Tipy a rady Ako skladovať korenie, aby vydržalo dlho čerstvé?

Bez korenia a byliniek by ani ten najšikovnejší kuchár nevykúzlil chutné jedlo. Práve koreninám vďačíme za skvelé vône a chute jedál. No len voňavé korenie dokáže svoju vôňu odovzdať ďalej. Aby si udržalo arómu, treba ho správne skladovať.

Najväčší nepriatelia

Bylinkám a koreniu najviac škodí vlhko, teplo a svetlo, ktoré ich oberajú o chuť, vôňu a farbu. Najlepšie sa ich darí uchovávať v sklenených nádobách, uložených v zatvorenej skrinke, ktorá ich chráni pred svetlom. Skontrolujte, či uzáver dobre tesní, aby prepúšťal čo najmenej vzduchu.

Použiť a odložiť

Zvykli ste si pri varení nechávať korenie blízko varnej dosky? Pre vás je to praktické, no korenie vystavujete dvom úhlavným nepriateľom – teplu a vlhkosti. Bylinky a korenie prijímajú pachy z vareného jedla a prichádzajú tým o vlastnú vôňu. Nasatá vlhkosť môže spôsobiť plesnivenie.

Menej je viac

Korenie v dobre uzatvorenej sklenenej nádobe bez svetla vydrží voňavé aj niekoľko rokov. Odporúčame vám kupovať menšie balenia a pokiaľ možno, kupujte korenie v celku, nie mleté alebo drvené. Čerstvo namleté alebo v mažiari rozdrvené korenie má oveľa intenzívnejšiu chuť a vôňu.

Vytlačiť stránku
Zdielať článok