Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Vianočka sa konzumuje často počas Vianoc alebo iných významných dní. Je súčasťou kuchyne už odpradávna. Prvá zmienka o tomto sladkom pečive bola zaznamenaná už v 14. storočí na Pražskom hrade. Benediktínsky mních Ján z Holšova ju spomína vo svojom diele Štedrý deň. Podľa jeho výkladu toto pečivo symbolizovalo Kristovo dieťa zabalené v látke.
O pár storočí neskôr sa vianočka stala súčasťou štedrovečerného stola a krájala sa na záver, teda po večeri. Časť z nej sa dokonca podávala zvieratám, aby boli zdravé a všetko zlé ich obchádzalo. Zvykom bolo zapekať do vianočky mincu a kto si ju pri krájaní našiel, mal istotu, že bude zdravý a bohatý po celý budúci rok. Pripálená vianočka veštila neúspech.
Pokiaľ si chcete pripraviť krásnu zapletanú vianočku (alebo aj štedrovečernicu, ako ju naši predkovia nazývali), zhotoviť ju nie je vôbec jednoduché. Vianočka sa vyrába z múky, mlieka, vajec, droždia, masla, hrozienok, vanilky, mandlí, cukru a soli. Dôležitý je vyvážený pomer surovín, nám sa osvedčil tento recept na vianočku:
500 – 600 g hladkej bielej múky
30 g droždia
2 vajíčka
80 g krupicového cukru
200 ml mlieka
100 g masla
vanilkový cukor
štipka soli
plátky mandlí na posypanie
hrozienka naložené v rume
Stoly našich predkov boli na Vianoce plné vecí, ktorými si privolávali šťastie, zdravie a veštili budúcnosť. Aké z týchto symbolov nájdete na stoloch ešte aj dnes?
Vianočka má na Slovensku bohatú tradíciu, s ktorou sa spája aj symbolika jednotlivých poschodí vianočky. Prvé poschodie je zo štyroch prameňov symbolizujúcich štyri živly. Druhé poschodie sa pletie z troch prameňov, tie predstavujú rozum, cit a vôľu človeka. Tretie poschodie sú zasa symboly lásky a poznania.
Domáca vianočka sa tak pečie z deviatich prameňov. Prvé štyri pramene musia byť najpevnejšie, je potrebné z nich urobiť rybí vrkoč. Druhé poschodie tvoria tri pramene, tie sa pletú ako klasický vrkoč, a ak zvládnete aj tretie poschodie, to urobte z tenkých prameňov, ktoré len poprekladáte jeden cez druhý a vytvoríte špirálu. Jednotlivé poschodia natrite bielkom, bude vám slúžiť ako „lepidlo“ na lepšie prichytenie ďalšieho poschodia. Poskladanú vianočku celú natrite bielkom a posypte mandľami. Pre stabilitu vianočky použite 2 až 3 špajdle na spevnenie. Pečte ju pomaly 45 minút, maximálne pri 160 °C.
Ide o druh švajčiarskeho, rakúskeho alebo bavorského chleba z bielej múky, mlieka, vajec, masla a droždia. Vo francúzsky hovoriacej časti Švajčiarska sa mu hovorí „Tresse“. Zvykom je cesto pred pečením potrieť vaječným žĺtkom, vďaka čomu má táto vianočka krásnu zlatú kôrku. Pečie sa vo forme pletenca a tradične sa konzumuje v nedeľu ráno. Bavorská vianočka sa nazýva „Hefekranz“. Názov je odvodený od tvaru pečiva a doslova znamená vrkoč.
Slovo „challah“ je biblického pôvodu, podobne ako iné pletené chleby (kalach, colach), a predstavuje špeciálny chlieb zo židovskej kuchyne, zvyčajne pletený, ktorý sa jedáva pri slávnostných príležitostiach, ako je Šabat a iné židovské sviatky. Je obdobou našej vianočky. Challah sa pripravuje v rôznych zapletaných tvaroch a veľkostiach. Každý má svoj význam a zmysel. Spletené pramene znamenajú prepletené ruky, teda súdržnosť.
Tento sladký chlieb podobný domácej vianočke je považovaný vo Švédsku a vo Fínsku za tradičné jedlo. Konzumuje sa s kávou alebo s čajom, zvyčajne po celý rok. Pečie sa väčšinou v tvare briošky a býva pokrytý perličkovým cukrom alebo mandľovými vločkami. Niektoré verzie sú plnené posekanými vlašskými orechmi, vanilkovým krémom, hrozienkami, škoricou či tvarohom.
TIPY: Ak máte pocit, že zapletená domáca vianočka je pre vás veľmi náročné pečenie, pustite sa najskôr do nepletenej verzie alebo si zvoľte iné jednoduché vianočné recepty, ktoré máte hotové raz-dva.
Medzi osvedčené vianočné recepty patria určite vianočné medovníkové hviezdičky so zázvorom, ktoré prevoňajú celý byt.
Zdroj: wikipedia.sk, believer.blog.pravda.sk, blog.mall.sk,