Omáčky k steakom

Suroviny

soľ
mleté čierne korenie
Hríbová omáčka
70 g masla
20 ml koňaku
100 g šampiňónov
1 šalotka
40 ml smotany 30%
Omáčka z korenia
1 pohárik zeleného korenia (sterilizovaného)
20 ml koňaku
120 ml smotany 30%
Syrová omáčka
1 šalotka
50 g masla
200 ml mlieka (alebo smotany)
70 g parmezánu
70 g gorgonzoly
1 štipka muškátového orieška
Brusnicová omáčka
200 ml zaváraných brusníc
1 dcl červeného vína
1 dcl sladkej smotany

Popis

Hríbová omáčka

Maslo zohrejeme na panvici, osmažíme na ňom na jemno nakrájanú šalotku a huby. Zaflambujeme koňakom, zalejeme smotanou a necháme prevrieť. Dochutíme soľou a korením.

Omáčka z korenia

Na panvicu vylejeme korenie a necháme prevrieť, následne zalejeme smotanou a koňakom a varíme do zhustnutia. Dochutíme soľou a korením.

Syrová omáčka

Na masle opečieme na jemno nasekanú šalotku, prilejeme mlieko, privedieme do varu a pridáme nastrúhaný syr. Pomaly varíme, až kým sa nerozpustí. Ochutíme soľou a korením.

Brusnicová omáčka

Do výpeku pridáme brusnice a necháme ich chvíľku prevrieť, pridáme alkohol, zapálime a necháme odpariť. Zalejeme smotanou a počkáme, kým omáčka zhustne, dochutíme a podávame.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept