Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Jablká sú všestranné zdravé ovocie dostupné po celý rok. Môžete si ich pripraviť nielen na sladko v podobe koláčikov, ako je tento, ale aj na slano. Vyskúšali ste niekedy kombináciu s hovädzím mäsom? Ak nie, odporúčame vám vyskúšať hovädzie soté s jablkami.
Ak vám pri pečení ostanú zvyšné jablká, pripravte si trochu iný jablkový koláč – pečené jablká s vanilkou. Stavíme sa s vami, že toto bude váš druhý najobľúbenejší jablkový recept.
A čo tak netradičný zapekaný jablkový koláč? Ochutnajte náš jablkový chrumkáč.
Až 95 % vanilkových príchutí vo forme pudingov, jogurtov či zmrzliny je umelých. Ak chcete cítiť pravú chuť vanilky, je nevyhnutné použiť pri pečení práve struk. Najcennejšou súčasťou je jeho obsah – dreň, ktorá je zložená z malých čiernych zrniek. Pozdĺžne ho rozrežte, tupou stranou noža vyškriabte z oboch polovičiek zrniečka a vmiešajte ich do jedla. Šupka sa dá ešte zužitkovať. Môžete ju použiť na výrobu domáceho vanilkového cukru.
Jablká nakrájame na malé kocky a vo veľkej mise ich premiešame spolu s cukrom. Pridáme múku, sódu, škoricu, štipku soli a dobre pomiešame.
V samostatnej miske vymiešame vajíčka s roztopeným maslom a vanilkovým strukom. Pridáme k jablkovej zmesi a dôkladne premiešame.
Orechy nasekáme a vmiešame do jablkovej zmesi.
Okrúhlu formu na koláč vymastíme kúskom masla a rúru predhrejeme na 180 °C.
Cesto vyklopíme na vymastenú formu, dôkladne vyrovnáme vareškou a pečieme asi 50 minút pri 180 °C.
Pár minút pred dopečením koláča si pripravíme krém.
Cukor, maslo, smotanu a vanilkový struk (alebo arómu) vložíme do menšieho hrnca, privedieme do varu a varíme 3 minúty.
Po vybratí z rúry prelejeme ešte teplý koláč krémom.
Jablkový koláč podávame ihneď, ešte kým je teplý.