Recepty Indický šošovicový dhal

Suroviny

200 g červenej šošovice
1 cibuľa (stredne veľká)
1 strúčik cesnaku
1 plechovka paradajok (nasekaných)
2 cm zázvoru
1 ČL kurkumy
1 ČL rímskej rasce
600 ml vody
120 g špenátových listov (čerstvého)
2 PL olivového oleja
Na kuracie paličky:
2 kuracie prsia
1 ČL kurkumy
soľ
čierne korenie
1 PL slnečnicového oleja

Popis

Vedeli ste, že...?
Šošovica sa radí medzi najstaršie plodiny, ktoré sa kedy pestovali. Len pre predstavu, pestuje sa už viac ako 8500 rokov! Zmienky o nej nájdeme dokonca aj v biblii.

Viete, že šošovica obsahuje mnoho bielkovín? Viac ich nájdete snáď len v mäse a sóji. V šošovici je viac bielkovín ako v drvivej väčšine druhov fazule. Optimálna je kombinácia šošovice a obilnín. Dostanete do tela naozaj veľa bielkovín.

V šošovici je ukryté veľké množstvo rôznych látok, ktoré prospievajú ľudskému organizmu. Vynikajúci je aj fakt, že obsahuje železo. To sa vstrebáva v kombinácii s vitamínom C. Šošovica neobsahuje žiadny cholesterol a má minimálny glykemický index. To robí indický šošovicový dhal nielen chutným, ale aj zdravím pokrmom. Ak budete chcieť získať z šošovice väčšie množstvo aminokyselín, nie je problém nechať ju naklíčiť. Nejde o nič zložité, stačí len miska s vodou. 

Postup

1

Cibuľu, cesnak aj zázvor nakrájame na drobno.

2

V hrnci rozpálime olej, pridáme kurkumu, rímsku rascu a 1 minútu restujeme.

3

Keď sa korenie rozvonia, pridáme cibuľu, cesnak a zázvor. Restujeme asi 5 minút, pridáme paradajky, šošovicu a zalejeme vodou. Varíme 20 minút, resp. kým nezmäkne šošovica.

4

Hotový dhal by mal mať konzistenciu hustej kaše. Počas varenia ho sledujeme a ak treba, podlejeme ho vodou.

5

Hneď ako je dhal uvarený, odstavíme a vmiešame doň špenát.

6

Kuracie prsia nakrájame na hrubšie prúžky a striedavo ich napichujeme na drevené špajdle. Mäso z každej strany dochutíme kurkumou, čiernym korením a soľou.

7

Mäsové špajdle opečieme z každej strany na rozpálenej panvici.

8

Dhal podávame ako hlavné jedlo s uvarenou ryžou a kuracím mäsom na paličkách.

TIP: Dhal môžete pripraviť aj hustejší ako kašu, či redší ako hustú polievku. A šošovicu môžete použiť aj hnedú či žltú.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept