Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Strúhanie nie je žiadna veda, podobne ako ďalšie prípravné práce v kuchyni. Keď však viete použiť vhodné strúhadlo na vhodnú potravinu, výrazne vám to uľahčí strúhanie a skráti čas prípravy. Pozrime sa teda strúhadlám na zúbky.
Štvorhranné strúhadlo
Klasické hranaté strúhadlo so štyrmi stenami pre rôzne formy strúhania je súčasťou azda každej domácnosti. Steny s dierkami v tvare kvapiek využijete na hrubšie alebo jemnejšie strúhanie zeleniny a syrov. Najčastejšie na nich budete strúhať zemiaky na halušky a placky, mrkvu na šalát, uhorku na tzatziki. Tvrdšie syry typu parmezán strúhajte na strane s malými dierkami – tými, ktoré majú vystúpené ostré hrany. Vzniknú krásne drobné hoblinky, ideálne na špagety alebo lasagne.
Na podlhovastých otvoroch s ostrou hranou vytvoríte tenučké plátky, ktoré by sa vám nožom krájali ťažko. Z natenko nastrúhaných plátkov zeleniny upečiete domáce chipsy a uhorku na šalát tiež pripravíte raz-dva.
Pri kupovaní tohto typu strúhadla vyberajte také, ktoré nebude kĺzať po povrchu linky. Vhodné je strúhadlo s pogumovanou spodnou časťou. Horné držadlo by vám malo dobre padnúť do ruky, aby sa vám pri strúhaní pohodlne držalo.
Ploché strúhadlo
Pokiaľ potrebujete niečo nastrúhať priamo do misky alebo hrnca, ploché strúhadlo je praktickejšie ako štvorhranné. Lepšie ho udržíte a presnejšie trafíte, kam potrebujete. Využitie nájde všade tam, kde je treba strúhať menšie množstvo. Pri kúpe skúste, ako vám sedí v ruke a čím väčšia je plocha na strúhanie, tým lepšie pre vás!
Otočné strúhadlo
Toto strúhadlo je zo všetkých najbezpečnejšie, pretože potravinu vložíte priamo dovnútra a nehrozí vám postrúhaný necht či nebodaj prst. Otočným strúhadlom rýchlo nastrúhate tvrdý syr alebo čokoládu. Ak máte hostí a podávate cestoviny, nechajte kolovať strúhadlo s kusom syra, nech si ho každý nastrúha podľa chuti. Vyberajte si radšej menšie strúhalo, je ľahšie, a preto sa s ním lepšie manipuluje.
Strúhadlo typu rašpľa
Strúhadlo s drobnými dierkami oceníte predovšetkým pri strúhaní citrusovej kôry. Špeciálne ostré výstupky sa postarajú o množstvo drobných hobliniek bez toho, aby ste postrúhali aj horkú bielu časť šupy. Tiež ním nastrúhate muškátový orech alebo kávu.
V obchode siahnite po strúhadle s čo najmenšími otvormi. Platí, že čím tenší kov, tým jemnejšie hoblinky.