Recepty Špaldové koláče
Suroviny
2 hrnčeky špaldovej polohrubej múky
1 hrnček trstinového cukru
200 g masla
200 g bieleho hustého jogurtu (najlepšie grécky)
štipka soli
1 kg jabĺk
1 hrnček hrozienok
1 citrón
1 hrnček trstinového cukru
125 g masla
štipka soli
Popis

Ako prvý si pripravíme karamel. Môžeme ho použiť aj do iných receptov, do jogurtu, kávy či na dezerty a v chladničke nám vydrží asi týždeň. Cukor roztopíme na panvici na riedky zlatistý karamel. Keď v ňom už nie sú kryštáliky (dávame pozor, aby nezhorel), pridáme maslo a smotanu a pomaly varíme, kým sa neroztopia vzniknuté hrudky. Ak chceme originálny slaný karamel, tak pridáme malú lyžičku soli. V prípade núdze ho precedíme cez sitko, aby získal jemnú konzistenciu. Prelejeme ho do sklenenej nádoby a skladujeme v chladničke. Múku, cukor, soľ, zmäknuté maslo a jogurt spracujeme na cesto. Ak by bolo príliš riedke, pomôžeme si pridaním trochu múky. Vypracujeme tuhšie cesto s konzistenciou podobnou ako linecké a vložíme do chladničky. Zatiaľ si pripravíme jablčnú náplň. Jablká zbavíme jadrovníka, ošúpeme a nakrájame na malé kocky. V mise ich zamiešame s hrozienkami a citrónovou šťavou.


Cesto si vyvaľkáme na cca 0,5 cm a vykrajujeme z neho kolieska, ktorými vystelieme maslom vytretú formu na muffiny. Do každej pripravenej mištičky dáme cesto, utlačíme ho po bokoch, naplníme jablkami, pridáme lyžičku karamelu a na vrchu vytvoríme z cesta mriežku. Pečieme na 180 °C približne 30 minút.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept

Recepty podľa vašej chuti

Hopla! Neexistujú žiadne produkty zodpovedajúce vášmu filtrovaniu. Prosím, upravte kritériá vyhľadávania.
2 3 4