Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Ale pri tom zhone, ktorý nás každý rok čaká, si želáme mať poruke tie najjednoduchšie recepty na vianočné pečivo, ktoré zvládneme pripraviť so svojimi najmenšími. Práve taký jednoduchý recept vám ponúkame.
Naše tipy
Každého z vás určite zaujíma, ako docieliť to, aby medovníčky boli ešte počas Štedrého dňa mäkké. Trik s rozkrojeným jablkom pozná asi každý, nám sa však osvedčil tip s čerstvým pečivom. Medovníky skladujte v uzavretej dóze, do ktorej každý večer vložíte krajec čerstvého chleba. Ten sa do rána doslova premení na hrianku – medovníky z neho vysajú všetku vlhkosť. Dobrým trikom na zachovanie mäkkosti medovníčkov je tiež krátke pečenie. Niekedy stačí len 8 až 9 minút a medovníky sú hotové. Čím dlhšie medovníky pečiete, tým viac ich vysušujete.
Pre viacerých z vás predstavuje vianočné pečivo len zhon a stres. Skúste sa inšpirovať našimi receptami na vianočné koláčiky aj pre tých, ktorí nemajú čas.
K Vianociam patria nielen slovenské medovníky, ale aj iné obľúbené medzinárodné vianočné pečivo, ktoré sa osvedčilo aj v našich zemepisných šírkach. Vyskúšajte chutné vianočné cookies či vianočné cupcakes.
Zázvor patrí nielen do pečiva, ale aj do vianočných horúcich nápojov. Pečený citrusový čaj so zázvorom a badiánom vykúzli tú pravú predvianočnú atmosféru.
Na panvici zohrejeme maslo, med a trstinový cukor. Miešame, až kým sa cukor nerozpustí.
Do veľkej misy si nasypeme múku, jedlú sódu, mletý zázvor a všetko premiešame. V strede suchej zmesi urobíme jamku a nalejeme do nej roztopené maslo s cukrom.
Dôkladne vymiesime, aby sme vytvorili kompaktné cesto. Ideálne je miesiť rukami, vtedy sa suroviny najlepšie prepoja.
Z cesta vytvoríme guľku, ktorú zabalíme do potravinovej fólie a necháme 30 minút odstáť v chlade.
Po 30 minútach ju vyberieme z chladničky. Pomaly a dôkladne ju vyvaľkáme na tenké cesto vysoké asi 3-4 mm. Dosky aj valček posypeme múkou, uľahčí to manipuláciu.
Pomocou formičiek vykrojíme z cesta hviezdičky, ktoré poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
Pečieme pri teplote 190 °C približne 6 až 8 minút, kým nie sú hviezdičky zlatisté.
Medovníčky budú po vybratí z rúry krehké, ale keď ich necháme vychladnúť, spevnejú.