Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Asi by jej na päty šliapal zemiak, ale mrkva by bola favorit. Mrkva patrí medzi prvé suroviny, s ktorými sa v živote stretávame. Je sladká, ľahko stráviteľná a dostupná celý rok, preto nás celoročne sprevádza už od útleho veku až po starobu.
Pre tých, ktorí si už prešli obdobím výchovy detí, sú spomienky na mrkvu možno aj úsmevné. Tí najmenší reagujú na prvé príkrmy niekedy veľmi komicky. Mrkva je však sladká, a preto sa málokedy stretávame u malých detí s odporom, vtipné bývajú len prvé ochutnávky. Mrkva nás sprevádza od detstva – začíname s mrkvovým pyré a pokračujeme mrkvovými plackami, obľúbeným jablkovo-mrkvovým šalátom až po mrkvové dezerty.
Okrem bežne dostupnej oranžovej mrkvy sa môžete stretnúť aj s inými farbami. Mrkva žltá, červená, biela, ba dokonca aj fialová. Ak ste si mysleli, že pôvodná je tá oranžová, mýlite sa. Mrkva, ako ju poznáme dnes, teda oranžovej farby, sa začala pestovať až v 16. – 17. storočí v Holandsku ako mutant fialovej mrkvy. Keďže oranžová verzia má výbornú chuť a vysoký obsah antioxidantov, stala sa najpopulárnejšou a prevalcovala všetky ostatné verzie.
Mrkva má detoxikačné účinky, obsahuje živiny dôležité pre zrak, upravuje činnosť pečene aj hormónov a zmierňuje zápaly v tele. Na rozdiel od väčšiny iných druhov ovocia a zeleniny je mrkva výživnejšia vo varenej forme než v surovej. Varenie pomáha účinnejšie vstrebávať betakarotén do organizmu. Ak ju konzumujete s tukom, vaše telo dokáže premeniť karotény a betakarotény na vitamín A. Ak ju plánujete konzumovať ako surovú, pridajte ju do šalátov alebo do smoothies. V teplej kuchyni sa výborne osvedčila v polievkach, nátierkach, môžete ju použiť na oživenie klasickej zemiakovej kaše, upiecť ju ako prílohu k mäsu, nastrúhať do bezlepkových mrkvových placiek, fašírok či pripraviť z nej zdravý dezert, napríklad mrkvové rezy s kokosom.
Mrkva obsahuje veľké množstvo vlákniny rozpustnej vo vode (pektín), ktorá pomáha udržiavať zdravú hladinu cholesterolu. Výskumy potvrdili, že ak budete aspoň tri týždne konzumovať približne jednu šálku mrkvy, znížite si cholesterol v krvi. Dostať však cholesterol do formy nie je žiadna veda, stačí len upraviť stravu a zaradiť do bežného denného života aj cvičenie.
Aj vám rodičia hovorili: „Jedzte mrkvu, budete lepšie vidieť.“? Čiastočne mali pravdu. Mrkva nedokáže vyliečiť existujúce ochorenia a poškodenia zraku, avšak pôsobí preventívne a dokáže zrak chrániť pred možnými problémami spôsobenými nedostatkom vitamínu A. Telo premieňa betakarotén na vitamín A a ten je veľmi dôležitý pre zdravý vývoj očí. Mrkve tak môžeme poďakovať za to, že dokáže naše oči preventívne chrániť pred sivým zákalom či pred nočnou slepotou.
Prelistovali sme si ďalšie štúdie a zistili sme, že ľudia v strednom veku, ktorí jedli výrazne málo koreňovej zeleniny, vykazovali až trojnásobný pokles kognitívnych funkcií oproti tým, ktorí jedli zeleniny viac. Betakarotén v zelenine (teda hlavne v mrkve) chráni centrálny nervový systém pred starnutím.
Vstrebávaniu živín zo zeleniny treba niekedy jednoducho pomôcť. To, že železo obsiahnuté v zelenine sa lepšie vstrebáva spoločne s vitamínom C, už určite viete. Preto sa do šalátov často pridáva citrónová šťava. Čo však treba robiť s vitamínmi D, E alebo A, aby sa lepšie absorbovali? Im intenzívne pomáha olivový olej. Preto okrem citrónovej šťavy nezabudnite pridať do mrkvového šalátu aj olivový olej.
Keď sa povie „hranolčeky“, každý si predstaví mastné a vyprážané jedlo. Nemusí to však byť tak. Mrkva je ideálnou alternatívou, ako si doma upiecť zdravé hranolčeky. Ako na to? Očistite si 6 až 7 ks mrkvy, nakrájajte ich na hranolčeky a vložte do misy. Pridajte olivový olej, soľ, čili korenie podľa chuti a rukami dobre premiešajte. Následne ich rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Uložte ich tak, aby sa neprekrývali, upečú sa tak všetky dokonale do chrumkava. Pečte na 200 °C približne 20 minút. Po 10 minútach môžete pre dokonalosť hranolčeky otočiť na druhú stranu. Po upečení ich posypte čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávajte v miske namiesto čipsov.
Zdroj: rd.com, healthline.com, minevita.sk, 24carrotkitchen.com