Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Talianska kuchyňa je jednoduchá a hravá, málokedy sa stretnete so zložitými receptami. Jej základom sú totiž lahodné a kvalitné suroviny, čerstvá zelenina, kvalitný olivový olej alebo olivy, ktoré nepotrebujú príliš dlhú úpravu a dochucovanie.
Ak chcete vyskúšať varenie s čerstvými cestovinami, začnite od najjednoduchších receptov, ako sú špagety aglio olio peperoncino (s cesnakom, olivovým olejom a čili papričkami) alebo špagety s paradajkovou omáčkou alebo kuracím mäsom. Medzi jednoduché a lahodné recepty patrí tiež recept na tagliatelle s kuracím mäsom, špenátom a sušenými paradajkami.
Mohlo by sa zdať, že dlhé cestoviny sú u nás známe veľmi dobre. Špagety, makaróny s dierou uprostred alebo ploché linguine ste už na tanieri určite niekedy mali. Nenechajte sa však zmiasť. V Taliansku majú len neplnených dlhých cestovín niekoľko desiatok. Patria medzi ne napríklad fettuccine, pappardelle alebo tagliatelle.
Každý druh vyzerá trošku inak práve preto, aby na povrchu alebo vnútri cestovín dobre držala omáčka, plnka alebo drobné kúsky mäsa, ktoré sa s konkrétnymi druhmi podávajú.
Vyznať sa v stovkách druhov cestovín je tak trošku veda. Ich základom sú však kvalitné suroviny, z ktorých sú vyrobené. Hlavnou surovinou je múka z tvrdej pšenice semoliny. Obsahuje veľké množstvo lepku, vďaka ktorému cestoviny krásne držia.
Medzi najznámejšie plnené cestoviny patria ravioli a tortellini. Plnia sa rôznymi náplňami, ktoré sa v Taliansku často líšia podľa regiónu.
Oveľa viac druhov je neplnených cestovín. Majú rôzne tvary, ktoré sa prispôsobujú omáčkam, ku ktorým sú podávané. Pripravujú sa tak, aby sa na ich povrchu udržal špenát, kúsky mäsa, morské plody alebo syrové a paradajkové omáčky.
Bez ohľadu na to, o aké cestoviny ide, je ich príprava vždy rovnaká. Pravé talianske cestoviny sa vyrábajú zo semolinovej múky, vody a vajec. Vďaka múke sa cestoviny nerozvaria a pekne držia tvar.
Najčastejšie sa cestoviny pripravujú z hneteného cesta, ktoré sa následne vyvaľká. Aby boli rovnaké, rovnomerne sa varili a dali sa tvarovať, často sa používa strojček na cestoviny, ktorý vyzerá ako malý mlynček. Vďaka nemu dokážete pripraviť prakticky dokonalé cestoviny.
Rozvaľkané cesto sa krája priamo v strojčeku na cestoviny alebo ručne a ďalej sa tvaruje na mašličky (farfalle), vretená (fusilli) alebo sa z neho robia plnené taštičky a šatôčky.
Čerstvé cestoviny sa buď hneď varia, alebo sa nechajú usušiť, schladiť alebo zmraziť, aby dlhšie vydržali a boli v chladničke pripravené na prípravu ďalšieho skvelého obeda. V obchodoch tak nájdete nielen sušené, ale stále častejšie aj čerstvé cestoviny. Nebojte sa ich pripraviť a vyskúšajte napríklad TS Tagliatelle alebo čerstvé TS Špagety. Ich príprava je jednoduchá a chutia úplne inak ako sušené cestoviny.
Ak ste doteraz varili sušené cestoviny, je načase vyskúšať čerstvé cestoviny, ktoré nájdete v chladiacich alebo mraziacich pultoch. Ich príprava je jednoduchá, v chladničke vydržia dlhšie a na tanieri chutia úplne inak ako sušené.
Začnite výberom cestovín, ktoré sa budú hodiť k omáčke alebo mäsu, ktoré chcete pripraviť. Čerstvé cestoviny TS Špagety, TS Penne, TS Fusili alebo TS Tagliatelle sa ideálne hodia k paradajkovým a syrovým omáčkam, kuraciemu mäsu alebo morským plodom. V ponuke tiež nájdete TS Zemiakové noky, ktoré budú výborne dopĺňať kuracie mäso so špenátom, alebo plnené TS Tortelloni a TS Cappelletti s mäsom alebo syrom vnútri.
Chladené alebo mrazené čerstvé cestoviny majú veľkú výhodu v krátkom čase varenia. Stačí ich vybrať z obalu a ponoriť do vriacej vody, kde sa varia 3 minúty chladené alebo 4 minúty mrazené. Následne ich stačí scediť, zmiešať s omáčkou alebo mäsom a podávať. V Taliansku sa cestoviny nikdy nepodávajú zvlášť, vždy sú zmiešané a pripravené na konzumáciu.
Ak varíte gnocchi, stačí ich ponoriť do vriacej vody a postupne lyžičkou, vidličkou alebo malým sitkom vyťahovať, hneď ako vyplávajú na povrch.