápnika, horčíka a fosforu. V našich podmienkach je však dostupné hlavne v konzervovanej podobe, takže je o spomínané vitamíny trošku ochudobnené. Jeho benefitom však je, že na rozdiel od kravského mlieka neobsahuje laktózu, a tak si jeho „mliečnu“ chuť môžu užiť aj tí, ktorí trpia laktózovou intoleranciou. Kokosové mlieko je ako jedno z rastlinných mliek obľúbenou surovinou hlavne u vegánov. Je základom smoothies, mliečnych koktailov, ale slúži aj ako alternatíva kravského mlieka pri pečení či varení.

Hlavnou zložkou kokosových orechov je kyselina laurová, nachádza sa aj v mliečnom tuku vrátane materského mlieka. V tele sa premieňa na prospešnú zlúčeninu nazývanú monolaurín, ktorá má antivírusové, protiplesňové a antibakteriálne účinky, takže aj konzumáciou kokosového mlieka sa dá chrániť pred infekciami a vírusmi.

Ako skladovať kokosové mlieko

Pokiaľ máte v rukách naozaj čerstvé kokosové mlieko, je potrebné ho vypiť čím skôr, najlepšie v deň lisovania. Konzervované kokosové mlieko je potrebné skladovať podobne ako ostatné rastlinné mlieka podľa údajov uvedených na obale. Obal mlieka vždy dôkladne skontrolujte, či nie je poškodený a jeho obsah znehodnotený. Po otvorení ho vždy prelejte do vzduchotesnej nádoby, dobre uzavrite a skladujte v chlade. Spotrebujte do 2 až 3 dní. Nezľaknite sa zmeny konzistencie – z dôvodu vysokého obsahu oleja kokosové mlieko stuhne.

Kokosové mlieko vyrobené doma

Domáce kokosové mlieko máte vyrobené za 10 minút a potrebujete naň len dve ingrediencie. Ukážeme vám, ako na to.

Kokosové mlieko – ako si ho vyrobiť doma
Čo naň potrebujete a v akom pomere?

160 g sušeného nesladeného kokosu
750 – 1000 ml vody (čím menej vody dáte, tým bude mlieko krémovejšie)
štipka soli

Na dochutenie (nemusí byť)

1 PL javorového sirupu
1/2 ČL vanilkového extraktu
2 PL kakaa

Ako na to?

  1. Do výkonného vysokootáčkového mixéra pridajte sušený kokos, 720 ml vody a štipku soli.
  2. Vrchnú časť mixéra prikryte uterákom, aby ste zabránili striekaniu počas mixovania.
  3. Kokosové mlieko mixujte približne 2 minúty, potom skontrolujte konzistenciu.
  4. Ak sa vám zdá mlieko príliš husté, prilejte ešte vodu.
  5. Ak preferujete sladké a ochutené mlieka, pridajte ešte ostatné ingrediencie podľa uvedeného odporúčania.
  6. Na misu natiahnite potravinársku gázu, upevnite ju gumičkou, gázu jemne uvoľnite, aby nebola napnutá, a nalejte do nej zmes z mixéra.
  7. Prepasírujte a odložte bokom.
  8. Mlieko nalejte do sklenenej nádoby a skladujte v chlade približne 5 až 7 dní. Pred podávaním pretrepte.

TIPY:

  • Kokosovú dužinu, ktorá vám ostane, určite nevyhadzujte. Usušte ju a použite do koláčov, granoly či do raňajkových misiek s ovsenými vločkami.
  • Ak máte radi domáce rastlinné mlieka, odporúčame vám pripraviť si aj mandľové mlieko. Postup je jednoduchý a výsledok veľmi chutný.

Kokosová voda

Kokosová voda je číra tekutina zo stredne mladého zeleného kokosu, má nízky obsah tuku a je bohatá na ľahko stráviteľné uhľohydráty. Kokosovej vode sa venuje veľká pozornosť najmä preto, že podporuje dôležitú liečbu akútnej hnačky v rozvojových krajinách. Hovorí sa, že má podobný obsah elektrolytov ako izotonické nápoje, preto je dôležitá pri dehydratácii organizmu po intenzívnom cvičení.

Univerzálna kokosová palma

Kokosová palma a jej plody majú široké využitie, a to nielen priemyselné, ale aj kultúrne.

  • Potravinárstvo – zo žltých kvetov sa vyrába sladká šťava, ktorá sa môže ďalej spracovať na cukor a palmové víno. Z kokosu sa získava kokosový olej a kokosová múčka. Z kvaseného kokosového mlieka sa vyrába liehovina zvaná arak. Z mladých listov sa pripravuje šalát.
  • Textilný priemysel – z vláknitej vrstvy z oplodia sa pletú rohože a vrecia, spriadajú sa z nej motúzy.
  • Stavebníctvo – domorodé obyvateľstvo tropických oblastí používa listy ako strešnú krytinu.
  • Záhradníctvo – z kokosových vlákien sa vyrábajú kvetináče.

Vedeli ste?

Palmy produkujú kokosové orechy približne 13-krát ročne, takže rozkvitnutý strom môže za rok vyprodukovať 60 – 180 kokosových orechov.
Zdroj: womenshealthmag.com, bbcgoodfood.com, healthline.com, minimalistbaker.com

Vytlačiť stránku
Zdielať článok