Dieťa Tehotenstvo V tehotenstve si dajte namiesto chipsov uhorky

Malé množstvo soli potrebuje každý z nás. Pomáha nášmu telu čerpať živiny a kontrolovať hladinu tekutín. Príliš veľa soli sa spája s vysokým krvným tlakom, infarktom, mŕtvicou a tiež s osteoporózou či ochorobami obličiek.

V minulosti panovala domnienka, že soľ spôsobuje opuchy nôh a rúk.  V skutočnosti je to dôsledok zvýšenej tvorby estrogénu a väčšieho objemu krvi v tele.
Soľ bola tiež spájaná s preeklampsiou a v minulosti bolo nastávajúcim mamičkám zakázané konzumovať soľ. Neexistuje dostatok štúdií, ktoré by dokazovali, že zníženie príjmu soli pomáha skutočne zmierňovať preeklampsiu.

Na druhej strane to neznamená, že soľ si môžete dopriať v neobmedzenom množstve. Lekári uvádzajú, že tehotenstvo nemá vplyv na všeobecné odporúčanie – neprekračujte teda hranicu 6 g soli denne.

Namiesto chipsov čalamáda
Počas tehotenstva majú ženy často chuť na slané jedlá a je možné, že je to spôsobené zvýšeným objemom krvi v tele. Ak dostanete silnú chuť na niečo slané, neotvárajte si sáčok slaných čipsov. Vyskúšajte chuť zahnať zeleninovou polievkou, olivami, zaváranými uhorkami alebo inou zeleninou.

Koľko soli?
• Podľa odporúčaní by sme nemali konzumovať viac ako 6 g soli denne, čo je asi jedna čajová lyžička. Patrí sem aj soľ v hotových jedlách a nielen to, čím si posypete jedlo na tanieri.

• Pri spracovaných potravinách je za vysoký obsah soli považované viac ako 1,5 g na 100 g, zatiaľ čo nízky obsah soli je 0,3 g na 100 g.

• Zvyknite si čítať etikety na potravinách, vyhýbajte sa potravinám v slanom náleve a používajte pri varení namiesto soli bylinky a korenie.

• Nezabúdajte, že soľ je obsiahnutá v mnohých potravinách, ktoré by ste za slané nepovažovali. Do tejto skupiny patria napríklad chlieb, cereálie a tiež hotové jedlá.

Vytlačiť stránku
Zdielať článok