Zatvoriť
Vitajte v
Boli ste presmerovaní na našu novú stránku plnú inšpirácie, ktorá bola prispôsobená práve pre vás.
Pokračovať
Recepty Pripravte si tradičného veľkonočného baránka | Hello Tesco

Suroviny

200 g kryštálového cukru
2 celé vajcia
4 žĺtky
4 bielky
1 balenie vanilkového cukru
1 PL čerstvej citrónovej šťavy
1 citrón
250 g polohrubej múky

Vyskúšajte si pripraviť skvelý osvedčený recept na veľkonočného baránka, na ktorom si pochutí celá vaša rodina. Prinášame aj tipy, ako dodať ďalšie chute.

Popis

Prečo je veľkonočný baránok symbolom Veľkej noci? 

Veľkonočný baránok je neodmysliteľným symbolom Veľkej noci. Spája v sebe dve tradície. Prvá tradícia pochádza z kresťanstva, kedy sa Ježiš Kristus, ako Baránok Boží, obetoval za spásu sveta a predstavuje znamenie nevinnosti, čistoty a poslušnosti. Druhá tradícia vychádza ešte z čias židovského národa, kedy sa baránok používal ako obetné zviera za hriechy a ako pripomienka vyslobodenia židovského národa z egyptského otroctva. V chudobnejších rodinách sa obetný veľkonočný baran nahradzoval pečeným barančekom z treného alebo kysnutého cesta, ozdobeného cukrom a mašličkou. Tradícia pretrvala dodnes, keď pečením veľkonočného barana si vytvoríte krásnu domácu veľkonočnú atmosféru a dodržíte tradíciu. Jeho príprava je jednoduchá a výsledok poteší celú rodinu. Náš overený recept na veľkonočného barančeka je jednoduchý, rýchly a výsledkom bude možno ten najlepší veľkonočný baranček, aký ste kedy jedli.

Postup

1

Predhrejte rúru na pečenie na 180°C. Do misy vložte kryštálový cukor, vanilkový cukor, 2 celé vajcia, 4 žĺtky, citrónovú šťavu spolu s nastrúhanou citrónovou kôrou.

2

Elektrickým mixérom na stredných otáčkach zmes poriadne rozmixujte, kým nebude hladká a vláčna. Mixujte tak dlho, až kým nezostane zmes poriadne nadýchaná.

3

V druhej miske si vyšľahajte bielky do tuhého snehu. Sneh je vyšľahaný vtedy správne, keď otočíte misu a sneh z nej nevypadne.

4

K zmesi primiešajte vyšľahaný sneh z bielkov a zľahka miešajte krúživými pohybmi zospodu nahor tak, aby sneh nespadol a cesto bolo krásne nadýchané.

5

Nakoniec pridajte polohrubú múku a dobre premiešajte, aby ste získali jednotné cesto.

6

Formu na barančeka dlhú 32 cm vymastite olejom a vysypte hrubou múkou. Tým docielite, že sa upečené cesto nebude prilepovať a ľahko ho vyklopíte.

7

Do formy nalejte zmes a dajte piecť pri 180 °C na približne 45 minút, kým povrch veľkonočného baránka nezíska krásnu zlatohnedú farbu a nebude celý koláč úplne prepečený. Ak zapichnete špajdľu do stredu, musí vyjsť suchá.

Tipy, ako ozdobiť a vylepšiť chuť veľkonočného baránka

  • Pred podávaním posypte veľkonočného baránka práškovým cukrom.
  • Pre vytvorenie očí použite hrozienka, malé kúsky čokolády alebo lentilky. 
  • Ozdobiť ho môžete aj čokoládovou alebo citrónovou polevou či mandľovými lupienkami.  
  • Ak chcete obohatiť chuť, pridajte do cesta hrozienka, nasekané vlašské orechy alebo kakao.
Vytlačiť stránku
Zdieľať recept

Recepty podľa vašej chuti

Hopla! Neexistujú žiadne produkty zodpovedajúce vášmu filtrovaniu. Prosím, upravte kritériá vyhľadávania.
2 3 4