Zdravý životní styl Zdravé jedlo Zdravotné účinky bobúľ: Prečo jesť aróniu či maliny?

Čo robí bobuľové ovocie takým výnimočným? Je to najmä vysoký obsah antioxidantov a vitamínov, ktoré chránia bunky pred poškodením. Čučoriedky, maliny, jahody, ríbezle a ďalšie bobuľky by ste mali jesť pravidelne.

Bobuľové ovocie všeobecne pomáha pri kardiovaskulárnych či onkologických ochoreniach a spomaľuje proces starnutia buniek. Každý druh má však ešte osobité účinky.

Pozor! Ak máte citlivý žlčník, s bobuľami opatrne. Ich malé jadierka by vám ho mohli podráždiť.

Maliny

Zlepšujú trávenie, pomáhajú pri horúčke a zápaloch, zmierňujú krvácanie ďasien, prospievajú očiam, pokožke, vlasom, nechtom aj obličkám.


Malinový džem

Čučoriedky

Prospievajú očiam, miernia problémy s kŕčovými žilami aj s hemoroidmi, udržiavajú správnu hladinu cholesterolu v krvi, miernia krvácanie, podporujú krvotvorbu a pomáhajú pri liečbe anémie.


Makovo-čučoriedková torta s malinami

Jahody

Neutralizujú ťažké kovy v tele, zrýchľujú metabolizmus, čistia močové cesty a pleť (zvonka aj zvnútra), bielia zuby a posilňujú kosti. Sú mimoriadne bohaté na antioxidanty, pôsobiace proti voľným radikálom v tele.

Klasický jahodový džem

Černice

Znižujú hladinu cholesterolu, sú bohaté na kyselinu listovú, a preto sa odporúčajú tehotným ženám. Majú protizápalový účinok, regulujú hladinu cukru v krvi a upravujú krvný tlak.

Jednoduchá tvarohová torta s ovocím

Goji

Plody kustovnice čínskej posilňujú imunitný systém, vlasy, nechty, chránia pokožku pred UV-žiarením, podporujú trávenie, zlepšujú potenciu a stav prostaty, stimulujú tvorbu krviniek.


Banánové smoothie s goji

Acai

Exotické ovocie naštartuje metabolizmus, posilňuje imunitu, dodáva energiu, zlepšuje stav ciev a cirkuláciu krvi, znižuje hladinu cholesterolu.

Egreše

Majú priaznivý vplyv na pleť, vlasy, nechty, urýchľujú trávenie a metabolizmus, zlepšujú imunitu, prečisťujú črevá, preventívne pôsobia proti osteoporóze, dne, depresii.

Ríbezle

Červené a čierne ríbezle sú plné vlákniny, čím blahodarne pôsobia na tráviaci systém a dlhšie udržiavajú pocit sýtosti. Regulujú hladinu cukru v krvi, podporujú kosti, kĺby, krvotvorbu, imunitu aj hojenie rán. Opatrne s nimi, ak máte citlivý žalúdok a reflux.

Brusnice

Najznámejší je ich pozitívny účinok pri liečbe močových ciest. Pomáhajú aj pri bolestiach, hnačkách, majú protizápalové účinky, zabraňujú rozširovaniu baktérií a zlepšujú trávenie. Ak vám surové nechutia, jedzte ich sušené alebo pite brusnicovú šťavu či čaj.

Zdravotné účinky bobúľ: Prečo jesť aróniu či maliny?

Pečené šišky s brusnicovou polevou

Moruše

Pôsobia proti zápche, znižujú krvný tlak, cholesterol, udržiavajú duševnú rovnováhu. Sú veľmi vhodné pri ochoreniach hrdla a horných dýchacích ciest, ako aj pri nádorových ochoreniach.

Rakytník

Vynikajúco regeneruje pokožku a sliznice, upokojuje podráždený žalúdok, má antisklerotický a analgetický účinok, zmierňuje následky intoxikácie.

Arónia – čierna jarabina

Reguluje krvný tlak, odstraňuje z tela ťažké kovy, zmierňuje chudokrvnosť, zlepšuje zrak, pamäť, migrénu aj funkciu štítnej žľazy. Pôsobí proti žalúdočným problémom a priaznivo vplýva na cievy.

Zdroj: Izahradkar.sk, wikipedia, zdravieastyl, everydayhealth.com

Vytlačiť stránku
Zdielať článok