Tipy a rady Zaujímavosti o maslovej tekvici a tekvici hokkaido

Najobľúbenejšia je maslová tekvica a tekvica Hokkaido

Najobľúbenejšie u nás sú tekvice hokkaido a maslové tekvice, pretože majú univerzálne využitie, sú plné vody, vitamínu C a betakaroténu prospešného pre zdravie. Skvele sa hodia práve v období prichádzajúcej zimy.

Tekvica pochádza z Ameriky a práve Krištof Kolumbus priniesol jej semienka do Európy, kde sa nakoniec začala pestovať. V tom čase ešte nemala guľatý tvar, ako sme zvyknutí z halloweenskej výzdoby, ale bola to odroda s dlhým, krivým krkom.

Tekvica je veľmi chutná a univerzálna surovina. Vhodná je nielen na pečenie, ale aj do prívarkov, šalátov či polievok. Okrem dužiny sa z nej dajú zužitkovať aj tekvicové semienka – sú bohaté na minerály a vitamíny. Ďalším tekvicovým pomocníkom do kuchyne je tekvicový olej.

Štyri základné skupiny tekvíc

Viete, ktoré to sú? Tekvica obyčajná, veľkoplodá, figolistá a muškátová.

  • Do prvej skupiny patria známe cukety a patizóny.
  • Medzi veľkoplodé patrí práve tekvica hokkaido. Jej výhodou je, že sa nemusí šúpať, pretože šupka pri varení alebo pečení zmäkne a môže sa konzumovať. Má príjemnú sladkoorieškovú chuť. Výborná je na polievku či na pečenie aj grilovanie. Pochutnať si môžete aj na tekvicovej nátierke s červenou šošovicou.
  • Tekvica figolistá sa vyznačuje mimoriadnou odolnosťou proti vetru.
  • Medzi muškátové patrí maslová tekvica, ktorá sa perfektne hodí k mäsu či rybám, ako príloha alebo surová do šalátu. Muškátová tekvica je však vhodná hlavne na pečenie. Má krásnu oranžovú farbu a chuťovo je veľmi zaujímavá.

Tekvica je ovocie, nie zelenina

Encyklopédie nám hovoria, že plod, ktorý obsahuje semienka, je ovocie. Práve preto je tekvica z botanického hľadiska ovocie. Síce sa nazýva zimnou „zeleninou“, no má rada teplé podmienky. Je dostupná vo viacerých farbách a tvaroch, určite ste ju videli v zelenej, žltej, červenej, bielej či modrej farbe, ako malú, vysokú, okrúhlu či hruškovitú. Tekvice môžu byť dokonca také veľké, že sa musia prepravovať vysokozdvižným vozíkom (o najväčšej dopestovanej tekvici sa dozviete na konci článku). Niektoré druhy sú vhodné skôr na vyrezávanie, niektoré na konzumáciu a iné na výzdobu.

Konzumovať sa dajú aj kvety z tekvice

Zaujímavosti o maslovej tekvici a tekvici hokkaido

Najviac používanou časťou na konzumáciu je dužina a tekvicové semienka. Ale čo tak tekvicové kvety? Jemná chuť kvetov sa hodí do mnohých jedál. Úplne postačí, keď zľahka usmažíte cesnak s cibuľou a troškou čili, pridáte umyté a pokrájané kvety a niekoľko minút dusíte na miernom plameni. Dochutíte čerstvými bylinkami a môžete podávať napríklad ako plnku v tortille. Z kvetov je tiež chutná polievka. Ak máte radi niečo mastnejšie, tekvicové kvety si môžete vypražiť v trojobale ako rezne a podávať s jogurtovo-cesnakovým dresingom.

Chutné recepty z tekvice

Po upečení či uvarení maslovej tekvice alebo tekvice hokkaido môžete dužinu jednoducho popučiť vidličkou alebo si pomôcť kuchynským robotom. Z tekvice vážiacej okolo 2,5 kg získate približne 4 šálky pyré. Tekvicové pyré je vhodné pre malé bábätká ako príkrm, môže slúžiť ako doplnok zemiakovej kaše alebo ho môžete použiť na prípravu luxusného domáceho kečupu s tekvicou hokkaido.

Ostala vám doma maslová tekvica či tekvica hokkaido? Určite ju nevyhadzujte. Je ideálna na mrazenie. Nakrájajte ju na malé kúsky a zabaľte do vrecúšok. Postupne ju môžete podľa potreby z mrazničky vyberať a používať na tekvicové recepty. Bude sa vám určite hodiť na kurací paprikáš s pečenou tekvicou hokkaido či na tekvicové rizoto s kozím syrom. Mrazená vám vydrží až niekoľko mesiacov bez straty kvality a chuti. Po vybratí z mrazničky ju umiestnite do chladničky, kde sa postupne rozmrazí.

Ak máte tekvicové jadierka, tak si z nich môžete pripraviť pečenú pochúťku k večerným filmom. Pikantné tekvicové semienka vás počas dlhých zimných večerov určite zahrejú.

Náhrady tekvice

Poznáte to. Chystáte sa robiť tekvicový recept a tesne pred varením zistíte, že tej tekvice máte málo. Nič nie je stratené, existujú jej náhrady, ktoré sú 100 % dablérmi. Ktoré to sú?

Mrkva – patrí medzi koreňovú zeleninu a má rovnakú farbu ako tekvica hokkaido či maslová tekvica. Obsahuje veľa betakaroténu. Čo je však dôležité, keď ju použijete, nikto na zámenu nepríde. Jej konzistencia aj chuť sú po uvarení či upečení identické s konzistenciou a chuťou tekvice.

Sladké zemiaky – ďalšia náhrada tekvice, ktorá vás zachráni. Pripravujete krémovú polievku a časť tekvice vám chýba? Poslúžia vám bataty. Bataty obsahujú veľa zdravotne prospešného betakaroténu, ktorý sa ukrýva hlavne v šupke, preto sladké zemiaky len dôkladne umyte, nešúpte. Využiť ich môžete tiež v pečenej podobe ako surovinu do koláča – skvele nahradia maslovú tekvicu.

Čo z tekvice? Urobte si Halloween tekvicu

Čo by to bolo za Haloweensku tekvicovú párty bez poriadne vyzdobenej hallowenskej tekvice. Takáto výzdoba má však po vyrezávaní krátku životnosť, zvyčajne len niekoľko dní. Ak chcete, aby vám vydržala čo najdlhšie, ponúkame vám pár tipov, ako na to:

  • Vyrezané časti potrite troškou vazelíny alebo rastlinným olejom. Ak sú otvory príliš malé, použite na potretie vatové tampóny.
  • Počas dňa zakryte tekvicu vlhkou utierkou.
  • Ak máte v chladničke miesto, na noc ju do nej vložte.
  • Vyzdobenú tekvicu zafixujte lakom na vlasy alebo akrylovým sprejom (po tejto úprave ju už určite nekonzumujte, úprava prenikne až do dužiny).

Čo ste nevedeli o tekvici

  • V minulosti sa tekvica používala na odstránenie pieh, ale aj na liečbu uštipnutia hadom.
  • Až 90 % tekvice tvorí voda.
  • Guinessova kniha rekordov obsahuje záznam z roku 2013, ktorý hovorí o tom, že najväčšia vypestovaná tekvica vážila 921 kg a pochádzala z Ameriky.
  • Povrchové kozmetické škvrny na tekvici nemajú žiadny vplyv na jej chuť a kvalitu.

Ako sadiť tekvicu: tekvicové semienka, ktoré vám zostali si zasaďte

Každá tekvica obsahuje priemerne 1 šálku tekvicových semienok. Je škoda ich vyhadzovať, radšej ich vysaďte a budete mať dostatok tekvíc aj na ďalší rok.
Pestovanie tekvice vôbec nie je zložité, stačí len vedieť, aké má táto plodina nároky na pestovanie.
Tekvice si potrpia na pôdu s dostatkom živín, na dostatočné množstvo tepla a veľký prísun slnečných lúčov. Tekvica potrebujete tiež okolo seba množstvo priestoru a nemá rada tesné susedstvo iných rastlín. Kvôli prenosu hubových ochorení sa snažte nepestovať tekvice v bezprostrednej blízkosti uhoriek, zemiakov či paradajok. Keďže tekvice sú teplomilné rastliny, odporúča sa ich sadenie v polovici mája.

Zdroj: thespruceeats.com, fitshaker.sk

Vytlačiť stránku
Zdielať článok