Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
V nami odporúčaných receptoch v článku nahraďte hovädzie mäso bravčovým. Bravčové mäso je na rozdiel od hovädzieho tučnejšie, preto bude hamburger šťavnatejší. Ak sa tuku bojíte, zvoľte bravčové stehno alebo panenku, majú minimum tuku. Prípadne zmiešajte mleté bravčové stehno a krkovičku v pomere 4 : 1.
Možno vás bravčové mäso bude mýliť a zvádzať pridať doň strúhanku alebo namočené pečivo a vajce ako do fašírky, ale nerobte to. Výbornému bravčovému hamburgeru stačí správne namixovaná zmes korenia. Do mäsa pridajte:
Čím dlhšie budete mäso s koreninami miešať, tým budú hamburgery ťažšie, preto naň najskôr všetky ingrediencie rovnomerne rozložte a potom rukami jemne pomiešajte. Zmes rozdeľte podľa počtu plánovaných hamburgerov a vytvarujte fašírky. Len čo držia svoj tvar, do stredu spravte palcami malú priehlbinu a môžete opekať.
Slanina a ananás dodajú hamburgeru chuť exotiky.
Predpokladáme, že mriežku grilu ste vyčistili a pripravili na ďalšie grilovanie, aby sa na ňu jedlo nepripaľovalo. Ak ešte nie, vyčistite gril podľa nášho návodu. Keď je gril dostatočne rozohriaty, poukladajte naň hamburgery a zatvorte veko. Asi po 3 – 5 minútach sa pozrite, či sú už okraje hnedosivé. Ak áno, hamburger otočte a grilujte ďalších 3 – 5 minút podľa hrúbky placiek. V každom prípade ho otáčajte iba raz, aby sa vám nerozpadol.
Tip: Keď používate teplomer na meranie vnútornej teploty mäsa, hamburger je hotový po dosiahnutí teploty 150 °C.
Pri opekaní sa hamburgery zmenšujú a strácajú svoj plochý tvar. Odolajte lákaniu stláčať ich plochou obracačkou počas grilovania. Nebudú ani ploskejšie, ani rýchlejšie hotové. Stláčaním z nich vytlačíte všetku šťavu a vlhkosť a výsledkom bude suchá mäsová placka. Pre zachovanie plochého tvaru stačí hamburger jemne pritlačiť žemľou počas prvej polovice grilovania. Šťava vsiakne do žemle a mäso si uchová svoj tvar.
Mäsová placka je len jedna časť hamburgera. Aby bol naozaj dokonalý, budete potrebovať aj kvalitnú žemľu na hamburgery. Je dostatočne veľká, drží tvar, dokáže nasať veľa šťavy bez toho, aby sa rozmočila, a jej jemne sladká chuť sa skvele dopĺňa s koreninami v mäse.
Do správneho hamburgera patria aj 1 – 2 plátky syra a grilovacia omáčka, kečup alebo majonéza. Podľa chuti už len pridajte sterilizovanú alebo čerstvú zeleninu a nikto ani nespozná, že v ňom nie je ani kúsok hovädzieho mäsa.
Burger s modrým syrom a hruškou
Zdroj: Adam.sk, food52.com, foodnetwork.com, bbcfood.com