Recepty Svieži hrnčekový jablkový koláč s vanilkovým krémom

Suroviny

Na jablkový koláč:
kg červeného jablka (tvrdých, ošúpaných a nakrájaných na kocky)
1 šálka kryštálového cukru
2 šálky hladkej múky špaldovej
2 ČL sódy bikarbóny
3 ČL mletej škorice
1 štipka soli
3 vajcia
1 šálka masla
1 vanilkový struk (alebo vanilková aróma)
1 šálka lieskových orechov (nasekaných)
Na krém:
½ šálky kryštálového cukru
½ šálky masla
½ šálky smotany 30%
1 vanilkový struk (alebo vanilková aróma)

Popis

Jablká sú všestranné zdravé ovocie dostupné po celý rok. Môžete si ich pripraviť nielen na sladko v podobe koláčikov, ako je tento, ale aj na slano. Vyskúšali ste niekedy kombináciu s hovädzím mäsom? Ak nie, odporúčame vám vyskúšať hovädzie soté s jablkami.

Ak vám pri pečení ostanú zvyšné jablká, pripravte si trochu iný jablkový koláč – pečené jablká s vanilkou. Stavíme sa s vami, že toto bude váš druhý najobľúbenejší jablkový recept.

A čo tak netradičný zapekaný jablkový koláč? Ochutnajte náš jablkový chrumkáč.

Až 95 % vanilkových príchutí vo forme pudingov, jogurtov či zmrzliny je umelých. Ak chcete cítiť pravú chuť vanilky, je nevyhnutné použiť pri pečení práve struk. Najcennejšou súčasťou je jeho obsah – dreň, ktorá je zložená z malých čiernych zrniek. Pozdĺžne ho rozrežte, tupou stranou noža vyškriabte z oboch polovičiek zrniečka a vmiešajte ich do jedla. Šupka sa dá ešte zužitkovať. Môžete ju použiť na výrobu domáceho vanilkového cukru.

Postup

1

Jablká nakrájame na malé kocky a vo veľkej mise ich premiešame spolu s cukrom. Pridáme múku, sódu, škoricu, štipku soli a dobre pomiešame.

2

V samostatnej miske vymiešame vajíčka s roztopeným maslom a vanilkovým strukom. Pridáme k jablkovej zmesi a dôkladne premiešame.

3

Orechy nasekáme a vmiešame do jablkovej zmesi.

4

Okrúhlu formu na koláč vymastíme kúskom masla a rúru predhrejeme na 180 °C.

5

Cesto vyklopíme na vymastenú formu, dôkladne vyrovnáme vareškou a pečieme asi 50 minút pri 180 °C.

6

Pár minút pred dopečením koláča si pripravíme krém.

7

Cukor, maslo, smotanu a vanilkový struk (alebo arómu) vložíme do menšieho hrnca, privedieme do varu a varíme 3 minúty.

8

Po vybratí z rúry prelejeme ešte teplý koláč krémom.

9

Jablkový koláč podávame ihneď, ešte kým je teplý.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept