Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Lepok, ktorý sa dnes v skrytej podobe nachádza v mnohých polotovaroch, prekvapí takmer každého začínajúceho celiatika či alergika. Bohužiaľ, potravinová alergia dnes postihuje až 3 % populácie a u detí mladších ako tri roky je to až 8 %. Silní alergici môžu mať problém aj s mikročasticami alergénov, preto je nevyhnutné zaviesť v kuchyni prísny systém a rozdeliť pracovisko na lepkové a bezlepkové. Vyhnete sa tak kontaminácii bezlepkových potravín lepkom.
Vyčleňte si v kuchyni miesto, kde sa budú skladovať len bezlepkové potraviny. Jednak vám to pomôže pri varení a hľadaní surovín na bezlepkové recepty a zároveň to eliminuje možnosť pomiešania či mylného použitia nesprávnej suroviny v bezlepkovom recepte.
Ak používate doma hriankovač, mali by ste buď všetci jesť bezlepkové pečivo, alebo mať hriankovače dva. Používaný hriankovač nie je možné dostatočne vyčistiť, takže je nebezpečný pre toho člena rodiny, ktorý trpí intoleranciou na lepok.
To isté sa týka aj všetkých otvorených balení kečupu, horčice, majonézy, masla či marmelád. Stačí jeden spoločný nôž pri raňajkách a kontaminácia je na svete.
Zbavte sa starých plastových a drevených misiek aj plastových dosiek na krájanie. Vymeňte ich za antikorové riady, kúpte si nové sitko (to staré len ťažko očistíte od lepkových zvyškov) a uprednostnite antikorové panvice. Bezlepkové recepty sú náročné na kuchynské vybavenie, ale keď doň raz investujete, určite sa vám to na kvalite jedla vráti.
Na druhej strane bezlepková diéta nie je strašiakom a bezlepkových receptov je dnes neúrekom. Nemusíte sa vôbec báť, viac ako polovica bežných surovín a múk sa dá ľahko nahradiť bezlepkovými múkami. Stačí trošku kreativity a pár dôležitých pravidiel.
V prvom rade sa musíte naučiť pracovať s bezlepkovými obilninami a výrobkami z nich, čiže s bezlepkovými múkami. Bezlepkové recepty, ktoré ste si z rôznych dôvodov v minulosti uchovali, sa vám tentokrát naozaj zídu.
Múky môžete hravo obmieňať – kukuričná, pohánková, amarantová, ryžová... Na trhu sú dostupné aj rôzne bezlepkové zmesi múk, ktoré vám pomôžu pri varení aj pečení. Oceníte ich najmä vtedy, keď budete pripravovať domáci bezlepkový chlieb. Pri ostatných bezlepkových potravinách si však dávajte pozor na ich zloženie, síce neobsahujú lepok, ale veľakrát sú zbytočne „obohatené“ o veľa iných aditív, cukor a farbivá.
Nemusíte sa obávať, že už nikdy nebudete môcť jesť obľúbenú pizzu či sladké pečivo. Pizzové slimáky si môžete pripraviť aj z pohánkovej či kukuričnej múky – výsledná chuť vás milo prekvapí.
Isto si poviete, že zemiakové či zeleninové placky bez múky nebudú jedlé. Nie je to pravda. Múku v nich viete jednoducho nahradiť karfiolom. Stačí už len zaujímavý dip a môžete si poznačiť ďalší chutný bezlepkový recept.
Ani quiche či iný slaný koláč nie je pre celiatikov tabu. Ak si cesto nekúpite v obchode, ale použijete domáce z kukuričnej múky, takýto druh koláča môže pokojne ostať na zozname bezlepkových receptov.
A čo sladké recepty? Banánové palacinky, bábovka či kváskové koláče. Tieto všetky si môžete vyrobiť z pohánkovej múky a bezlepkového kvásku. Na prvýkrát to asi nebude 100-percentné, avšak trpezlivosť ruže prináša, preto buďte v trénovaní bezlepkových receptov vytrvalí. Držíme vám palce!
Zdroj: verywellfit.com, simplygluten-free.com