Zdravý životní styl Zdravé jedlo Špargľa je zdravá: 10 dôvodov, prečo ju jesť častejšie

Sezóna špargle je pomerne krátka, užite si ju preto dosýta. Túto zeleninu bude milovať vaše telo rovnako ako vaše chuťové poháriky.

Biela, zelená či fialová?
Špargľa biela pochádza zväčša z domácej produkcie a obľube sa v týchto týždňoch teší azda najviac. Práve vďaka jej čerstvosti. Zelená sa dováža z celého sveta a počas roka ju nájdete v obchode takmer stále. Jediný  rozdiel je v spôsobe ich pestovania – biela sa pestuje bez prístupu svetla. Bielej špargli preto chýba farbivo a špargľa sfarbená do fialova obsahuje viac cukru.

Kedy je špargľa čerstvá?
Pri kúpe špargle sa zamerajte predovšetkým na jej čerstvosť. Pokiaľ je pružná a pri jej ohýbaní máte pocit že pukne, vybrali ste si správne. Všímajte si aj stonky v časti rezu. Ak začínajú plesnivieť, špargľa bola skladovaná dlhšie.
Do chladničky špargľu odkladajte zabalenú do vlhkej utierky a spotrebujte ju do troch dní.

Čistenie a varenie špargle
Špargľu čistite zhora dole okrem hlavičky. Drevnatú, staršiu špargľu očistite obzvlášť dôkladne, inak bude horká.
Pri varení stačí, ak do vody pridáte trošku soli, cukru a pokojne pár plátkov citrónu. Jej chuť bude oveľa lahodnejšia. Vývar môžete použiť na prípravu zeleninovej polievky.

Zdravý tip: Uprednostnite surovú, na malé kúsky nakrájanú špargľu, pred varenou. Pri varení z nej ubúdajú cenné látky.

Nadopujte sa vitamínmi z jarného zemiakového šalátu so špargľou. 

Benefity špargle pre zdravie
Špargľa neobsahuje tuk, má minimum kalórií a je bohatým zdrojom vlákniny, vitamínov a stopových prvkov. Existuje však oveľa viac dôvodov, prečo by ste sa jej mali najesť dosýta.

  • Znižuje hladinu cholesterolu, upravuje krvný tlak a zlepšuje látkovú výmenu.
  • Fytochemikália, ktorú táto zelenina obsahuje, má protizápalové účinky, pomáha pri úľave s artritídou a reumatizmom.
  • Špargľa pôsobí ako diuretikum, teda odvodňuje. Telo očistí, pôsobí preventívne a pomáha pri infekciách močových ciest.
  • Špargľa je zdrojom vitamínu E, ktorý posilňuje váš imunitný systém.
  • Udržiava zdravé cievy a silné srdce, stimuluje krvotvorbu.
  • Označuje sa za prírodné afrodiziakum, stimuluje estrogén u žien a testosterón u mužov.
  • Bojuje s nafukovaním a podporuje trávenie.
  • Špargľa je výborným zdrojom kyseliny listovej, ktorú by mali z potravy prijímať tehotné a ženy, ktoré plánujú otehotnieť.
  • Vďaka vysokému obsahu vody zabraňuje jej zadržiavaniu v tele a obmedzuje tvorbu kŕčových žíl.
  • Minerály v špargľovej šťave z nej robia dôležitú potravinu pre diabetikov.

So špargľou opatrne, ak trpíte zvýšeným obsahom kyseliny močovej v krvi. Táto zelenina má vysoký obsah purínov, a preto vás po nej môže postihnúť nepríjemný záchvat dny.

Zdroj: health.com, framedic.sk

Vytlačiť stránku
Zdielať článok