Tipy a rady 8 krokov k najlepším steakom: Kúzlo je v mäse a čase

Osvojte si niekoľko zásad prípravy chutného steaku a v kuchyni budete za hviezdu. Už žiadne steaky tvrdé ako podrážka a úplne bez šťavy! Kúzlo spočíva vo výbere mäsa, panvice a oleja. Kľúčové je tiež dochutenie mäsa a samozrejme doba pečenia. Keď na záver vyberiete hotový steak z panvice, dajte mu dostatok času na odpočinok a až potom ho si na ňom pochutnajte.

Vyberte druh steaku

Vyberať môžete z 10 typov hovädzieho steaku. Každému chutí niečo iné, takže voľte podľa svojich preferencií:

  • T-bone steak je vhodný na grilovanie.
  • Sirlion steak obsahuje len malé množstvo tuku a hodí sa na pečenie aj grilovanie.
  • Filet mignon má veľmi jemnú a krehkú štruktúru. Podávajte ho stredne prepečený alebo krvavý.
  • Porterhouse steak vystačí ako chod pre 2 osoby, pretože je veľký a vysoký až 7 cm.
  • Tenderlione steak je najjemnejšia časť sviečkovej, a to sa odrazí aj na cene. Hodí sa aj na tatarák.
  • Rib eye steak je šťavnatý a má výraznú chuť.
  • Striplion steak má nízky obsah tuku.
  • Rump steak je chudé mäso, ktoré sa chodí na akúkoľvek prípravu.
  • Flank steak má o niečo tuhšie mäso a je vhodný na pečenie.
  • Hanger steak má sám osebe mierne korenistú chuť a hodí sa na prudké vyprážanie na panvici.

Vyberte najvhodnejšiu panvicu

Než sa pustíte do prípravy steaku, vyberte vhodnú panvicu, na ktorej sa váš steak upečie jedna báseň. Na steaky sú najlepšie tie panvice, ktoré majú hrubé dno a nepriľnavý povrch. Je nutné, aby sa plocha panvice rovnomerne rozpálila.

Ak potrebujete pripraviť viac steakov naraz, nikdy sa ich nesnažte napchať na jednu panvicu za každú cenu. Ak sa na panvicu nezmestia, pokojne steaky pripravte na viac várok. Tá predchádzajúca si vždy trochu odpočinie a bude výborná.

Steak so zelenou salsou


Zvoľte olej

Na prípravu steakov sa hodí maslo, nestužený palmový olej, hovädzí loj či repkový olej. Slávny kuchár Gordon Ramsey odporúča na hovädzí steak dokonca olej arašidový.

Olej môžete naliať priamo na panvicu a počkať, až kým nebude dostatočne rozpálený. Napovie vám kvapka vody pustená do panvice – ak je panvica dobre rozpálená, voda prská. Nikdy nedávajte steak na nerozpálený olej a panvicu.

Ešte lepšou možnosťou je však potretie priamo steaku tukom z oboch strán. Takto steak vložíte na rozpálenú suchú panvicu.

Chutný steak však pripravíte aj bez tuku, najmä ak je mäso tukovitejšie samo osebe, napríklad rib eye steak.

Príprava steaku

Mäso nechajte pred samotným grilovaním aspoň hodinu odležať pri izbovej teplote. Umyte steak v studenej vode a osušte papierovou utierkou. Steak by mal byť rovnomerne hrubý (ideálne dva a pol až tri centimetre) a očistený od šliach, väziva a blán. Ak je na mäse tuk, nechajte ho tam, pri pečení sa vďaka nemu mäso nevysuší a dodá mu chuť.

Ochuťte steak

Pri pečení steaku si bohato vystačíte so soľou a korením. Ak vám ale pripadá soľ a korenie málo, pokojne posypte steak koriandrom alebo ďalšími bylinkami podľa chuti. Soľ ale aplikujte až po tom, čo steak vyberiete z panvice. Ochucujte až na tanieri. Ak by ste steak solili ešte pred tepelnou úpravou, výsledkom by bol vysušený kúsok mäsa, pretože soľ z neho vytiahne šťavu.

Keď sa chcete s mäsom a jeho chuťou viac vyhrať, môžete si pripraviť marinádu a nechať v nej steak až 24 hodín marinovať.

Strážte dobu a prepečenie steaku

Máte radšej hovädzí steak krvavý alebo dobre prepečený? Nastavte si časomieru a začnite steak smažiť. Nikdy mäso nestláčajte a nesnažte sa ho kliešťami k panvici pritlačiť. Pre kontrolu teploty si pokojne kúpte teplomer na steaky, ktorý do mäsa jednoducho zabodnete z boku a budete sledovať teplotu.

Stupne prepečenia steaku:

  • rare (krvavý, veľmi mäkký) – smažte cca 2 minúty z oboch strán, teplota mäsa vo vnútri je 52 °C
  • medium rare (stredne krvavý, mäkký) – smažte cca 3 minúty z oboch strán, teplota vo vnútri mäsa je 55 °C
  • medium (stredne prepečený, pružný) – grilujte cca 4 minúty z oboch strán, teplota vo vnútri mäsa je 58 – 60 °C
  • medium well (takmer prepečený, pevný) – pripravujte cca 4,5 minúty z oboch strán, mäso má vo vnútri teplotu 65 °C
  • well done (prepečený, veľmi pevný) – hotový je po cca 5 minutách z oboch strán, teplota v mäse je 70 °C

Steak z tuniaka

Dokonalý steak z tuniaka by nemal byť nikdy prepečený skrz-naskrz. Vždy by malo byť mäso uprostred ružové až surové. Mäso z tuniaka môžete pokojne osoliť aj okoreniť ešte predtým, než ho dáte na rozpálenú panvicu, tiež ho potrite olivovým olejom. Tuniaka smažte zhruba 3 – 5 minút z každej strany.

Skúste recept na steak z tuniaka so zeleninou

8 krokov k najlepším steakom: Kúzlo je v mäse a čase

Kurací steak

Kuracie steaky z kuracích pŕs môžete osoliť aj okoreniť tiež vopred a rovnako ich potrite olejom. Z každej strany ich potom na rozpálenej panvici smažte 4 – 5 minút. Kuracie steaky musia byť vždy dobre prepečené a uprostred nesmie byť mäso surové, no ani ružové. Je to nutné pre zničenie všetky baktérií, ktoré môžu byť v kuracom mäse.

Skontrolujte, či je hovädzí steak správne prepečený

Postačia vám vaše prsty. Pozor, nespáľte sa! Ak mal byť výsledkom krvavý steak, po zatlačení povrchu bude mäso mäkké.

Stredne krvavý steak bude pružný.

Prepečený steak bude oveľa pevnejší.

Mäkkosť hovädzieho steaku môžete tiež porovnať s pevnosťou vašou dlane pod palcom. Pevnosť dlane sa mení v závislosti od toho, akého prsta sa váš palec dotýka:

Palec + ukazovák = rare

Palec + prostredník = medium

Palec + malíček = well done

Nechajte mäso odpočinúť

Keď steak vyberiete z panvice, nechajte ho pri izbovej teplote odpočinúť 5 minút. Pokojne ho prikryte pokrievkou alebo alobalom. Počas tejto doby vsiaknu mäsové vlákna šťavu, ktorú pustili. Mäso tak bude šťavnaté a jemné. Ak budete hovädzí steak porciovať na plátky, robte šikmé rezy.

Recepty na hovädzie steaky

Steaky môžete pripraviť na viac ako sto spôsobov. Poďte sa inšpirovať tými najchutnejším receptami na Hello Tesco!

Zdroj: nataliri.cz, tomichutna.cz, bbcgoodfood.com, chefshop.cz, miele.cz

Vytlačiť stránku
Zdielať článok