Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Špargľa posilňuje imunitu, pôsobí proti zápalom, odvodňuje, podporuje trávenie, pôsobí ako afrodiziakum. Zistite aj, aký je rozdiel medzi zelenou, bielou a fialovou špargľou a ako ju správne pripraviť.
Sezóna špargle je pomerne krátka, preto si ju užite dosýta. Túto zeleninu bude milovať vaše telo rovnako ako vaše chuťové poháriky.

Špargľa je populárna jarná zelenina, ktorá má viacero odrôd. Najčastejšie sa stretnete s bielou, fialovou alebo zelenou špargľou. Biela špargľa je veľmi obľúbená najmä v sezóne, pretože tento druh si najčastejšie dopestujeme v záhrade. Biela špargľa sa pestuje bez prístupu svetla pod zemou. Bielej špargli preto chýba farbivo chlorofyl. Vďaka tomu má jemnejšiu, ale mierne nahorklú chuť.
Zelená špargľa sa pestuje na svetle, vďaka čomu má výraznejšiu chuť a obsahuje viac antioxidantov a vitamínov. Má výraznejšiu, sviežu, mierne trávovú chuť. Fialová špargľa je menej bežná v našich podmienkach, obsahuje viac antokyánov, ktoré jej dodávajú typickú farbu. Táto špargľa má sladšiu chuť, kvôli vyššiemu obsahu cukru.
Všetky druhy šparglí zakúpite počas sezóny v supermarketoch, ako je Tesco, alebo na farmárskych trhoch. Mimo sezóny kúpite v bežných obchodoch prevažne zelenú špargľu. Samozrejme, vo veľmi dobre vybavených obchodoch nájdete aj fialovú a bielu špargľu.
Pri kúpe špargle sa zamerajte predovšetkým na jej čerstvosť. Pokiaľ je pružná a pri jej ohýbaní máte pocit, že pukne, vybrali ste si správne. Všímajte si aj stonky v časti rezu.
Ak začínajú plesnivieť, špargľa bola skladovaná dlhšie.
Do chladničky špargľu odkladajte zabalenú do vlhkej utierky a spotrebujte ju do troch dní.

Čistenie špargle je veľmi jednoduché, len treba dodržiavať pár zásad. Očistite špargľu od hlavičky smerom nadol škrabkou, hlavičku však nešúpte. Drevnatú, staršiu špargľu očistite obzvlášť dôkladne, inak bude horká.
Špargľa sa najčastejšie varí alebo pečie. Ako dlho varíme špargľu, závisí od jej hrúbky a druhu špargle. Cieľom je, aby sme ju uvarili do mäkka a zároveň bola stále mierne chrumkavá.
Do veľkého hrnca si nalejte vodu a pridajte trošku soli a štipku cukru, aby ste zmiernili jej horkosť. Biela špargľa sa varí dlhšie ako zelená. Záleží, samozrejme aj od jej hrúbky, variť by sme ju mali približne 10 až 15 minút. Po uvarení bielu špargľu ihneď vyberte a prudko schlaďte v miske s ľadovou vodou.
Nadopujte sa vitamínmi z jarného zemiakového šalátu so špargľou.
Nalejeme si do veľkého hrnca dostatok vody a pridáme len soľ. Zelená špargľa sa varí kratšie ako biela, stačí jej približne 5 až 8 minút. Po uvarení zelenú špargľu ihneď vyberte a prudko schlaďte v miske s ľadovou vodou.
TIP: Vývar zo špargle nevylievajte. Je to skvelý základ pre veľmi chutnú špargľovú polievku alebo zeleninovú polievku.

Špargľu nemusíte len variť, skvele chutí aj upečená. Menší obsah cukrov pečením zľahka skaramelizuje, čím dosiahnete veľmi zaujímavú chuť. Očistenú špargľu rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkajte trochou olivového oleja, osoľte a okoreňte čiernym korením. Dajte do rúry piecť na 200 - 210 °C asi 10 - 15 minút, kým nie je mäkká a konce nie sú jemne opečené.
TIP: Vyskúšajte si pripraviť recept na výborné cestoviny so špargľou.
Špargľa sa veľmi často konzumuje ako príloha k týmto pokrmom:
Špargľa nie je len chutná, ale aj mimoriadne zdravá. Špargľa neobsahuje tuk, má minimum kalórií a je bohatým zdrojom vlákniny, vitamínov a stopových prvkov. Existuje však oveľa viac dôvodov, prečo by ste sa jej mali najesť dosýta.
So špargľou opatrne, ak trpíte zvýšeným obsahom kyseliny močovej v krvi. Táto zelenina má vysoký obsah purínov, a preto vás po nej môže postihnúť nepríjemný záchvat dny.
TIP: Prečítajte si aj o ďalších zdravých sezónnych zeleninách, ktoré prekypujú vitamíny.