Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Čistenie pripálených hrncov rozhodne nepatrí medzi obľúbené činnosti gazdieniek. Väčšinou to končí drátenkou, ktorá odstráni pripáleninu, ale svoj podpis zanechá aj na rukách a nechtoch.
Čierny čaj
Do pripáleného hrnca nalejte silný čierny čaj, pridajte lyžicu soli a nechajte pôsobiť cez noc. Ráno hrniec umyjete celkom jednoducho.
Soľ
Pripálené miesto zasypte soľou, zalejte vriacou vodou a nechajte pôsobiť cez noc. Na druhý deň pôjde pripálenina hravo dole.
Sóda bikarbóna
Všestranná ničiteľka kuchynskej a kúpeľňovej špiny sóda bikarbóna si poradí aj s pripáleným hrncom. Nasypte ju do hrnca, zalejte vodou a povarte. Pripálenina sa uvoľní.
Surový zemiak
Prerežte zemiak pozdĺžne a posypte ho sódou bikarbónou. Vydrhnite pripáleninu a nechajte pôsobiť pár hodín. Umyte bežným spôsobom
Ocot
Bude to trochu cítiť, ale hrniec bude ako nový. Ocot nalejte do hrnca, nechajte zovrieť a vychladnúť. Čierna pripálenina sa uvoľní.
Cola
O čistiacich účinkoch coly kolujú priam legendy. Postup je rovnaký ako s octom. Naliať, povariť a nechať vychladnúť. Pripálenina pôjde dolu jedna radosť.
Extra tip: Silná trojka
Na extra odolné pripáleniny si vezmite na pomoc extra kombináciu: sóda bikarbóna, soľ a ocot. Soľ a sódu nasypte do hrnca, zalejte trochou octu a po vyšumení prilejte vodu. Nechajte zovrieť a vychladnúť. Potom už bude len stačiť varechou zoškrabnúť neželanú vrstvu.