Tipy a rady Hrachová kaša zasýti aj zahreje. Prečo tak milujeme kaše?

História

Pôvodná stredoeurópska kuchyňa bola relatívne ťažká a regionálne rôznorodá. Vidiek sa musel stravovať v súlade s ťažkou fyzickou prácou, aby mohol prežiť. Kuchyňa dostávala impulzy z okolitých kuchýň, a to najmä českej, poľskej, rakúskej a maďarskej. Každodenná strava sa skladala z lokálnych surovín a denne sa jedávali obilninové kaše. Postupne sa do jedálnička dostali aj strukovinové kaše, ako napríklad obľúbená hrachová.

Luxusná hrachová kaša

Hrach je významná poľnohospodárska plodina, keďže poskytuje najstabilnejšiu úrodu. To je jeden z dôvodov, prečo bol obľúbený aj v minulosti.

Najcennejšia na hrachu je jedinečná kombinácia horčíka a nukleových kyselín. Nukleové kyseliny sú látky, ktoré podporujú zdravé delenie a rast buniek. Tieto látky nás regenerujú a doslova omladzujú organizmus, preto je hrach mimoriadne vhodný pre deti, dospievajúcu mládež i staršie osoby. Najstráviteľnejší je práve vo forme hrachovej kaše. Vďaka vysokému obsahu vlákniny, bielkovín a pomerne nízkemu počtu kalórií je kaša skvelá aj do diétneho jedálnička.

Hrachová kaša nemusí byť to lacné jedlo pripravené z hrachu a cibule. Môžete ju obohatiť pridaním koreňovej zeleniny. Hrachová kaša sa často podáva s roštenkou, údeným mäsom, opečenou klobásou alebo s údeným tofu.

Čo na vylepšenú hrachovú kašu potrebujete?

Postup:

Olivový olej zohrejte na panvici a orestujte na ňom koreňovú zeleninu nakrájanú na kocky. Pridajte cibuľu a cesnak. Premiešajte a orestujte. Potom pridajte hrach, ktorý ste nechali namočený minimálne 2 hodiny, podlejte vývarom a varte domäkka. Keď je hrach zmäknutý, vypnite, vlejte citrónovú šťavu, dochuťte soľou a čiernym korením a rozmixujte.

Čo so zvyšným namočeným hrachom?

Ak ste namočili príliš veľa hrachu, nevyhadzujte ho. Pripravte si z neho výbornú polievku zo suchého hrachu so zeleninou. A nebojte sa, že ostane aj na druhý deň – ohrievaná chutí ešte lepšie.

Hrášková kaša je sviežou alternatívou klasickej hrachovej kaše zo sušeného hrachu. Je ľahšia na trávenie a vďaka svojej sviežej zelenej farbe je zaujímavá aj pre deti.

Obilninové a zeleninové kaše

Kaše na sladko aj na slano, zo strukovín, zeleniny či obilnín majú u nás dlhú históriu. Pozrime sa spolu na to, ktoré kaše okrem hrachovej sú u nás najobľúbenejšie.

Hrachová kaša zasýti aj zahreje. Prečo tak milujeme kaše?
Zemiaková kaša

Asi sa pousmejete, že čo môže byť zaujímavé na takej obyčajnej zemiakovej kaši. Pre niekoho je to lacná príloha, pre iného výdatné jedlo. Uvariť zemiaky, zaliať ich mliekom a pridať kúsok masla zvládne naozaj každý. Ale čo keď má zemiaková kaša lepkavú konzistenciu a vôbec nie je chutná? Pri jej príprave predsa len treba dodržať pár pravidiel. Ktoré to sú?

  • Na prípravu používajte výhradne zemiaky typu C, nikdy nerobte kašu z nových zemiakov, sú plné škrobu. Zo starých zemiakov bude kaša chutnejšia a jemnejšia.
  • Olúpané zemiaky vždy pred prípravou zemiakovej kaše opláchnite studenou vodu, zbavíte ich časti nepotrebného škrobu.
  • S varením zemiakov to neprežeňte, rozvarené zemiaky sú príliš vodnaté a znížia kvalitu výslednej kaše.
  • Kašu pripravujte vždy s mliekom, nie s vodou, prípadne ju zjemnite smotanou na šľahanie.
  • Používajte živočíšne maslo, minimálne s 82 % tuku, vopred ho vyberte z chladničky, aby malo izbovú teplotu. Na 1 kg zemiakov je potrebných cca 100 g masla.

Krupicová kaša

Krupicová kaša sa nám spája s vôňou domova a detstva. I keď to vyzerá ako jednoduché jedlo, je na ňom čo pokaziť. Ako ju uvariť tak, aby nebola príliš riedka, ale ani tvrdá ako betón?

  • Pri príprave krupicovej kaše nepoužívajte nízkotučné mlieko, najlepšie je vždy plnotučné.
  • Mlieko vždy nechajte poriadne zovrieť a až do vriaceho pridávajte pomaly krupicu.
  • Maslo pridávajte rovno do kaše počas varenia, rozpustí sa v nej rovnomerne.
  • Cukor pridajte do kaše až na záver, nepripáli sa vám o hrniec.
  • „Zázračný“ pomer lahodnej krupicovej kaše je 1 dl mlieka na 1 PL krupice.

Ovsená kaša

Ovos je veľmi ľahko stráviteľná a zdraviu prospešná obilnina. Veľmi dobre pôsobí na naše telo. Táto neodolateľná obilnina patrí medzi najmladšie. Ovos bol objavený v ranom stredoveku. Jeho prednosti boli zaznamenané už pred naším letopočtom. Živili sa ním germánske kmene – konzumáciou ovsa získali veľké množstvo sily a energie.

Prečo je vhodné pravidelne konzumovať ovsenú kašu?

  • Znižuje hladinu cholesterolu v krvi a zmierňuje riziko vzniku rakoviny.
  • Obsahuje veľa minerálov, ako sú meď, železo a mangán.
  • Pomáha pri chudnutí, lebo má nízky glykemický index a telo ju trávi pomalšie.
  • Obsahuje betaglukán (typ rozpustnej vlákniny), ktorý má pozitívny vplyv na imunitný systém, pretože aktivuje biele krvinky – ich úlohou je detoxikácia črevnej flóry.
  • Betaglukán tiež zrýchľuje metabolizmus a znižuje riziko vzniku obezity.

Medzi menej známe, ale stále populárnejšie kaše patria pšenová kaša či kaša z quinoy. Tieto obilniny sú vhodné aj pre deti, obsahujú veľa zdraviu prospešných látok, podporujú zdravý vývoj a rast detí.

Zdroj: wikipedia.org, polnoinfo.sk, vedanadosah.sk, chutodnaty.sk, detoxtela.sk, nazdravie.sk

Publikované: pred 3 mesiacmi
Vytlačiť stránku
Zdielať článok