Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Čokoládu miluje azda každý. Siahajú však vaše vedomosti ďalej než len po znalosti, akú značku či príchuť je dobré si v obchode kúpiť alebo v ktorých receptoch chutí čokoláda najlepšie? Otestujte svoje znalosti o čokoláde s nami!
1. Aj čokoláda obsahuje kofeín. Koľko tyčiniek z mliečnej čokolády by ste museli zjesť, aby ste prijali toľko kofeínu, ako je v jednej šálke kávy?
A. 4
B. 8
C. 14
2. Biela čokoláda si získala srdce mnohých. Niektorí však tvrdia, že biela čokoláda vlastne nie je čokoláda, pretože sa na jej výrobu používa len kakaové maslo z kakaových bôbov. Prečo je teda čokoláda taká biela?
A. Je to prevažne maslo, cukor a mlieko.
B. Nemá žiadne pevné látky kakaa.
C. Je zafarbená bielym potravinárskym farbivom.
3. Milostné sladkosti a čokoládové srdcia. Tie dokážu rozbúchať srdce hlavne ženám. Prečo je však v spoločnosti čokoláda spájaná s láskou?
A. Robí ľudí šťastnejšími vďaka látkam, ktoré obsahuje.
B. Ľudia ju milujú až tak, že sa stáva návykovou.
C. Je braná ako pozornosť a vyjadrenie lásky.
4. Čokoláda môže byť spúšťačom alergických reakcií, ale aj niektorých ďalších neblahých zdravotných starostí. Ojedinele teda môže spôsobovať:
A. Akné
B. Migrény
C. Nervozitu
5. Najväčší kus tabuľkovej čokolády na svete pochádza z Arménska a je zapísaný v Guinnessovej knihe rekordov so svojou dĺžkou 560 cm, šírkou 70 cm a hrúbkou 25 cm. Koľko táto čokoláda váži?
A. 6 610 kg
B. 5 500 kg
C. 4 410 kg
6. Mliečna čokoláda bola vynájdená práve v Európe a jej objavitelia zaznamenali veľký medzinárodný úspech. Kde po prvýkrát uzrela svetlo sveta prvá mliečna čokoláda?
A. Vo Švajčiarsku
B. V Nizozemsku
C. Vo Francúzsku
7. Kakaovníky plodia kakaové bôby len 25 rokov svojho života. Koľko rokov sa však tieto tropické stromy dožívajú?
A. 100 rokov
B. 200 rokov
C. 400 rokov
8. Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo sa čokoláda tak ľahko topí na jazyku? Je to totiž jediná jedlá substancia, ktorá má svoj bod topenia veľmi blízky telesnej teplote človeka. Jej bod topenia je:
A. 32 °C
B. 34 °C
C. 37 °C
9. Čokoláda sa v minulosti konzumovala len v tekutom stave, podobne ako káva. V ktorom roku bola objavená jej tuhá forma?
A. 1850
B. 1900
C. 1950
Dostali ste práve neodolateľnú chuť na čokoládu? Objednajte si ju priamo k sebe domov cez Tesco Online nákupy.
Správne odpovede:
1. C – 14
2. B – Nemá žiadne pevné látky kakaa.
3. A – Robí nás šťastnejšími vďaka látkam, ktoré obsahuje.
4. B – Migrény
5. C – 4 410 kg
6. A – Vo Švajčiarsku
7. B – 200 rokov
8. B – 34 °C
9. A – 1850
Koľko toho viete o cestovinách?
Ako dobre poznáte papriku?
Viete o pive viac než len ako ho piť?
Ako ste na tom so steakmi?