Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Vedeli ste, že banány majú protirakovinové a antioxidačné účinky? Čím sú zrelšie a staršie, tým viac sa tieto účinky násobia. Znižujú krvný tlak, uľavujú od pálenia záhy a pomáhajú proti zápche. Ďalšou charakteristickou vlastnosťou prezretých banánov je to, že škrob v nich sa počas zrenia premenil na cukor. Takže jedlá z nich už nie je potrebné toľko alebo vôbec sladiť. A z akých receptov s banánmi teda môžete vyberať?
Hnedé banány sa výborne hodia do pečenia, upečte si teda banánový chlebík. V Amerike sa dokonca 23. februára oslavuje Národný deň banánového chlebíka!
Potrebujete:
300 g hladkej múky
1 prášok do pečiva
50 g práškového cukru
1 vajce
100 g masla
150 ml cmaru
2 prezreté banány
hrsť hrozienok alebo iného sušeného ovocia
50 g strúhanej čokolády
Najskôr vymiešajte cukor s maslom a vajcom. Pridajte roztlačené banány, prisypte hrozienka a ďalšie sušené ovocie a nastrúhanú čokoládu. Do zmesi vlejte cmar a primiešajte preosiatu múku s práškom do pečiva. Dobre zmiešajte.
Hranatú chlebíkovú formu vymažte tukom, vyložte papierom na pečenie a naplňte cestom. V rúre predhriatej na 200 °C pečte približne 30 minút.
Tento rýchly a jednoduchý dezert bude chutiť deťom i dospelým. Môže vás zachrániť, keď zazvoní nečakaná návšteva a vy nebudete mať čas napiecť.
Suroviny:
4 prezreté banány
1 lyžička škorice
5 lyžíc karamelovej polevy
1 hrsť lieskových orieškov
500 ml vanilkovej zmrzliny
Zapekaciu misku vymažte lyžicou masla a uložte do nej ošúpané banány. Posypte ich škoricou, prelejte karamelovou omáčkou a posypte nasekanými orieškami.
Pečte 10 minút pri 200 °C. Banány môžete ozdobiť vanilkovou zmrzlinou.
Banán má po zmrazení perfektnú konzistenciu! Na čas i prácu je banánová zmrzlina nenáročná, budete ju mať hotovú za pár minút.
Potrebovať budete:
2 prezreté banány
1 citrón
100 g práškového cukru
150 ml smotany na šľahanie
50 ml plnotučného mlieka
Z citróna vytlačte šťavu a potom ju rozmixujte spolu s banánmi a všetkými ostatnými ingredienciami. Všetko vlejte do vaničky na zmrzlinu a nechajte zmrznúť. Inovovať môžete tento recept ešte ďalšími prísadami ako je kakao, strúhaná čokoláda alebo napríklad kokos.
Nestíhate si pripraviť raňajky? Stačí pár minút, banány, niekoľko ingrediencií a mixér a chutné a výdatné raňajky sú na svete!
Z prezretých banánov vytvoríte raz-dva aj perfektné sušienky. Nie je potrebné nič viac než len dva banány a 1,5 hrnčeka kokosu. Potom stačí všetko rozmixovať a piecť v rúre na 180 °C asi 15 min. Nezabudnite na papier na pečenie, ktorý vymažete kvapkou oleja, aby sa sušienky nepripiekli.
Ďalšia z raňajkových variácií s banánom je ovsená kaša.
Pripravte si:
50 g ovsených vločiek
1 prezretý banán
štipku soli
200 ml vody
1 lyžicu kokosového oleja
1 lyžicu nasekaných lieskových orieškov
mletá škorica
Ideálne je, ak môžete vločky nechať cez noc namočené vo vode. Pokiaľ nemáte toľko času, budete kašu variť o chvíľku dlhšie. Vločky zlejte alebo vsypte do hrnca, k nim nakrájajte na kolieska banán a osoľte. Zalejte vriacou vodou a potom celú zmes priveďte opäť k varu. Pri nízkej teplote povarte 10-15 minút. Vmiešajte kokosový tuk. Kašu podávajte posypanú orieškami a škoricou.
Vďaka svojej štruktúre je banán perfektný aj do palaciniek a lievancov. Stačí ho zmiešať len s vajíčkom, osmažiť na panvici a výbornú banánovú placku môžete podávať s tvarohom, šľahačkou alebo napríklad čokoládou.
Ani banánová šupa nemusí vyjsť nazmar.
Koženú obuv perfektne vyleští vnútorná strana banánovej šupky. Potom povrch topánky ešte doleštite mäkkou suchou handričkou.
Banánové šupky nakrájajte na menšie kúsky a primiešajte ich do hliny vašich izbových rastlín. Šupky dodajú pôde a rastlinám potrebné živiny a minerály. Ďalším variantom, ako vyživiť rastliny, je zaliať šupku banánov najskôr vodou, uzavrieť do pohára a nechať cez noc postáť. Na druhý deň roztok zrieďte odstátou vodou a polejte kvetiny.
Vošiek na rastlinách sa zbavíte pomocou banánovej šupy. Stačí ju zakopať ku koreňom rastlín a vošky odpudí.
Nielen topánky, ale aj listy kvetov vyleští banánová šupka. Listy zbavíte prachu a budú sa krásne lesknúť.
Banánová šupka tiež pomáha pri hojení. Obsahuje totiž polysacharidy, ktoré si poradia s opuchom, svrbením aj sčervenaním kože po uštipnutí komára či iného hmyzu. Stačí postihnuté miesto pár minút masírovať vnútornou stranou šupky a potom opláchnuť vodou. Podobné účinky má banánová šupka aj v prípade kožných vyrážok a alergií. Urýchľuje tiež hojenie modrín.
Banánová šupka je pre vašu pleť to pravé. Vďaka obsahu luteínu redukuje vrásky a zanechá vašu pleť hydratovanú a vypnutú. Doprajte si 3-krát týždenne 15-minútovú masáž šupkou. Rovnakým postupom dosiahnete aj zosvetlenie pigmentových škvŕn na tvári a na rukách. Ak vás trápi akné, ovocné kyseliny v banánovej šupke ho pomáhajú hojiť. Výživnú banánovú masku vytvoríte rozmixovaním banánovej šupky a kokosového mlieka.
Zdroj: buzzfeed.com, bbcgoodfood.com, thekitchn.com, apetitonline.cz, prostreno.cz, styl.instory.cz