Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Ak máte chuť na sladké raňajky, prekvapením pre rodinu môžu byť šťavnaté jablkové lievance. Spolu s tvarohovo-škoricovou plnkou tvoria dokonalý pár.
Ak lievance patria medzi vaše obľúbené jedlá, zaraďte do svojho rodinného receptára aj sladké americké banánové lievance či netradičné lievance zo syra cottage.
Vedeli ste?
Možno si hovoríte, že lievance nie sú ideálnou zdravou alternatívou raňajok. Práve preto vám ponúkame recept na jablkové lievance. Jablká nielenže dodajú lievancom chuť a šťavu, ale keďže veľkú časť múky nahradíte zdravými jablkami, sú aj ľahšie stráviteľné. Do samotného receptu nepridávame ani štipku cukru, preto si vyberajte jablká, ktoré sú šťavnaté a sladké.
TIPY:
Máte pocit, že cesto je príliš hutné a potrebujete doplniť viac tekutín? Celozrnná múka mletá na hrubšie absorbuje viac tekutiny, preto môže byť konzistencia cesta rôzna a závisí od konkrétneho typu použitej múky. Tekutiny preto dopĺňajte do receptu podľa potreby.
Sú jablká príliš šťavnaté a máte pocit, že cesto je riedke? Jednoducho prisypte múku. Nebojte sa improvizovať – získať správnu konzistenciu cesta na jablkové lievance si vyžaduje trpezlivosť.
Lievancové cesto nemusí byť osladené, preto sme do nášho receptu nepridávali cukor, ten išiel iba do tvarohovo-škoricovej plnky. Ak však máte maškrtný jazyk, pridajte si lyžicu cukru aj do samotného cesta.
Ostali vám očistené zvyšky jabĺk? Nevyhadzujte ich. Odložte ich bokom a pripravte deťom na desiatu jablkové krúžky s vanilkovým dipom.
Máte chuť na nočné hodovanie? Siahnite po tvarohu. Teda, ak vám nejaký z tohto receptu ostal.
Hrozienka prepláchneme vriacou vodou a odložíme bokom.
Jablká ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Na miernom ohni zohrejeme maslo, pridáme jablká nakrájané na malé kocky a škoricu. Dusíme asi 3 minúty.
Vo veľkej miske zmiešame múku so sódou bikarbónou, v ďalšej miske vyšľaháme vajíčko a mlieko.
Mokrú zmes pridáme do suchej zmesi a premiešame.
Do cesta pridáme sparené hrozienka a vychladnuté dusené jabĺčka.
Opekáme na kvapke olivového oleja, až kým nebudú jablkové lievance zlatisté.
V miske si dôkladne vymiešame jemný tvaroh so škoricou, cukrom a štipkou soli a dáme schladiť do chladničky.
Jablkové lievance podávame teplé s vychladeným škoricovým tvarohom.