Zdravý životní styl Zdravé jedlo Prečo jesť ryby a zvlášť lososa? Tu je 5 dôvodov!

Losos patrí medzi najobľúbenejšie druhy rýb. Jeho príprava je jednoduchá, chutí pečený, pražený, údený, dokonca aj surový.  Jeho mäso je šťavnaté a krehké a hoci je tučnejšie, stále je ľahko stráviteľné. A jeho prínos pre vaše zdravie je tiež nezanedbateľný. Prečo by ste teda mali jesť lososa, ale aj ryby všeobecne?

Znižujete hladinu cholesterolu
V lososovi, ale aj v rybách všeobecne, sa nachádzajú omega- 3 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré si organizmus nedokáže vytvoriť sám. Tie prospievajú cievnemu systému a najmä srdcu tým, že výrazne obmedzujú množstvo cholesterolu v krvi, čím znižujú riziko kardiovaskulárnych chorôb.

Budete šťastnejší
Losos obsahuje látku zvanú L-tryptofán, ktorá je dôležitá pre tvorbu serotonínu, teda „hormónu šťastia“. Ten pomáha tvoriť aj čokoláda, ale na rozdiel od nej po jedení rýb nepriberáte.

Zásobujte telo prospešnými látkami
Losos obsahuje bielkoviny a vitamíny A, B a D. Tie pôsobia priaznivo na mozog, oči, kĺby a cievny systém. Myslieť by na to mali aj nastávajúce mamičky, pretože dostatok aj týchto vitamínov má výrazný vplyv na zdravý vývoj dieťaťa.

Zlepšíte si trávenie
Aj keď losos patrí k tučnejším rybám, jeho mäso je ľahko stráviteľné, a preto sa ho nemusíte obávať ani pri diéte.

Jednoducho si pochutíte
Losos je veľmi chutná ryba. Aby jeho mäsko zostalo krásne ružové, šťavnaté a krehké, nemali by ste ho tepelne upravovať príliš dlho, inak vyschne.

Dostali ste chuť na lososa? Objednajte si ho, a kým vám ho prinesú, vyberte si niektorý z našich receptov!

Vytlačiť stránku
Zdielať článok