Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Kokosové mlieko je vysoko výživné a bohaté na vlákninu, vitamíny C, E, skupinu vitamínov B a na minerály vrátane železa, selénu, vápnika, horčíka a fosforu. V našich podmienkach je však dostupné hlavne v konzervovanej podobe, takže je o spomínané vitamíny trošku ochudobnené. Jeho benefitom však je, že na rozdiel od kravského mlieka neobsahuje laktózu, a tak si jeho „mliečnu“ chuť môžu užiť aj tí, ktorí trpia laktózovou intoleranciou. Kokosové mlieko je ako jedno z rastlinných mliek obľúbenou surovinou hlavne u vegánov. Je základom smoothies, mliečnych koktailov, ale slúži aj ako alternatíva kravského mlieka pri pečení či varení.
Hlavnou zložkou kokosových orechov je kyselina laurová, nachádza sa aj v mliečnom tuku vrátane materského mlieka. V tele sa premieňa na prospešnú zlúčeninu nazývanú monolaurín, ktorá má antivírusové, protiplesňové a antibakteriálne účinky, takže aj konzumáciou kokosového mlieka sa dá chrániť pred infekciami a vírusmi.
Pokiaľ máte v rukách naozaj čerstvé kokosové mlieko, je potrebné ho vypiť čím skôr, najlepšie v deň lisovania. Konzervované kokosové mlieko je potrebné skladovať podobne ako ostatné rastlinné mlieka podľa údajov uvedených na obale. Obal mlieka vždy dôkladne skontrolujte, či nie je poškodený a jeho obsah znehodnotený. Po otvorení ho vždy prelejte do vzduchotesnej nádoby, dobre uzavrite a skladujte v chlade. Spotrebujte do 2 až 3 dní. Nezľaknite sa zmeny konzistencie – z dôvodu vysokého obsahu oleja kokosové mlieko stuhne.
Domáce kokosové mlieko máte vyrobené za 10 minút a potrebujete naň len dve ingrediencie. Ukážeme vám, ako na to.
160 g sušeného nesladeného kokosu
750 – 1000 ml vody (čím menej vody dáte, tým bude mlieko krémovejšie)
štipka soli
1 PL javorového sirupu
1/2 ČL vanilkového extraktu
2 PL kakaa
TIPY:
Kokosová voda je číra tekutina zo stredne mladého zeleného kokosu, má nízky obsah tuku a je bohatá na ľahko stráviteľné uhľohydráty. Kokosovej vode sa venuje veľká pozornosť najmä preto, že podporuje dôležitú liečbu akútnej hnačky v rozvojových krajinách. Hovorí sa, že má podobný obsah elektrolytov ako izotonické nápoje, preto je dôležitá pri dehydratácii organizmu po intenzívnom cvičení.
Kokosová palma a jej plody majú široké využitie, a to nielen priemyselné, ale aj kultúrne.
Palmy produkujú kokosové orechy približne 13-krát ročne, takže rozkvitnutý strom môže za rok vyprodukovať 60 – 180 kokosových orechov.
Zdroj: womenshealthmag.com, bbcgoodfood.com, healthline.com, minimalistbaker.com