Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
To však vôbec nemusí byť problém, pretože vám ostane čas na vyloženie nôh a na pohár dobrého vína. Výhodou tiež je, že spolu s mrkvou a zemiakmi dokážete pripraviť kompletný obed v jednom hrnci. Výnimočnú chuť mu dodáva kombinácia balsamica a dijonskej horčice. A k tomu čerstvý tymian. Dobrú chuť.
Hovädzie mäso a najlepšie kuchynské techniky
Hovädzie mäso patrí medzi populárne druhy a možno ho spracovať na niekoľko spôsobov. Rebierka, plece, vysoká či nízka roštenka, sviečkovica, bôčik, pliecko, stehno či glejovka. Aké sú najviac používané techniky spracovania?
Grilovanie
Najlepšia technika na varenie, pretože ponúka možnosť využiť širokú teplotnú škálu. Na grile tak možno pripraviť akékoľvek hovädzie mäso od steakov cez hamburgery až po celé pečené kusy. Grilovanie na drevenom uhlí je zložitejšie ako na plyne, preto treba vyberať druh grilu podľa skúseností. Z hovädzieho mäsa sú najlepšie na grilovanie steaky.
Pomalé varenie
Pomalé varenie prebieha pri nižšej teplote, takže spracovanie hovädzieho mäsa môže trvať dlhšie. Hovädzie mäso sa ochutí, prudko opečie na rozpálenom ohni, prenesie do teplej misy a v jeho výpeku sa pripraví omáčka. Následne sa mäso vráti do výpeku a dlho sa varí. Vhodnou časťou je vysoká roštenka.
Dusenie
Rovnako ako pomalé varenie, aj dusenie prebieha v parnom prostredí. Nevarí sa však veľký kus naraz – mäso sa nakrája na kocky či iné menšie kúsky. Netreba zabúdať ani na pravidelné podlievanie a pridanie čerstvých byliniek na zvýraznenie chuti. PraženiePraženie je ďalšou technikou rýchlej prípravy hovädzieho mäsa. Najlepšie tak pripravíte vo woku tenké prúžky hovädziny s použitím malého množstva oleja. Výbornou voľbou pre túto techniku je hovädzia sviečkovica.
Naše tipy
Obľubujete hovädzie mäso? Vyskúšajte aj fantastický recept na burgundské hovädzie na zelenine. Ak medzi vašich favoritov v kuchyni patrí slanina a víno, s prípravou tohto receptu ani neváhajte.
Ak ste stihli nazbierať a vysušiť huby, odporúčame vám naše hovädzie so šampiňónmi. Vôňa hovädzieho mäsa s vínom, šampiňónmi a bylinkami je taká intenzívna, že určite priláka aj susedov od vedľa.
Bylinky sú dôležité
V zimnom období, keď sú k dispozícii prevažne zemiaky, mrkva, petržlen a zeler, je na dochutenie mäsa a koreňovej zeleniny vhodné používať čerstvé bylinky. Okrem tymianu sa k hovädziemu mäsu hodí rozmarín či oregano. Bylinky môžete použiť do varenia priamo alebo z nich pripraviť marinádu, v ktorej necháte mäso cez noc naložené.
Vedeli ste?
Nielen v lete, ale aj v zime môžete pestovať bylinky – napríklad doma na okne. Je to veľmi jednoduché, založte si malú bylinkovú záhradku. Určite ju v kuchyni oceníte.
Cibuľu nakrájame nadrobno a odložíme bokom.
Hovädzie mäso vcelku osolíme, okoreníme a na hlbokej panvici s rozpáleným olejom prudko opečieme z oboch strán. Opečenú roštenku vyberieme z panvice a odložíme bokom.
Do výpeku pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, teplotu na panvici znížime o polovicu a cibuľu prudko opečieme do zlatista.
Pridáme balsamico, zvýšime teplotu a varíme, až kým sa nezačne balsamico redukovať – trvá to len pár minút. Pridáme dijonskú horčicu a premiešame.
Opečenú roštenku vrátime k cibuli, podlejeme vývarom, vložíme vetvičky tymianu a dusíme cca 2,5 až 3 hodiny na nízkej teplote.
Po uplynutí času pridáme očistenú mrkvu vcelku aj malé zemiaky a pokračujeme vo varení ďalších 30 – 45 minút.
Po uvarení servírujeme rovno z hlbokej panvice.