Šetrenie potravinami Dátum spotreby vs. dátum minimálnej trvanlivosti: Aký je rozdiel?

Na potravinách nás niekedy mätú aj dva podobné, ale v skutočnosti rozdielne údaje:

  • Dátum minimálnej trvanlivosti
  • Dátum spotreby

Zámena týchto dvoch pojmov je jedným z hlavných dôvodov obrovského množstva potravinového odpadu v domácnostiach. Európska komisia odhaduje, že až 10 % z 88 miliónov ton potravinového odpadu, ktorý sa v EÚ ročne vyprodukuje, súvisí s uvedeným dátumom na potravinách. Správne pochopenie rozdielu medzi dátumom minimálnej trvanlivosti a dátumom spotreby vám pomôže nielen chrániť vaše zdravie, ale aj šetriť peniaze a prispievať k udržateľnejšiemu životnému štýlu.

Čo presne znamená dátum minimálnej trvanlivosti?

Dátum minimálnej trvanlivosti (DMT) je dátum, dokedy by potravina mala zostať kvalitná. Najčastejšie sa uvádza na sušených, mrazených, konzervovaných, balených a iných trvanlivých potravinách, ako sú cestoviny, ryža, káva či čokoláda. Potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti môžete zjesť, ak ste ich skladovali tak, ako je uvedené na obale a obal nie je poškodený.

Je možné, že po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti potravina stratí svoju chuť, vôňu, štruktúru. No, ak je obal neporušený a potravina vonia aj chutí tak, ako by mala, jej konzumácia by mala byť bezpečná. Otvorené potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti radšej už nejedzte.

Čo znamená dátum spotreby?

Dátum spotreby uvádza, dokedy je bezpečné potravinu jesť. Uvádza sa spravidla na čerstvých potravinách a na takých, ktoré sa rýchlo kazia. Potraviny po uplynutí dátumu spotreby by ste už nemali jesť, ani keď ste dodržali podmienky skladovania. Tie by mali byť v tomto prípade dodržané, inak vám hrozia zdravotné komplikácie. Trvanlivosť potraviny môžete predĺžiť okamžitým zmrazením potraviny. Po otvorení potraviny s uvedeným dátumom spotreby dodržiavajte aj ostatné pokyny na skladovanie a spotrebovanie do uvedeného počtu dní po otvorení.

Dátum spotreby je mimoriadne dôležitý aj podľa foodblogerky Lucie Grigovej z blogu Do poslednej omrvinky, na ktorom sa venuje receptom zo surovín, ktoré v domácnostiach často zvyknú končiť v koši, a tiež tipom, ako sa vyhnúť vyhadzovaniu jedla na úrovni domácností. „Dátum spotreby nás informuje o tom, do akého dátumu je potravinu bezpečné konzumovať.“

Dátum spotreby sa uvádza na čerstvých potravinách a takých, ktoré sa rýchlo kazia. Ide najmä o:

  • čerstvé mäso a ryby,
  • mäsové výrobky a údeniny,
  • mliečne výrobky (jogurty, syry, mlieko),
  • šaláty či chlebíčky.

Údaj je dôležitý preto, lebo chráni konzumenta pred rizikom potravinových nákaz. Pri týchto výrobkoch je veľmi dôležité dodržiavať pokyny na skladovanie, ktoré sú uvedené na etikete každého výrobku. Na obaloch sú takisto uvedené informácie o tom, ako skladovať takýto výrobok po jeho otvorení a do koľkých dní po otvorení obalu je ešte bezpečné ho konzumovať,“ vysvetľuje pre náš portál Lucia.

Potraviny bez dátumu: Ktoré to sú?

Niektoré potraviny nemusia mať na obale uvedený dátum minimálnej trvanlivosti ani dátum spotreby. Ide najmä o čerstvé ovocie a zeleninu (ktoré nie sú šúpané, krájané alebo inak upravené), víno, liehoviny s obsahom alkoholu nad 10 %, jedlú soľ, cukor v pevnom stave, ocot, žuvačky a pekárske či cukrárske výrobky určené na spotrebu do 24 hodín po výrobe. Pri týchto produktoch sa spoliehame na ich vizuálny stav a naše zmysly.

Jesť mäso po dátume spotreby?


Pozornosť zvýšte pri mäse a mäsových výrobkoch, pri ktorých dátum spotreby dodržiavajte skutočne mimoriadne poctivo. „Ja osobne by som rozhodne neodporúčala jesť mäso a mäsové výrobky po uplynutí dátumu spotreby. Som skôr za to, aby sme predchádzali situáciám, že v chladničke objavíme výrobok po uplynutí dátumu spotreby a rozhodovaniu sa, či riskneme konzumáciu takéhoto výrobku aj po uplynutí dátumu spotreby, alebo ho radšej vyhodíme,“ hovorí Lucia a pridáva aj zopár tipov, ako takýmto situáciám predchádzať.

Napríklad plánovaním jedálneho lístka. Mäso by sme si podľa jej názoru určite nemali kupovať do zásoby, mali by sme ho kupovať len vtedy, keď sme si istí, že z neho budeme variť ešte v ten istý alebo najneskôr nasledujúci deň.

Dobrým nápadom je aj zmrazenie mäsa ešte pred uplynutím dátumu spotreby, čím predĺžime jeho trvanlivosť. Po rozmrazení je však potrebné ho ihneď tepelne upraviť a skonzumovať čo najskôr.

Rozmrazené potraviny už nezmrazujte, ale okamžite spotrebujte!

Dátum spotreby vs. dátum minimálnej trvanlivosti: Aký je rozdiel?

Potraviny po dátume spotreby: Len na vlastnú zodpovednosť

Dátum spotreby je na obaloch uvedený z jediného dôvodu – na ochranu vášho zdravia. Konzumácia potravín po dátume spotreby je len na vlastnú zodpovednosť. Oveľa rozumnejšie je nakupovať čerstvé potraviny s označením dátum spotreby len vtedy, keď ich naozaj potrebujete.

Určite je tiež dôležité všímať si dátumy už pri nákupe a zvážiť, či budeme schopní potraviny skonzumovať do tohto dátumu. Dôležité je tiež pravidelne ich kontrolovať v chladničke,“ dodáva známa slovenská foodblogerka. 

Správne skladovanie je pritom alfou a omegou. Viete napríklad, ako skladovať ovocie a zeleninu, aby ostali čo najdlhšie čerstvé? Alebo poznáte triky, ako udržať chlieb čerstvý? Tieto jednoduché návyky vám pomôžu nielen predchádzať plytvaniu, ale aj ušetriť peniaze.

Skontrolujte si chladničku – máte potraviny uložené správne? 

Čo hovorí legislatíva? Predaj potravín po dátume minimálnej trvanlivosti

Na Slovensku platí, že potraviny po uplynutí dátumu spotreby sa nesmú predávať ani bezplatne ponúkať.

Situácia je iná pri potravinách po dátume minimálnej trvanlivosti. Od roku 2022 je na Slovensku umožnený ich predaj, avšak za prísnych podmienok:

  • Musia byť bezpečné: Predajca musí zabezpečiť, že potraviny sú aj po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti zdravotne nezávadné.
  • Oddelený predaj: Tovar musí byť ponúkaný oddelene od ostatných potravín.
  • Zreteľné upozornenie: Spotrebiteľ musí byť jasne upozornený, že ide o potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti.
  • Obmedzená doba: Predaj je povolený najviac na 45 dní od uplynutia dátumu minimálnej trvanlivosti.


Zdroje: svssr.sk, doposlednejomrvinky.sk

Vytlačiť stránku
Zdielať článok