Zdravý životní styl Zdravie Potrebujete sa schladiť? Poradíme vám, ktoré ovocie vám pri tom pomôže

Či je teplo, alebo zima, jesť jednoducho treba. Poďme sa spolu pozrieť na to, ktoré suroviny nás dokážu v lete príjemne ochladiť. Niektoré potraviny majú totiž tendenciu ochladzovať ľudský organizmus a iné zase ohrievať.

V lete je dôležité uchovávať potraviny čerstvé, pretože počas horúčavy rýchlo podliehajú kazeniu a spôsobujú tak črevné problémy. Následne nám hrozí riziko dehydratácie a podvýživy. Medzi ovocie, ktoré nás dokáže schladiť svojimi blahodarnými účinkami, patria jahody, egreše, ríbezle, melón, čučoriedky, ananás, banány, kivi, mango, citrusy. Okrem ovocia sú to aj tvaroh, smotana, jogurt, mladé výhonky a klíčky. Vo všeobecnosti sem radíme potraviny, ktoré obsahujú veľa vody a sú chutné po vychladení, ako napríklad jogurt, smotana či tvaroh.

V lete nie sú výnimkou ani črevné problémy, pretože pri vysokých teplotách sa potraviny rýchlo kazia, a tak je dôležité udržať ich čerstvé. V prípade črevných problémov nám hrozí počas horúčav riziko dehydratácie alebo nedostatočnej výživy.

Čo v lete konzumovať?

Potrebujete sa schladiť? Poradíme vám, ktoré ovocie vám pri tom pomôže
Banány

Banány sú výborným zdrojom draslíka, ktorý v lete strácame najmä z dôvodu potenia. Draslík spolu so sodíkom udržiava v tele rovnováhu tekutín, je absorbovaný cez črevá a ukladá sa v obličkách a v bunkách. Nedostatok draslíka spôsobuje nerovnováhu tekutín v tele, zvýšenie tepu, slabosť, únavu, tŕpnutie, kŕče, odpadávanie či abnormálny srdcový rytmus. Okrem banánov majú vysoký obsah draslíka aj avokádo, pomaranče, paradajky, špenát a mrkva.

Kivi

Plody kivi sú plné živín, obsahujú veľa vitamínu C, K, E, folát či draslík. Majú tiež veľa antioxidantov a sú dobrým zdrojom vlákniny. Jedna šálka kivi obsahuje až 273 % odporúčanej dávky vitamínu C. Ten je dôležitý na posilnenie imunitného systému. Vedecké štúdie z roku 2014 dokazujú, že konzumáciou troch kusov kivi denne môžeme znížiť krvný tlak ešte účinnejšie, ako keď zjeme jedno jablko denne. Dlhodobo tak znižujeme riziká a predchádzame ochoreniam ako mŕtvica či infarkt, ktoré spôsobujú vysoký krvný tlak. Okrem toho, že kivi upravuje náš krvný tlak, reguluje tiež zrážanlivosť krvi a znižuje množstvo tuku v krvi. Jednoducho prospieva funkcii nášho srdca, a to v lete potrebujeme osviežiť.

Mango

Mango je dobrým zdrojom folátov, vitamínu B, ako aj vitamínov A, C, K a E, ktoré pomáhajú posilňovať imunitu. Má nízky obsah kalórií a zároveň vysoký obsah živín – čo viac si môžeme v lete priať? Vitamín C, ktorý obsahuje, pomáha absorbovať železo. Obsahuje tiež horčík, draslík a podporuje zdravú funkciu srdca, čo je v lete počas horúčav dôležité. Hovoríte, že ošúpať mango je umenie? My vám ukážeme, ako na to.

Ovocie s jogurtom

Výborná alternatíva na raňajky v lete. Odporúčame vybrať si ovocie s vysokým obsahom vody, pomôžete tak telu doplniť tekutiny. Jogurt je jeden z najlepších zdrojov probiotík, zlepšuje črevnú flóru a pomáha zvýšiť hustotu kostí. Samozrejme, čím je čerstvejší, tým viac dobrých baktérií obsahuje. V lete zabudnite na ťažké koláče a zákusky a pripravte si ľahký ovocný dezert s jogurtom a mascarpone.

Mäta

Nielen ovocie, ale aj bylinky sú pre nás prospešné počas horúcich dní. Pitný režim je dôležité mať neustále pod kontrolou. Pod pitným režimom však nemyslíme litre kávy či fľaše alkoholu, ale čistú vodu z vodovodu, maximálne ochutenú sirupom a bylinkami. Obyčajnú citronádu oživíte nasekanou mätou, pridáte nakrájané jahody alebo kolieska pomaranča či iné citrusy a tento osviežujúci nápoj môžete popíjať celý deň. Pozor, nepreháňajte to s ľadom. Ľadový nápoj vás pocitovo na pár minút osvieži, ale telo na toto prudké osvieženie zareaguje výrazným potením. Okrem iného pitie ľadových nápojov (obzvlášť tých bublinkových) spôsobuje nepríjemný zápal hltana.

Melón

Keďže melón obsahuje viac ako 90 % vody, je neoddeliteľnou súčasťou horúcich letných dní. Dopĺňa objem tekutín v tele, a to je počas horúčav jeho najdôležitejšia úloha. Čo tak si pripraviť do práce na obed zdravý melónový šalát?

Egreše

Len máloktoré ovocie dokáže v horúčavách osviežiť tak ako egreše. Okrem originálnej sviežej chuti vynikajú aj svojím obsahom. Čím sú zrelšie, tým sú na vitamíny bohatšie. Vitamín A, B, C, draslík, vápnik, železo – toto všetko sa v nich ukrýva. A v neposlednom rade obsahujú aj horčík, ktorý je prospešný pre psychickú pohodu. Takže ak máte „depresiu“, že vám to tento rok nevyjde s letnou dovolenkou, objednajte si namiesto letenky aspoň egreše!

Smoothies

Ak ste v období leta a tepla chorí, prechladnutí a nedokážete v bežnej strave prijať dostatok živín a energie, odporúčame vám zdravé smoothies z ovocia a zeleniny. Môžete ich popíjať celý deň a pridať do nich okrem ovocia aj spomínaný jogurt. Aby vás lepšie zasýtili, pridajte do nich vločky, strúhaný kokos či pomleté semienka. Počas choroby je dôležité odľahčiť jedálny lístok, aby si telo s chorobou čo najrýchlejšie poradilo.

Zdroj: dailymail.co.uk, healthline.com, preventivne.sk, nasazahradka.sk

Vytlačiť stránku
Zdielať článok