Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Tepelné spracovanie potravín začalo práve ohňom a roštom a dnes je z grilovania kulinárske umenie. No nie vždy sa v receptoch na grilovanie myslí aj na deti, ktoré majú predsa len iné žalúdky než my – dospelí. A navyše chceme pre svojich najmenších len to najlepšie a najzdravšie. Možností je však viac, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Veď grilovanie nie je len o klobáskach a párkoch!
Špízy – najlepšie chute na jednej ihle
Sama idea špízov vám dáva veľkú slobodu v tvorbe receptov na grilovanie pre deti. Jednotlivé zložky môžete skladať podľa chuti a ich forma je navyše pre decká atraktívna. Rôznofarebné kúsky a vôňa všetkých ingrediencií povzbudia k jedlu aj toho najhoršieho jedáka.
Pri príprave špízov myslite na výber zeleniny. Niektoré druhy, napríklad paradajky alebo natenko nakrájaná cuketa nemusia vydržať tepelné spracovanie a môžu zo špajdlí spadnúť rovno do ohňa. Zemiaky či kukurica zas potrebujú veľa času a vysokú teplotu, aby boli jedlé.
Nebojte sa experimentovať. Ak myslíte, že pôjde dobre dohromady s ostatnými zložkami, smelo použite ovocie. Do špízov je ideálny ananás a jablko. Skúste bravčové špízy s ananásom.
To isté sa týka mäsa. Namiesto klasického kurčaťa môžete odvážne použiť morčacie mäso alebo ryby. Tejto úlohy sa dokonale zhostí losos, napríklad v lososových špízoch so zeleninou. Samozrejme tiež môžete upiecť chutné špízy úplne bez mäsa. Všetko záleží na vás. Viete, ako dlho sa griluje mäso, ryby a zelenina?
Pre deti grilujte kuracie a morčacie
Keď mäso mieri na tanier najmladších stravníkov, je vhodné tučnú bravčovú krkovičku nahradiť niečím chudším, čo je príležitosť pre kuracie a morčacie prsia. V ich prípade je kľúčom k úspechu marináda.
Nezabudnite však na niekoľko dôležitých vecí:
- marinované kúsky mäsa by mali byť rovnomerne veľké,
- pokiaľ na marinovanie používate veľké množstvo byliniek, odstráňte ich pred grilovaním z povrchu mäsa, aby sa na mäse nepripálili a nezanechali nepríjemnú pachuť,
- ak zabudnete mäso namarinovať v predstihu, nebojte sa a urobte to ešte pred pečením; malé kusy mäsa chuť absorbujú rýchlo.
Pečivo zaujímavých tvarov
Ku grilovaniu patrí aj chlieb a pečivo. Pre deti povykrajujte z toastového chleba formičkami zaujímavé tvary a nasucho ich opečte dozlatista. Ani nezbadajú, že chlieb je celozrnný.
Dezerty na grilovačke nahradí ovocie
Žiadne posedenie sa nemôže zaobísť bez dezertu. Na grilovačke nahraďte klasické koláče grilovaným ovocím. Navrhujeme pečené jablká, ktoré nevyžadujú veľa práce s prípravami. Ovocie rozkrojte napoly a zapichnite do neho klinček. Potom grilujte z oboch strán a podávajte s medom a škoricou. Takáto lahôdka bude pokušením pre všetky deti aj pre dospelých.
Overeným obľúbeným receptom je banán s čokoládou. Stačí ovocie pozdĺžne nakrojiť a do vzniknutého priestoru vtlačiť niekoľko kúskov čokolády. Tá sa rozpustí a medzeru v banáne vyplní.
Deťom sa budú páčiť aj grilované marshmallows s ovocím.
Pravidlá pre zdravšie grilovanie
Pri grilovaní pamätajte na niekoľko zásad, vďaka ktorým budú grilované jedlá vhodné pre deti i ostatných hostí: