Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Existuje niekoľko potravín, ktoré nám pomáhajú s chudnutím, a jednou z najúčinnejších je jablčný ocot. Môžete ho užívať pravidelne a dlhodobo, stačí dodržať pár pravidiel a želané výsledky sa dostavia.
Jablká, všestranné zdravé ovocie dostupné po celý rok, sú výbornou potravinou, vďaka ktorej dosiahnete odporúčaný denný príjem vlákniny, čo vám pomôže znížiť telesnú hmotnosť aj riziko vzniku obezity. Vďaka konzumácii vlákniny sa budete cítiť plnší a nasýtení na dlhší čas. Jablká sú preto výbornou stravovacou alternatívou počas dní, keď sa snažíte redukovať váhu. Čo však, ak chcete chudnúť dlhodobo? Nebudete predsa celý rok jesť len jablká.
Ak chcete naozaj schudnúť a urobiť niečo pre svoje zdravie, je dôležité zmeniť svoj životný štýl. Zázraky sa nedejú len vďaka jednej surovine. Požadované výsledky dosiahnete správnou kombináciou viacerých účinných metód – zdravej stravy a pohybu. Každopádne, užitočnou pomôckou na chudnutie môže byť jablčný ocot. Ten podporuje sýtosť a pocit plnosti. Ak chcete pre svoje telo urobiť to najlepšie, pripravte si domáci jablčný ocot.
Prospešné zdravotné účinky jablčného octu sú známe už tisíce rokov. Jednou z dôležitých informácií je, že znižuje hladinu cukru v krvi.
Jablčný ocot sa vyrába fermentačným procesom a tradičná výroba trvá asi mesiac. Kyselina octová je hlavnou aktívnou zložkou a tvorí asi 5-6 %. Jedna polievková lyžica (15 ml) jablčného octu má asi 3 kalórie a žiadne sacharidy.
Kyselina octová, ktorú obsahuje, podporuje chudnutie, a to tak, že:
Okrem účinkov na potlačenie chuti do jedla sa preukázalo, že ocot z jablčného muštu znižuje aj rýchlosť, akou jedlo opúšťa žalúdok.
Konzumáciou 1 alebo 2 polievkových lyžíc jablčného octu denne môžete schudnúť. Ľahkou metódou je použitie s olivovým olejom. Zvlášť chutný je s listovou zeleninou, uhorkami a paradajkami. Môžete ho tiež zamiešať rovno do vody a vypiť. Dennú dávku je najlepšie rozdeliť na 2-3 dávky na celý deň, najlepšie je vypiť ho pred jedlom.
Jablčný ocot je známy nielen zdravotnými benefitmi, ale aj ako skvelý pomocník v kuchyni či v kúpeľni. Vedeli ste, že je vhodný na konzervovanie jedla, zlepšuje funkciu pokožky a môžete si s ním umývať vlasy? A to nie je všetko.
1. Konzervovanie potravín
Ľudia používajú ocot na konzervovanie potravín už tisíce rokov. Jedlo je vďaka nemu kyslejšie, čo deaktivuje enzýmy a ničí všetky baktérie, ktoré by mohli spôsobiť, že by sa konzervované jedlo začalo kaziť či plesnivieť.
2. Prírodný dezodorant
O jablčnom octe je známe, že má antibakteriálne účinky a eliminuje zápach. Bytový dezodorant na neutralizáciu zápachov si vyrobíte jednoducho zmiešaním jablčného octu s vodou. A ak vás hnevajú nohy svojou nepríjemnou arómou, máčajte si ich v rovnakom roztoku. Pomôžete im tak zničiť baktérie spôsobujúce zápach.
3. Univerzálny čistič
Jablčný ocot by mal byť vašou prvou voľbou, ak si chcete doma vyrobiť vlastný univerzálny čistiaci prostriedok. Je to vďaka jeho antibakteriálnym vlastnostiam. Zmiešajte 1 šálku vody a pol šálky jablčného octu a vytvoríte čistič, ktorý dokáže zabiť množstvo baktérií. Rátajte však s tým, že nebude až taký silný a agresívny, ako ste zvyknutí pri bežných komerčných prípravkoch.
4. Liek na bolesť v krku
Zmiešajte jablčný ocot s vodou a vytvoríte si účinné kloktadlo na bolesť v krku. Nezabudnite na to, že ho nemôžete kloktať nezriedený, pretože je veľmi kyslý a môže vám spôsobiť popáleniny.
5. Pleťové tonikum
Ak máte problémovú pokožku a chcete zmierniť príznaky starnutia, opäť vám pomôže jablčný ocot. Zmiešajte ho v pomere 1 diel jablčného octu a 2 diely vody. Aplikujte na pleť a pomocou vaty vyčistite. Tiež ho môžete použiť do kúpeľa a vyčistiť tak pokožku na celom tele.
6. Lapač na ovocné mušky
Lacnou pascou na ovocné mušky je jablčný ocot. Stačí naliať trošku do šálky a pridať pár kvapiek tekutého mydla, aby sa ulovené mušky potopili.
7. Lesk na vlasy
Ak si budete pravidelne umývať vlasy jablčným octom, zbavíte ich nečistôt, budú sa vám ľahšie rozčesávať a tiež im dodáte lesk. Po aplikácii octového roztoku na vlasy ho nechajte krátko pôsobiť, až potom opláchnite. Ak máte lupiny, masírujte si ním pokožku hlavy, kyselina v octe pomáha zastaviť rast huby spôsobujúcej vznik lupín. A na šupiny v detských vláskoch použite ten správny olej.
8. Ničenie buriny
Jablčný ocot je domáci zabijak buriny. Ocot zmiešajte s mydlom a citrónovou šťavou a bude ešte účinnejší.
9. Prasknuté vajíčka
Keď varíte vajíčka, pridajte do vody trošku octu, zabráni vám v nežiaducom prasknutí vajíčok pri varení na mäkko či na tvrdo.
10. Steaková marináda
Najlepšia marináda na steak je práve s použitím jablčného octu. Pridajte cesnak, sójovú omáčku, cibuľu a kajenské korenie. A už na inú marinádu nepomyslíte. Jedine, že by ste si vybrali z iných najznámejších marinád na mäso pre gurmánov.
11. Umývanie ovocia a zeleniny
Bežne dostupné ovocie a zelenina sú plné pesticídov, ktoré ich chránia pred škodcami. Ak ich umyjete v jablčnom octe, pomôžete usmrtiť množstvo baktérií a navyše ich zbavíte pesticídov. Umývanie potravín v octe dokáže odstrániť dokonca aj nebezpečné baktérie, ako sú e.coli alebo salmonela.
Jablčný ocot by sa mal pred konzumáciou riediť. Jeho vysoká kyslosť inak môže poškodiť zubnú sklovinu. Najlepšie urobíte, keď ho zriedite vodou a vypijete ako nápoj.
Jablčný ocot tiež znižuje hladinu draslíka. Draslík sa nachádza v každej ľudskej bunke a závisí od neho veľké množstvo životne dôležitých funkcií. Je potrebný pri každom údere srdca, pri každom pohybe či myšlienke. Jeho nedostatok spôsobuje rôzne ťažkosti, dokonca až život ohrozujúce.
Jablčný ocot tiež môže meniť hladinu inzulínu, takže ak trpíte diabetom, buďte pri užívaní opatrní.
Zdroj: healthline.com