Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Mexická kuchyňa si svoj význam vydobyla dlhou históriou ešte z dôb, než do Ameriky dorazil Kolumbus. Aj základné suroviny dnes stále vychádzajú z toho, čo mali kedysi k dispozícii domorodci – kukuricu, čili papričky, rajčiny, fazuľu alebo aj kakao.
Súčasnú mexickú kuchyňu však ovplyvnila kolonizácia. Tá do Mexika priniesla zmeny a viac sa v jedle začali využívať obilniny, ryža a najmä mäso. Práve mäso je dnes základom toľko obľúbeného mexického tacos. Recept naň je jednoduchý a rýchly a zvládnete si ho pripraviť aj doma.
Mexická kuchyňa má v zásobe omnoho viac než len tacos, nachos, štipľavé papričky jalapeño alebo tequilu. Oplýva chuťami čerstvej zeleniny a ovocia aj nečakanými a pestrými exotickými kombináciami.
Základom mexického jedla je zelenina, veľa zeleniny, najmä fazule. Chýbať však nesmú ani chutné mäso a tortily – placky z kukuričnej či pšeničnej múky. A nesmieme zabudnúť ani na čili. Bez neho to nie je to pravé mexické jedlo.
Veľmi dôležitá je tiež kukurica. Je to tradičná obilnina celého kontinentu a svoje miesto v mexickej kuchyni si drží už veľmi dlho. Najčastejšie sa využíva pri príprave tortíl. Svoju rolu dnes hrá aj ryža, ktorá rovnako patrí medzi základné ingrediencie.
A vynechať nesmieme ani bylinky a korenie. Hojne sa používa okrem čili aj koriander, oregano, škorica alebo rasca a kakao.
Tortila je mexickou náhradou nášho chleba. Už Aztékovia si pochutnávali na kukuričných plackách. Dnes sa pripravujú aj z pšeničnej múky. Dať si ich môžete ku každému jedlu. Môžete ich namáčať do omáčok alebo plniť zmesou z fazúľ, rajčín, paprík a mäsa.
Z tortíl sa robia aj nám dobre známe mexické tacos, ktoré vzniknú preložením tortily na polovicu. Tacos sú neoddeliteľnou súčasťou mexickej kuchyne, najmä čo sa týka rýchleho občerstvenia. Určite ich poznáte aj vy plnené zeleninou náplňou alebo mäsovou zmesou.
Z kukuričnej múky sa pripravujú aj nachos – mexická obdoba čipsov v tvare trojuholníka. Mexičania si s obľubou doprajú nachos k omáčke, najmä k tradičnej mexickej salse.
Mexická kuchyňa bez omáčok je ako telo bez duše. Jedno bez druhého neexistuje. Mnoho receptov sa dedí v rodine a sú rodinným tajomstvom. Ktoré omáčky sú najznámejšie?
Guacamole – tradičná mexická omáčka, ktorú iste poznáte aj vy. Guacamole recept sa skladá z avokáda, cibule, limetkovej šťavy, koriandra, soli a korenia. Pre sviežosť môžete pridať aj nakrájané rajčiny a trochu jalapeño papričiek.
Avokádová nátierka guacamole – recept:
Salsa verde – zelená pasta zo zelených rajčín a zelených čili papričiek. Jedna z najčastejších salsa omáčok podávaných k nachos.
Salsa roja – tradičná červená salsa omáčka z červených rajčín, koriandru a cesnaku. Práve recept na túto salsu si mnohé rodiny strážia ako oko v hlave a vymýšľajú originálne recepty.
Chipotle – mierne pikantná chipotle omáčka pozostávajúca z údených papričiek jalapeño, cibule, cesnaku, korenia, oregana a drvenej rasce.
Mexiko má veľmi veľa chutných jedál. Ktoré z nich by ste určite mali vyskúšať?
Jedno z najpopulárnejších mexických jedál. Získa si vás kombináciou kuracieho mäsa, cibule, papriky a rajčín zabalených v tortile. Často sa k tomu podáva salsa, kyslá smotana alebo omáčka barbecue.
Zabudnite na to, čo nájdete na jedálnom lístku u nás. Pravé chilli con carne je zmesou hovädzieho mäsa, rajčín, červenej fazule, čili papričiek a korenia. Ideálne jedlo na doplnenie energie po náročnom dni. Ale dajte si pozor – pre niektoré žalúdky môže byť trochu ťažké.
Pozole nie je u nás veľmi známe jedlo. Ako pripraviť pozole? Ide o polievku, ktorej základom sú hominy – špeciálne upravená sušená kukurica. Ďalej budete na prípravu potrebovať bravčové mäso, vývar a niečo navrch – typicky cibuľu, avokádo, limetku alebo čili papričky.
Máte chuť na niečo sladké? Mexické dezerty si určite zamilujete. Väčšina rodinných slávností v Mexiku sa nezaobíde bez čerstvého ovocia a ovocných šalátov. Sú ideálne na oddych chuťových buniek po čili papričkách. Okrem ovocia však nesmiete vynechať sladkú pochúťku churros.
Churros sú smažené tyčinky. Textúrou sa podobajú našim šiškám a majú nadýchanú textúru. Obaľujú sa v škoricovom cukre, polievajú karamelom alebo namáčajú do čokolády. Skvelý dezert na oslavy a namáčanie do rôznych sladkých omáčok.
Mexickú čokoládu s medom, vanilkou a troškou čili jednoducho musíte ochutnať. Je to úplne iný level než horúca čokoláda, ktorú poznáte z našich kaviarní, cukrární a reštaurácií.
Tequilu dobre poznáte aj z našich končín. No s tou pravou mexickou sa nedá porovnať. Originálna mexická tequila sa totiž podľa zákona smie vyrábať len z modrej agáve (Agave Tequilana).
Tradične sa tequila pije so soľou a kúskom citróna alebo limetky. Soľ si nasypete na ruku medzi palec a ukazovák, ktorými držíte citrón. Najprv si dáte soľ, potom vypijete tequilu a nakoniec zahryznete do citróna. Odvážlivci môžu skúsiť tequilu s červíkom.
Hľadáte niečo s menším obsahom alkoholu? Tepache je obdobou piva, je však sladké. Vyrába sa z fermentovaného ananásu a ochucuje sa škoricou a iným korením.
Okrem toho sú v Mexiku obľúbené ovocné šťavy, pulque – nápoj z kvasenej agávy (podobné nášmu burčiaku) alebo mezcal – pálenka z agávy alebo kaktusov peyotl.
Vďaka využitiu veľkého množstva zeleniny sú jedlá mexickej kuchyne celkom zdravé. Samozrejme, nič nie je nutné preháňať a nemôžeme tvrdiť, že je dobré jesť tacos na raňajky, obed aj večeru. Ale ak ste v Mexiku, o svoju štíhlu líniu sa určite báť nemusíte. Takmer žiadne údeniny, veľa zeleniny a ovocia, rozmanitosť ingrediencií aj hojné používanie čili robia z mexickej kuchyne jednu z tých zdravých, a najmä chutných.
Už na začiatku sme spomenuli, že mexická kuchyňa patrí do Zoznamu UNESCO. Je to preto, lebo je považovaná za vysokokvalitnú a dodnes si uchováva veľa tradícií. Mexičania považujú jedlo za spoločenskú udalosť, preto ho sprevádzajú rôzne tradície a symboly. Často sa k jedlu zíde celá rodina so širokým príbuzenstvom.
Vedeli ste, že typické mexické jedlo fajitas vlastne vzniklo v Texase? Je súčasťou tzv. tex-mex kuchyne.
Radi skúšate netradičné jedlá? Mexiko je pre vás to pravé. Aj tu sa totiž často do pokrmov pridávajú rôzne zvláštne ingrediencie ako komáre, mravce alebo mušie vajíčka. Tak čo, idete do toho?
Ak si však na mravce a iný hmyz v jedle netrúfate, pripravte si radšej domáce mexické tacos. Recept na tacos nie je zložitý a pochutí si na ňom celá rodina.