Tipy a rady Čo nesmie chýbať na fašiangovom stole? Domáce šišky

Fašiangy či karneval

Slovo karneval je kresťanského pôvodu a pochádza z latinského slova „carne levare“, čo znamená „odstrániť mäso“. Predstavuje posledné obdobie hodovania, osláv a „rozlúčky s mäsom“ pred pôstnym obdobím. Fašiangy  či karneval sa obvykle konajú v priebehu februára alebo začiatkom marca. Nielen slovenské fašiangy, ale aj známy karneval v Riu de Janeiro patria medzi slávnosti, počas ktorých sa tešia obľube sladké a vyprážané jedlá, akými sú aj šišky.

Aká krajina, také šišky

V starom Ríme a Grécku sa vyprážali kúsky sladkého aj slaného cesta. Arabi ponárali vyprážané cesto do sladkého sirupu a Nemci obľubovali pikantné šišky. Do Ameriky ich priniesli Holanďania. Americké šišky sa stali populárnymi raňajkami a ročná spotreba týchto sladkých šišiek na milión spôsobov prekročila už magickú hranicu desať miliárd.

O histórii šišiek sa môžete dočítať viacero romantických príbehov či mýtov. Napríklad takí Viedenčania prisahajú, že šišky vynašla známa kuchárka Cecília v roku 1690. Nešťastne zaľúbená pekárka omylom hodila pripravené cesto do oleja a nie do rúry a tak vznikli vyprážané šišky.

U nás sa tieto dobroty spolu s kysnutými závinmi, makovými a tvarohovými koláčmi objavovali na dedine aj v mestách, u bohatých aj chudobných. Bežne sa piekli pri narodení dieťaťa, počas sezónnych prác, ale najčastejšie rozvoniavali počas fašiangového obdobia.

Konzumácia vyprážaných šišiek má v Európe rituálny charakter – súvisí s plodnosťou, blížiacou sa jarou aj s prebúdzaním prírody.

Šišky na milión spôsobov

Každá rodina má svoj osvedčený recept na šišky. Pod rôznymi regionálnymi názvami sa skrýva kysnuté cesto s rumom. Väčšinou sa vyprážané šišky posypú práškovým cukrom a naplnia marhuľovým džemom. Novodobé šišky sú plnené bielkovou penou našľahanou s jahodovým džemom, prípadne čokoládou, či poliate rôznymi polevami.

Ak vám vyprážané šišky prekážajú alebo vám zdravotné problémy jednoducho tento typ prípravy nedovolia, upečte si ich. Fašiangové fánky pripravené v rúre či pečené šišky s brusnicovou polevou zaťažujú organizmus oveľa menej.

Tvarohový koláč, ktorý tiež patrí medzi tradičné fašiangové jedlá, si môžete pripraviť aj v modernejšej podobe – ako náš vláčny tvarohový koláč s jahodami. Tento koláč je veľmi obľúbený u detí a ak ich chcete potešiť ešte viac, pripravte ho vo forme na mafiny.

Rovnako chutný a zároveň moderný je veľkonočný makový cheesecake.

Čo nesmie chýbať na fašiangovom stole? Domáce šišky

Castagnole – slávne talianske šišky

Ak sa rozhodnete tento rok stráviť fašiangy v Benátkach, určite budú na každom rohu rozvoniavať slávne talianske šišky castagnole. Keď si však sviatky užívate doma, pripravte si vlastné castagnole. Ponúkame vám tradičný benátsky recept na šišky.

Na talianske šišky potrebujete:

200 g hladkej múky
60 g práškového cukru
1 PL prášku do pečiva
štipku morskej soli
1 citrón bez chemickej úpravy (bio)
2 veľké vajíčka
40 g masla izbovej teploty
1 PL anízového likéru
1 ČL vanilkového extraktu
1 l kvalitného oleja na vyprážanie

Postup:

  1. Vo veľkej miske zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, soľ a citrónovú kôru. V zmesi vytvorte rukou jamku a rozbite do nej vajíčka. Pridajte maslo, anízový likér, vanilkovú esenciu a dobre vymiešajte.
  2. Cesto vyberte na dosku a ručne domieste. Vytvorte hladkú a mierne lepkavú guľu, zabaľte ju do potravinovej fólie a nechajte 10 minút odpočívať.
  3. Do hlbokej panvice nalejte olej a nechajte ho rozpáliť. Počkajte, kým nedosiahne teplotu 180 °C.
  4. Cesto vyberte z fólie a rozdeľte na päť častí. Každú časť rozvaľkajte na dlhý šúľanec hrubý asi 1 cm. Každý šúľanec nakrájajte na malé kúsky. Pomocou dlane vyformujte malé guľky.
  5. Malé šišky vyprážajte do zlatista približne 4 minúty.
  6. Po vysmažení vyberte šišky na tanier vyložený kuchynskou papierovou utierkou a nechajte odkvapkať od oleja.
  7. Keď mierne vychladnú, obaľte ich v práškovom cukre a podávajte ešte mierne teplé.

Náš tip:

Ak chcete šišky vypražiť zdravšie, použite arašidový olej. Arašidový olej obsahuje množstvo kvalitných tukov, ktoré umožňujú zahrievať ho na vysoké teploty. Má lahodnú orieškovú chuť aj vôňu a hodí sa na vyprážanie, grilovanie aj pečenie.

Vhodný je aj do kysnutých závinov. Pri príprave orechového závinu použitie na praženie orechov práve arašidový olej. Zvýrazní ich chuť a dodá závinu príjemnú vôňu.

Zdroj: allthatsinteresting.com, greatitalianchefs.com, austria.info

Publikované: pred 3 mesiacmi
Vytlačiť stránku
Zdielať článok