Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Je čas na grilovačku! Pozvali ste hostí a teraz chystáte nákupný zoznam na svoju BBQ párty. S mäsom a zeleninou je to jednoduché. No čo budete hosťom nalievať? Počas teplého dňa dobre padne chladené pivo. Lenže čo ponúknuť tým, ktorým pivo nechutí? Spojte chute grilovaného jedla s chuťou lahodného vína. Vyberajte podľa toho, čo budete grilovať. Všeobecne sa môžete riadiť zásadou: čím ťažšie jedlo, tým ťažšie víno k nemu bude pasovať. K svetlému jedlu sa hodí víno biele, k tmavému víno červené. Poďte teda s nami zistiť, aké vína konkrétne s čím spárovať.
Aké víno sa hodí ku grilovanému kuraťu a rybe?
Kuracie a rybie mäso je ľahké, preto sa k nemu hodí víno biele, prípadne ľahké červené.
Chybu nespravíte s týmito vínami: Sauvignon Blanc, Grechetto, Rosé, biely Zinfandel, Tramín, Veltlínske zelené, Chardonnay, Muškát, Rizling rýnsky, Müller Thurgau, Hibernal, Rulandské modré, Friulano, Verdejo, Colombard, biela Rioja, Beaujolais, Pinot Noir.
Čo podávať ku grilovaným steakom a hamburgerom?
Plnú chuť červeného mäsa vyváži len plná chuť zrelého červeného vína. Voľte Rulandské modré, Svätovavrinecké, Petite Sirah, Dornfelder, Rioju, Frankovku modrú.
Aké víno sa hodí k bravčovej krkovičke, klobáske alebo panenke?
Grilované bravčové mäso býva často marinované, údené alebo dobre nakorenené. Tieto chute podčiarknu vína s vyšším obsahom alkoholu. Môžete si ich dovoliť, pretože bravčovina a klobásky sú ťažšie stráviteľné, s vyšším obsahom tuku. Otvorte si Dornfelder, Merlot, Zinfandel.
Rovnako ako pivo, aj víno chutí najlepšie vtedy, keď má tú správnu teplotu. Ak bude prechladené, nevynikne jeho vôňa a chuť. V príliš teplom víne zas bude prevládať aróma alkoholu. Víno podávajte správne vychladené podľa druhu:
Zdroj: akevino.sk, novinky.cz, winefolly.com