Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Bez vianočného pečiva, medovníčkov či šuhájd, by to neboli tie pravé Vianoce. Nemusíte sa vzdávať svojich obľúbených receptov, stačí len nahradiť niektoré suroviny a jesť rozumne. Prečítajte si pár našich tipov a užite si naplno vône a chute Vianoc.
Do väčšiny vianočných receptov putuje biela hladká múka. Skúste ju nahradiť celozrnnou, ktorá má viac živín a je stráviteľnejšia pre náš črevný systém.
Už len samotná náhrada tretiny alebo polovice múky výrazne zvýši výživovú hodnotu pečiva.
Je zdraviu prospešná najmä preto, že pri spracovaní zostávajú zachované minerálne látky, vláknina, zdravé tuky, enzýmy a bielkoviny.
Na zdravé vianočné pečenie sa bude iste hodiť špaldová múka, ktorá obsahuje minerálne látky: magnézium, železo, zinok, vitamíny A, B, C, D, E a vlákninu. Máme pre vás rovno tip na tento chutný a voňavý špaldový jablkový koláč.
Ryžová, ovsená či kukuričná múka sú tiež dobrou voľbou.
Neobsahujú lepok a nezaťažujú trávenie.
Pohánková múka chuťou pripomína oriešky a je výborným adeptom na zdravé vianočné pečenie. Telo si z nej vezme bielkoviny, železo a zinok, ba dokonca selén a vzácny antioxidant rutín, vďaka ktorému sú naše cievy pružnejšie.
Orechové múky majú samé výhody. Prvou je lahodná chuť. Sú bohaté na vitamíny a minerály, prospešné tuky, bielkoviny, antioxidanty i vlákninu. Vďaka týmto vlastnostiam znižujú riziko srdcovocievnych chorôb, ba dokonca vzniku rakoviny. Pri správnej miere pomáhajú nastaviť hladinu cholesterolu a odbúrať tukové zásoby. Nesmie sa to však s nimi preháňať, pretože potom budú mať skôr opačný efekt. Orechové múky si môžete jednoducho pripraviť aj doma, netreba ich kupovať. Orechy na predaj na vás budú počas predvianočného obdobia čakať na každom rohu, stačí ich doma pomlieť a potom pridať do cesta.
Okrem vlašských orechov môžete zomlieť múku z chutných mandlí či lieskových orieškov.
Všetko s mierou. Orechy obsahujú veľa tukov a hrsť denne stačí.
Veľa zdravých vianočných receptov obsahuje i kokos. Podporte chuť kokosového pečiva tým, že nahradíte bielu múku kokosovou. Samotná kokosová múka pohlcuje vlhkosť a nebýva taká sypká. Preto je dobré používať ju v kombinácii napríklad so špaldovou múkou.
Dnes máme k dispozícii veľký výber alternatív k bielemu cukru. Môžete siahnuť po trstinovom či brezovom cukre (xylitol), prípadne erythritole. K Vianociam odpradávna patrí med a sušené ovocie. Cukor výborne nahradia i datle alebo datľová pasta. Zvoliť môžete aj agávový, čakankový či kukuričný sirup. Do slávnostných zákuskov alebo torty výborne poslúži jablčné pyré, ktoré spolu s chia semienkami dokonca nahradí vajíčka.
A overeným sladidlom nabitým vitamínmi sú aj banány. Používajte ich spolu s citrónom, aby nezhnedli. Rátajte tiež s kratšou trvanlivosťou vianočných dobrôt.
Aj čokoláda je výborným sladidlom. Denná odporúčaná dávka je zhruba tretina tabuľky čokolády, vtedy má tie správne účinky.
Veľa receptov končí poliatím čokoládou na varenie. Tento posledný krok môžete buď vynechať, alebo zvoľte kvalitnú čokoládu so 70 % podielom kakaa. Obsahuje mangán, železo, meď, horčík, antioxidanty a vlákninu. Vďaka týmto látkam slúži nášmu organizmu.
Čokoláda preukázateľne znižuje stres. A tá chuť!
Vytvorte si zoznam receptov, ktoré by na vašom sviatočnom stole nemali chýbať, a skúste ingrediencie nahradiť zdravými alternatívami. Vyberajte vianočné pečivo tak, aby ste mohli nahradiť múku raz orechmi, inokedy pohánkovou či špaldovou múkou, prípadne pripraviť nejaké nepečené verzie bez múky. Koniec koncov návrat k tradíciám znamená i návrat k jednoduchosti: jedávali sa jabĺčka, orechy, sušené ovocie a ľuďom rozhodne nechýbal „duch Vianoc“.
Želáme vám, aby vás zdravé vianočné pečenie bavilo a aby všetkým dobre chutilo bez výčitiek!