Recepty Tuniakové placky so pšenom

Suroviny

1 konzerva tuniaka v olivovom oleji (200 – 300 g)
1 hrnček pšena (uvareného alebo sa dá nahradiť ryžou)
1 hrnček ryžovej múky (alebo pohánkovej či kukuričnej múky)
2 vajcia
čili paprička (podľa chuti)
soľ
mleté čierne korenie
kokosový olej (na vyprážanie)
200 ml gréckeho jogurtu (alebo kyslej smotany)
1 strúčik cesnaku
1 lyžička zázvoru
mleté čili
Nasekané čerstvé bylinky
20 g pažítky
20 g bazalky
20 g tymiánu

Popis

Tuniaka s olejom vložíme do misy, v ktorej si budeme pripravovať „cesto“ na fašírky. Pridáme uvarené pšeno (varí sa úplne rovnako ako ryža, ale je potrebné ho pred varením 2-krát opláchnuť v horúcej vode, aby sa zbavilo horkej chuti). Ak si pšena uvaríme viac, môžeme ho použiť aj ako prílohu k jedlu. K tuniakovi a pšenu pridáme múku, vajcia, bylinky, podľa chuti aj čili papričky, dosolíme a dokoreníme. Na panvicu dáme trochu kokosového oleja a lyžicou naň kladieme kôpky tuniakovej hmoty, ktoré vyformujeme na placku, a z každej strany rýchlo pečieme dozlatista a nachrumkavo. Podávame s uvareným pšenom zmiešaným s kukuricou alebo inou zeleninou na tzv. „pšenoto“ – rizoto zo pšena. Hotové chrumkavé placky podávame s dipom.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept