Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Obdobie od adventu do Vianoc je azda najnáročnejšia časť roka. A nielen kvôli zhonu okolo darčekov, ale aj pre naše postavy. Vianočné trhy, večierky, rodinné stretnutia vypĺňajú voľný čas. Je to obdobie plné lákavých sladkostí, punčov, vareného vína, pečeného mäsa, vyprážaných jedál, a tomu sa dá len ťažko odolať. Predvianočný čas sa však môže niesť aj v znamení konfrontácie s osamelosťou. V takých chvíľach dobre padne koláčik, horúca čokoláda, pohár vína...
Jedlo je jednoducho dôležitou súčasťou spoločenských stretnutí a aj spôsob, ako oklamať mozog, keď je nám ťažko. Práve pred sviatkami je príležitostí na nadmerné pitie a prejedanie sa viac než po celý zvyšok roka. Udržať si váhu je mimoriadne náročné. Veď aj preto prvý veľký nápor zažívajú fitká práve po novom roku.
„Presedieť vianočné sviatky pri televízii za neustáleho jedenia pečiva sa jednoznačne odrazí na našej postave. Navyše si koledujeme aj o vážne zažívacie problémy. Vianoce sa v modernej dobe zvrtli na sviatky obžerstva, ale nie vždy to tak bolo,“ hovorí odborníčka na redukciu telesnej váhy Zuzana Pavelková Šafářová.
Veriaci vždy držali adventný štvortýždňový pôst, počas ktorého bol jedálniček jednoduchý, predovšetkým bez mäsa a alkoholu. Pôst bol ukončený štedrovečernou večerou. Držanie krátkeho pôstu niekoľko dní pred Vianocami dokáže urobiť zázraky. Nielenže si oddýchnete od ťažkých jedál, ale pripravíte telo na menšie porcie.
Avšak aj cez Vianoce možno vykonať určité opatrenia, ktorými sa prehrešky z maškrtenia pri rozprávkach eliminujú. Vyskúšajte si pripraviť zdravšie a menej kalorické alternatívy tradičných vianočných jedál.
„Po prvé by som upravila tradičné recepty vianočných koláčikov. Pri pečení by som nahradila klasickú bielu múku múkou špaldovou, v recepte výrazne zredukovala množstvo cukru a vyhla sa hutným maslovým náplniam.
Tip na mlsanie pri telke: Ovocný stromček
Tiež tradičného kapra možno pripraviť zdravšie než vyprážaním v trojobale. Trebárs pečením či varením v pare. Ak sa rozhodnete pre smaženie, určite vždy použite nový olej a zbytočne ho neprepaľujte pri príliš vysokej teplote. Tiež sa zbavte prebytočného oleja položením osmažených kúskov kapra na papierový obrúsok.
Pečený losos s kaparovou omáčkou
"Zemiakový šalát možno pripraviť s jogurtom namiesto majonézy alebo kapra podávajte len s varenými zemiakmi, ktoré môžete zmiešať s červenou cibuľou, rukolou a sušenými paradajkami. Odporúčam vyskúšať malú odrodu zemiakov Grenaille – vynikajú nielen svojou chuťou, ale aj lepšou stráviteľnosťou ako klasické,“ vymenúva spôsoby ľahšieho vianočného stravovania Zuzana Pavelková.
TIP: Vyskúšajte chutný Slávnostný červený šalát
Vianoce sú pre väčšinu ľudí tiež v znamení návštev a k týmto stretnutiam, samozrejme, pohostenie neodmysliteľne patrí. Neznamená to však, že sme povinní zjesť všetko, čo pred nás hostiteľ/ka postaví. „Tiež by som radila príliš jedlo neprekombinovať. K domácemu maškrteniu si okrem sladkostí nachystajte aj ovocie, sušené ovocie a oriešky okrem búrskych a para orechov, ktoré sú príliš tučné.
Voľno využite na prechádzky, bežkovanie a za nepriaznivého počasia si zájdite zaplávať či do sauny. Skrátka buďte aktívni. Počas vianočných sviatkov sa navyše usporadúva množstvo športových zápolení a bežeckých pretekov. Skúste pojať tohtoročné Vianoce inak a odmenou vám budú nové, nielen chuťové zážitky,“ odporúča na záver výživová poradkyňa.
V miske zmiešajte 100 g strúhaného kokosu, 100 g mletých vlašských orechov a mandlí s 2 lyžicami medu, 1 lyžicou kokosového oleja a 1 lyžičkou vanilkového extraktu. Z cesta vytvarujte guľôčky a obaľte ich v strúhanom kokose. Nechajte stuhnúť v chladničke.
Zmiešajte spolu 250 g špaldovej múky, 1 vajce, 100 g medu a 1 lyžičku perníkového korenia a sódy bikarbóny. Pridajte aj 1 lyžicu kokosového oleja. Nechajte aspoň hodinu cesto odpočívať v chladničke. Potom cesto vyvaľkajte a vykrajujte rôzne tvary. Dajte ich do rúry piecť pri 170 °C asi na 8 – 10 minút.
Na Štedrý večer si doprajte kapra a iné dni lososa, ktorý je plný bielkovín a zdraviu prospešných tukov. 2 filety lososa osoľte, okoreňte a položte na plech s papierom na pečenie. Prelisujte cesnak a zmiešajte ho s olivovým olejom a citrónovou šťavou. Marinádou potrite lososa a posypte citrónovou kôrou. Pečte lososa asi 15 minút. Podávajte ho buď s dusenou brokolicou, varenými zemiakmi, ale pokojne aj menej kalorickým zemiakovým šalátom.
Chudnutie nie je len o kalóriách, ale aj o kvalite potravín. Existujú potraviny na chudnutie, ktoré prirodzene podporujú metabolizmus a spaľovanie tukov. Zaraďte tieto potraviny do svojho jedálnička.
Zdravé tuky – avokádo, orechy a olivový olej udržia dlhší pocit sýtosti.
Chudé bielkoviny – losos, kuracie prsia a vajcia podporujú rast svalovej hmoty.
Citrusové plody – citróny, grapefruity zrýchľujú metabolizmus.
Zelenina bohatá na vlákninu – brokolica, kapusta, karfiol pomáhajú znížiť chuť do jedla.
Komplexné sacharidy – quinoa, bataty a celozrnné produkty zabraňujú výkyvom hladiny cukru v krvi.
Vianočné recepty či inšpirácie na darčeky nájdete na Hello Tesco!