Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Osvojte si niekoľko zásad prípravy chutného steaku a v kuchyni budete za hviezdu. Už žiadne steaky tvrdé ako podrážka a úplne bez šťavy! Kúzlo spočíva vo výbere mäsa, panvice a oleja. Kľúčové je tiež dochutenie mäsa a samozrejme doba pečenia. Keď na záver vyberiete hotový steak z panvice, dajte mu dostatok času na odpočinok a až potom ho si na ňom pochutnajte.
Vyberať môžete z 10 typov hovädzieho steaku. Každému chutí niečo iné, takže voľte podľa svojich preferencií:
Než sa pustíte do prípravy steaku, vyberte vhodnú panvicu, na ktorej sa váš steak upečie jedna báseň. Na steaky sú najlepšie tie panvice, ktoré majú hrubé dno a nepriľnavý povrch. Je nutné, aby sa plocha panvice rovnomerne rozpálila.
Ak potrebujete pripraviť viac steakov naraz, nikdy sa ich nesnažte napchať na jednu panvicu za každú cenu. Ak sa na panvicu nezmestia, pokojne steaky pripravte na viac várok. Tá predchádzajúca si vždy trochu odpočinie a bude výborná.
Na prípravu steakov sa hodí maslo, nestužený palmový olej, hovädzí loj či repkový olej. Slávny kuchár Gordon Ramsey odporúča na hovädzí steak dokonca olej arašidový.
Olej môžete naliať priamo na panvicu a počkať, až kým nebude dostatočne rozpálený. Napovie vám kvapka vody pustená do panvice – ak je panvica dobre rozpálená, voda prská. Nikdy nedávajte steak na nerozpálený olej a panvicu.
Ešte lepšou možnosťou je však potretie priamo steaku tukom z oboch strán. Takto steak vložíte na rozpálenú suchú panvicu.
Chutný steak však pripravíte aj bez tuku, najmä ak je mäso tukovitejšie samo osebe, napríklad rib eye steak.
Mäso nechajte pred samotným grilovaním aspoň hodinu odležať pri izbovej teplote. Umyte steak v studenej vode a osušte papierovou utierkou. Steak by mal byť rovnomerne hrubý (ideálne dva a pol až tri centimetre) a očistený od šliach, väziva a blán. Ak je na mäse tuk, nechajte ho tam, pri pečení sa vďaka nemu mäso nevysuší a dodá mu chuť.
Pri pečení steaku si bohato vystačíte so soľou a korením. Ak vám ale pripadá soľ a korenie málo, pokojne posypte steak koriandrom alebo ďalšími bylinkami podľa chuti. Soľ ale aplikujte až po tom, čo steak vyberiete z panvice. Ochucujte až na tanieri. Ak by ste steak solili ešte pred tepelnou úpravou, výsledkom by bol vysušený kúsok mäsa, pretože soľ z neho vytiahne šťavu.
Keď sa chcete s mäsom a jeho chuťou viac vyhrať, môžete si pripraviť marinádu a nechať v nej steak až 24 hodín marinovať.
Máte radšej hovädzí steak krvavý alebo dobre prepečený? Nastavte si časomieru a začnite steak smažiť. Nikdy mäso nestláčajte a nesnažte sa ho kliešťami k panvici pritlačiť. Pre kontrolu teploty si pokojne kúpte teplomer na steaky, ktorý do mäsa jednoducho zabodnete z boku a budete sledovať teplotu.
Stupne prepečenia steaku:
Dokonalý steak z tuniaka by nemal byť nikdy prepečený skrz-naskrz. Vždy by malo byť mäso uprostred ružové až surové. Mäso z tuniaka môžete pokojne osoliť aj okoreniť ešte predtým, než ho dáte na rozpálenú panvicu, tiež ho potrite olivovým olejom. Tuniaka smažte zhruba 3 – 5 minút z každej strany.
Skúste recept na steak z tuniaka so zeleninou
Kuracie steaky z kuracích pŕs môžete osoliť aj okoreniť tiež vopred a rovnako ich potrite olejom. Z každej strany ich potom na rozpálenej panvici smažte 4 – 5 minút. Kuracie steaky musia byť vždy dobre prepečené a uprostred nesmie byť mäso surové, no ani ružové. Je to nutné pre zničenie všetky baktérií, ktoré môžu byť v kuracom mäse.
Postačia vám vaše prsty. Pozor, nespáľte sa! Ak mal byť výsledkom krvavý steak, po zatlačení povrchu bude mäso mäkké.
Stredne krvavý steak bude pružný.
Prepečený steak bude oveľa pevnejší.
Mäkkosť hovädzieho steaku môžete tiež porovnať s pevnosťou vašou dlane pod palcom. Pevnosť dlane sa mení v závislosti od toho, akého prsta sa váš palec dotýka:
Palec + ukazovák = rare
Palec + prostredník = medium
Palec + malíček = well done
Keď steak vyberiete z panvice, nechajte ho pri izbovej teplote odpočinúť 5 minút. Pokojne ho prikryte pokrievkou alebo alobalom. Počas tejto doby vsiaknu mäsové vlákna šťavu, ktorú pustili. Mäso tak bude šťavnaté a jemné. Ak budete hovädzí steak porciovať na plátky, robte šikmé rezy.
Steaky môžete pripraviť na viac ako sto spôsobov. Poďte sa inšpirovať tými najchutnejším receptami na Hello Tesco!
Zdroj: nataliri.cz, tomichutna.cz, bbcgoodfood.com, chefshop.cz, miele.cz