Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Bez korenia a byliniek by ani ten najšikovnejší kuchár nevykúzlil chutné jedlo. Práve koreninám vďačíme za skvelé vône a chute jedál. No len voňavé korenie dokáže svoju vôňu odovzdať ďalej. Aby si udržalo arómu, treba ho správne skladovať.
Najväčší nepriatelia
Bylinkám a koreniu najviac škodí vlhko, teplo a svetlo, ktoré ich oberajú o chuť, vôňu a farbu. Najlepšie sa ich darí uchovávať v sklenených nádobách, uložených v zatvorenej skrinke, ktorá ich chráni pred svetlom. Skontrolujte, či uzáver dobre tesní, aby prepúšťal čo najmenej vzduchu.
Použiť a odložiť
Zvykli ste si pri varení nechávať korenie blízko varnej dosky? Pre vás je to praktické, no korenie vystavujete dvom úhlavným nepriateľom – teplu a vlhkosti. Bylinky a korenie prijímajú pachy z vareného jedla a prichádzajú tým o vlastnú vôňu. Nasatá vlhkosť môže spôsobiť plesnivenie.
Menej je viac
Korenie v dobre uzatvorenej sklenenej nádobe bez svetla vydrží voňavé aj niekoľko rokov. Odporúčame vám kupovať menšie balenia a pokiaľ možno, kupujte korenie v celku, nie mleté alebo drvené. Čerstvo namleté alebo v mažiari rozdrvené korenie má oveľa intenzívnejšiu chuť a vôňu.