Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Ak patríte medzi tých, ktorí majú neustále chuť na sladké, mali by ste si príjem cukru sledovať.
Prebytočný cukor nielenže zvyšuje riziko inzulínovej rezistencie a cukrovky 2. typu, ale je tiež spojený s kognitívnou poruchou. Našťastie však existuje široká škála prírodných náhrad, ktoré nám pomáhajú znížiť množstvo cukru v našej strave.
Znižovanie príjmu cukru má pozitívny vplyv na naše zdravie. Vysoký príjem cukru je spojený s celým radom zdravotných komplikácií. Poďme sa však pozrieť na pozitívnu stránku veci a ukázať si neškodné alternatívy cukru. V súčasnosti totiž existuje niekoľko druhov prírodných aj umelých sladidiel, ktoré cukor plnohodnotne nahradia.
Prečo je zdravší? Má nízky glykemický index a nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Obsahuje však veľa fruktózy, dokonca viac ako kukuričný sirup. Jeho nadmerným užívaním si pridávate kilá navyše. Z tohto dôvodu nie je vhodný pre diabetikov, ktorí súčasne bojujú s nadváhou.
Agávový sirup je sladší ako cukor, má dlhú trvanlivosť a dá sa použiť ako náhrada cukru takmer do každého varenia. Jeho chuť je podobná medu. Je dosť tekutý, takže pozor pri pečení, možno budete musieť mierne upraviť recept.
Je nerafinovaný, preto si zachováva všetky vitamíny aj minerály a nespôsobuje kolísanie hladiny cukru v krvi. Má rovnaké množstvo kalórií ako bežný cukor. Ak ste diabetik, tak si ho môžete dovoliť, ale nerátajte s tým, že vďaka nemu schudnete.
Kokosový cukor sa dá použiť ako náhrada bežného bieleho alebo hnedého cukru, v kuchyni má univerzálne využitie. Ak ho kúpite v príliš hrubej podobe, môžete ho rozmixovať na prášok a používať ako bežný práškový cukor. Vhodný je aj do pečenia. Vyskúšajte naše mrkvové rezy s kokosom a neváhajte zaexperimentovať a vymeniť bežný cukor za kokosový.
Kokos patrí medzi potraviny, ktoré viete v kuchyni použiť kompletne. Využijete z neho olej, múku, cukor aj vodu. Kokosový olej, cukor, kokosové mlieko aj voda majú všestranné využitie.
Med má menej fruktózy ako agáva a je jediným prírodným sladidlom so zdravotnými výhodami, medzi ktoré patria antibakteriálne a protizápalové účinky. V našom tele sa však med rozkladá na glukózu a fruktózu rovnako ako cukor, preto má aj rovnaké zdravotné riziká ako cukor samotný.
Med je výborný v smoothies, v pečive, omáčkach, marinádach či v šalátových dresingoch. Chuťovo je sladší ako cukor, a preto je potrebné znížiť jeho objem v niektorých receptoch.
Med má blahodarný vplyv na celé telo, medová masáž uvoľní svaly a detoxikuje organizmus.
Luo han guo pochádza z juhovýchodnej Ázie. Prví pestovali toto ovocie (vyzerajúce ako malá tekvička) budhistickí mnísi, a to už v 13. storočí.
Čerstvé mníchovo ovocie sa kazí pomerne rýchlo. Tradične sa používa v sušenej forme ako súčasť liečivých bylín. Dnes je to veľmi obľúbené prírodné sladidlo. Výťažok z ovocia obsahuje intenzívne sladké látky, dokonca také intenzívne, že je 150- až 200-krát sladší ako bežný cukor. Neobsahuje však žiadne kalórie, takže ak plánujete chudnúť, toto sladidlo sa vám bude hodiť. Používa sa tiež vo forme extraktu. Ak ste citliví na pachute a arómy, buďte pri jeho použití opatrní. Vzhľadom na vysokú sladkosť je dôležité dôsledne prepočítať jeho obsah pri použití v receptoch.
Pasta z datlí je prírodné sladidlo, ktoré si jednoduchým spôsobom viete vyrobiť aj doma. Potrebujete na to len mixér, 1 šálku sušených datlí bez kôstky, vanilkový struk a vodu.
Dá sa použiť rovnako ako med, teda do smoothies, do pečenia, omáčok a marinád, ale opäť s ňou narábajte opatrne, je totiž sladšia a tekutejšia ako cukor. Ako výbornú datľovú maškrtu bez pridaného cukru vám odporúčame orechovo-datľové guľôčky.
Stévia patrí medzi nové prírodné sladidlá. Keďže rastlinný extrakt zo stévie nie je kalorický, nepriberá sa z neho a hlavne je bezpečný pre diabetikov. Je tiež niekoľkonásobne sladší ako cukor, takže na osladenie potrebujete len malé množstvo.
Stévia má výraznú príchuť, preto si ju asi neobľúbite v káve či v čaji. Dodáva sa v rôznych formách – v prášku, v tekutom stave, v tabletách. Pri zoznamovaní sa s ňou budete musieť pri varení či pečení spočiatku trošku experimentovať.
Xylitol a jemu podobné sladidlá sú menej kalorické ako bežný cukor, nespôsobujú zubný kaz ani nezvyšujú hladinu glukózy v krvi. Majú však vplyv na hladinu cukru v krvi, takže diabetici s nimi musia nakladať opatrne. Pri nadmernom užívaní majú laxatívny účinok.
Xylitol je dostupný v granulovanej forme, dobre sa používa v nápojoch, pri varení aj pečení, ale len vtedy, pokiaľ si recept nevyžaduje rozloženie cukru na tekutú formu, pretože xylitol nekaramelizuje. Varenie s ním si môžete natrénovať v recepte na brusnicové želé s kardamómom.
Ktoré sladidlo je vám zo všetkých najviac sympatické a viete si predstaviť, že ním nahradíte cukor? Asi väčšina z vás odpovie, že med. Med je sladidlo, ktoré sa po bežnom cukre používa u nás historicky najdlhšie.
Už 2500 rokov pred naším letopočtom používali ľudia med na liečbu rán. Egyptské maľby vytvorené okolo roku 1530 pred n. l. zobrazujú recepty na masti s medom, ktoré sa používali na liečbu ochorení žalúdka, na obličkové kamene, slabosť, mdloby a zápchu. Hippokrates používal med v prípade horúčky a ako obklad na rany aj hnisavé vredy.
Pri výrobe 1 kg medu musí včela zozbierať nektár z najmenej troch miliónov kvetov a prekonať pritom celkovú trasu zodpovedajúcu dĺžke priemeru našej zemegule. Včela zbiera nielen nektár a peľ, ale aj medovicu.
Počas letu včela zbiera peľ do košíka na zadných končatinách a následne ho presúva do úľa. V 10 g medu môže byť až 100-tisíc peľových zŕn. Práve pomocou týchto zŕn sa dá v prípade pochybností určiť pôvod medu.
Včelí med je veľmi bohatý na antioxidanty. Ide o ochranné prvky, ktoré deaktivujú voľné radikály – tie totiž môžu spôsobiť vážne ochorenia. Pri pôsobení v tele med uvoľní jeden elektrón, ktorý deaktivuje agresívne radikály ohrozujúce zdravé bunky.
Zdroj: aplaceformom.com, farma-vcelicka.eu