Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Skúste ju tento rok pripraviť trošku netradične a dodajte jej šmrnc jablkovou plnkou a chutnou medovou krustou.
Domáca zemiaková knedľa
K pečenej husi je výborná domáca zemiaková knedľa. Chcete si ju pripraviť, ale neviete, ako na to? Pustite sa do toho s nami: Zemiaky uvaríme vo vriacej vode do mäkka, necháme ich vychladnúť, ošúpeme a najemno nastrúhame. V miske zmiešame nastrúhané zemiaky s múkou, štipkou soli a s vajíčkom. Z cesta vytvoríme menšie zemiakové knedle, ktoré varíme cca 10 minút vo vriacej osolenej vode. Hneď ako sú hotové, popicháme ich vidličkou a necháme vychladnúť.
Zásady prípravy husi: Hus obsahuje dosť tuku, a ten sa topí hlavne počas pečenia, takže pekáč, v ktorom sa bude kačka piecť, nie je potrebné natrieť maslom ani iným tukom. Najkvalitnejšia hus je z domáceho chovu, má primeraný podiel mäsa a tuku. Dôležité je nasoliť hus večer pred pečením, aby soľ prešla cez tuk až do mäsa. Tuk sa dá využiť aj ďalej, je výborný na ďalšie varenie a pečenie, má vysokú tepelnú odolnosť, a preto sa neprepáli tak rýchlo ako bežný olej. Kupovaná hus nesmie mať pod kožou podliatiny. Tuk má byť krásne žltý, nie sivý.
Ako pečenú hus naporciovať?
Pečenú hus naporciujeme tak, že oddelíme husacie stehná aj krídla a potom nakrájame prsia a chrbát. V prípade, že máme hus vykostenú, tiež najskôr odrežeme stehná aj krídla a zvyšok potom nakrájame na plátky aj s plnkou.
Pečená hus na rôzne spôsoby
Chutná pečená hus nemusí byť len tá s kapustou a knedľou. Ochutnajte konfitované husacie stehná so šošovicou.
Ak chystáte pre rodinu a priateľov husacie hody, nezabudnite na lahodnú husaciu pečeň so šalotkou.
Zvyšky kapusty nevyhadzujte
Kapusta je chutná na akýkoľvek spôsob. Ak vám ostali zvyšky kapusty na dusenie, pripravte si zimný sýty krupkový šalát s kapustou a slaninkou alebo zemiakovo-kapustové placky. Obe jedlá vás príjemne zahrejú.
Viete, či je zdravšia surová alebo kyslá kapusta? Dozviete sa to v našom článku, v ktorom zistíte viac aj o jej pozitívnych účinkoch na organizmus.
Rúru predhrejeme na 180 – 200 °C.
Jablká umyjeme, rozkrojíme na polovicu a zbavíme jadrovníkov.
Hus dôkladne očistíme, umyjeme, osolíme a posypeme rascou.
Očistenú hus naplníme jablkami. Je vhodné, aby zostala voľná koža, ktorú zašijeme alebo spojíme kovovou špízovou ihlicou.
Naplnenú hus dáme do pekáča, pridáme trochu vody a vložíme do predhriatej rúry. Teplotu znížime na 150 °C. Mladšiu hus pečieme 2 až 3 hodiny, staršiu cca 3 až 4 hodiny.
Počas pečenia hus podlievame, priebežne prepichujeme kožu, aby z nej dobre vytekal tuk (ale nie príliš, aby nevyschla). Potierame ju vínom s medom, vďaka čomu vznikne chutná chrumkavá krustička.
Kým sa pečie hus, pripravíme si dusenú kapustu.
Vo vode rozmiešame 1 PL múky.
Kapustu očistíme a najemno nakrájame.
Na oleji speníme cibuľku a pridáme nasekanú kapustu. Podľa potreby podlejeme vodou.
Keď kapusta zmäkne, pridáme ocot aj pripravenú múku s vodou a ešte chvíľku podusíme.
Keď je kapusta hotová, dochutíme ju cukrom alebo octom, podľa toho, čo v nej chýba. Výsledná chuť by mala byť sladkokyslá.
Podávame s domácou zemiakovou knedľou.