Recepty Obrátený marhuľový koláč

Suroviny

8 marhúľ (8 - 10)
100 g mandľových plátkov
250 g masla
200 g kokosového cukru
2 vajcia
½ ČL vanilkového cukru
1 vanilkový struk
180 g hladkej múky špaldovej
soľ
1 ČL prášku do pečiva

Popis

Marhule umyjeme, prekrojíme a odkôstkujeme. Medzitým si  dáme na plech mandle
a opečieme ich dozlatista v rúre vyhriatej na 180 °C.

Rozpustíme si 60 g masla a nalejeme ho na dno otváracej formy s priemerom zhruba 22 cm. Formu posypeme cca 80 g cukru z kokosových kvetov. Pridáme mandle a navrch husto poukladáme polovice marhúľ.

Zvyšok masla vyšľaháme so zvyšným cukrom do svetlého nadýchaného krému. Postupne pridávame vajíčka, vmiešame dužinu vanilkového struku a vanilkový cukor. Nakoniec primiešame múku s práškom do pečiva a so štipkou soli.

Cesto opatrne rozprestrieme na marhule vo forme, povrch sa snažíme čo najkrajšie uhladiť. Pečieme v rúre cca 35 minút na 180 °C. (Každá rúra je však iná, preto zvoľte stupeň aj čas, ako uznáte za vhodné).

Keď je koláč hotový, necháme ho vychladnúť. Potom ho opatrne vyklopíme na podnos tak, aby dno koláča bolo hore.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept