Recepty Žerbó rezy

Suroviny

500 g polohrubej múky
250 g masla (alebo tuku na pečenie)
50 g práškového cukru
2 vajcia (veľké žĺtky)
1 vajce (veľké)
20 g droždia
100 ml mlieka
1 štipka soli
300 g marhuľového džemu (alebo ríbezľový)
200 g čokolády na varenie
maslo (trocha)
Plnka:
300 g vlašských orechov (mletých)
180 ml vody
180 g kryštálového cukru
citrón (len kôra z chemicky neošetreného)
rumová esencia

Postup

1

Vo vlažnom mlieku s troškou cukru rozpustíme droždie. Necháme trochu podkysnúť. Medzitým zmiešame múku s cukrom, tukom alebo maslom, vajíčkom, žĺtkami. Pridáme kvasnice a vypracujeme cesto.

2

Pripravíme si plnku: Orechy, cukor, kôru a trošku rumu zalejeme vriacou vodou, dobre premiešame.

3

Cesto rozdelíme na 3 časti, každú natenko rozvaľkáme.

4

Na plech dáme plát cesta, potrieme džemom, polovicou plnky, na to dáme ďalší plát cesta a postup zopakujeme. Vrchný plát popicháme vidličkou a pečieme na 200 °C asi pol hodiny.

5

Upečený koláč potrieme rozpustenou čokoládou na varenie s trochou masla.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept