Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Oprášme si na úvod znalosti z biológie: Paprika patrí do čeľade ľuľkovitých, rovnako ako zemiaky, paradajky, baklažán, tabak, goji či physalis. Zároveň je však aj príbuznou mimoriadne jedovatých bylín – ľuľkovca, durmanu a blenu. Papriky sa však báť nemusíme, maximálne nás z nej bude dvakrát poriadne páliť. Do našich záhrad prišla spolu so zemiakmi a rajčinami zo Strednej a Južnej Ameriky, kde sa pestovala dávno pred Kolumbom. V Brazílii ešte dodnes rastú pôvodné divoké papriky. Využitie našla ako v kuchyni, tak aj v lekárňach ako liek. Kapsaicín, pálivá látka v paprike, tíši bolesť, stimuluje srdce a prehrieva boľavé kĺby.
Paprík je vyše 25 druhov a stovky odrôd. Znamená to, že jeden druh má aj niekoľko desiatok odrôd a ešte v rámci nich môžu byť napríklad farebné rozdiely. Najviac odrôd papriky sa pestuje v Peru. V Európe sa najčastejšie pestujú veľkoplodé a drobnoplodé papriky, hrubostenné, tmavozelené. Môže sa vám však stať, že svoju obľúbenú papriku si v inej krajine nekúpite, pretože tam jednoducho nie je obvyklá.
Bežne rozoznávame papriku sladkú a štipľavú, tenkostennú a hrubostennú, alebo podľa farby žltú, zelenú, červenú, oranžovú, prípadne ešte bielu. Farebná paleta paprík tu nekončí, pokračuje fialovou až po čokoládovohnedú. Paprika je rôznorodá aj tvarovo. Jej plody sú špicaté, guľaté, kvadratické, pripomínajúce baranie rohy, zvončeky, čerešne, jablká. O tom, ako ich najlepšie využiť, si ešte povieme.
Vedeli ste, že...
...na Slovensku sa vyšľachtilo vyše 30 odrôd paprík?
Všetky druhy paprík nájdu v kuchyni široké spektrum uplatnenia. Na niektoré sme sa pozreli podrobnejšie.
Čili papričky sa pekne vynímajú v kvetináči aj v jedlách ázijskej a mexickej kuchyne. No a aký by to bol guláš bez trošky pálivého čili? Čili papričky použite surové alebo ich usušte, či nakladajte do sladkokyslého nálevu.
Biela paprika je známa aj ako slovenská paprika. Svetlozelené plody bývajú v závislosti od odrody sladké až poriadne pálivé. Hodia sa prakticky na všetko. Na varenie je biela paprika najideálnejšia.
Kapia svojou sladkou chuťou vynikne v studenej kuchyni. Tradične sa nakladá do oleja, na sladkokyslo, ale vynikajúca je aj na pečenie.
Alma paprika, pripomínajúca jabĺčko, je svojím tvarom a veľkosťou priam predurčená na plnenie a nakladanie.
Zavárané baranie rohy krásou neohúria, zato chuťovo perfektne sedia k mäsovým jedlám a gulášom.
V studenej kuchyni spravia dobrú službu hrubostenné farebné papriky. Žltá, zelená, červená či oranžová, alebo aj fialová paprika spestria šaláty aj studené misy a je jedno, či ich iba nakrájate alebo aj naplníte.
Už spomínaný kapsaicín je dôvodom, prečo máte po niektorých paprikách pocit, akoby vám z úst už-už vyšľahli plamene. V prírode táto pálivá látka odrádza neželaných konzumentov, nevadí však vtákom, ktorí trusom rozširujú jej semená. V paprike sa koncentruje vo vnútorných žilách a jeho množstvo závisí od druhu papriky. A hoci páli aj čierne korenie, paprika s ním nemá nič spoločné. V paprike je pálivou látkou kapsaicín, v čiernom korení piperin.
Pálivosť kapsaicínu pôsobí aj v očiach a na slizniciach, preto sa využíva v slzotvorných sprejoch. Kapsaicín má však aj pozitívne účinky. Zrýchľuje metabolizmus, cirkuláciu krvi, podporuje trávenie. Ak by ste chceli zdravotne využiť prírodný kapsaicín, museli by ste trikrát do týždňa zjesť tri až osem papričiek habaner, ktoré patria k najpálivejším na svete. Najviac kapsaicínu je v čili papričkách, sladká kapia kapsaicín neobsahuje vôbec.
Tip na prvú pomoc: Pálivú papriku nikdy nezapíjajte vodou!
Uľaví sa vám po paradajkovej šťave, jogurte, masle, mlieku, chlebe alebo citróne.
Množstvo kapsaicínu sa meria v jednotkách Scovilleho stupnice (Scoville Heat Unit, SHU). Najpálivejšia čili paprička na svete je Carolina Reaper, označovaná aj ako HP22B, s 2 200 000 SHU. Len pre porovnanie – známe jalapeňo papričky majú 3 až 6-tisíc SHU, čistý kapsaicín má 16 miliónov SHU.
Kapia je červená paprika. Toľko všeobecná spotrebiteľská mienka. Ale nie je to také jednoduché. Pod označenie „kapia“ sa radia kultivary papriky siatej, ktoré neobsahujú kapsaicín, sú väčšie a môžu byť zelené, žlté, oranžové, a samozrejme, červené. No a potom tu je ešte kapia, ako ju poznáme napríklad na Slovensku, v Maďarsku a Česku, ale nie v Poľsku: Špicatá červená paprika sladkej chute, s pevnou šupou, ktorá nezmäkne ani po sterilizácii. Preto je práve tento druh veľmi vhodný na nakladanie a konzervovanie.
O tom, že je paprika zdravá, netreba pochybovať. Je to predsa zelenina! Ale aké konkrétne účinky na zdravie má? Všeobecne paprika:
Spomedzi paprík má práve červená paprika najvyššiu nutričnú hodnotu. V desaťdekovej červenej paprike je 89 gramov vody, 6 gramov sacharidov a 2 gramy vlákniny. Okrem toho obsahuje vápnik, zinok, železo, mangán, horčík, jód, vitamíny A, C, K, E, skupiny B, kyselinu listovú. Červená paprika za svoju farbu vďačí vysokému obsahu betakaroténu – až 80 % odporúčanej dennej dávky, ktorý sa postará o zdravie vašich očí a ochranu pokožky.
Oranžová a žltá paprika majú zo všetkých paprík najviac vitamínu C, a to až trikrát viac, než je odporúčané denné množstvo. Predávkovania sa báť nemusíte, telo prebytočný C-vitamín vylúči. Betakarotén a vitamín A sa postarajú o zdravie pokožky, selén a zinok stimulujú imunitný systém a celkovo oranžové a žlté papriky upravujú činnosť srdca a krvný tlak.
Rovnaké množstvo zelenej papriky obsahuje rovnako 2 gramy vlákniny, ale iba 4 gramy sacharidov. Z minerálov stoja za zmienku draslík, vápnik, zinok, sodík, horčík, fosfor; z vitamínov C, A, E, K, D, kyselina listová a vitamíny skupiny B. Pozitívne vplýva na imunitu, srdce, zrak, ale aj na pevné a zdravé zuby a kosti.
Tip proti nafukovaniu: Aby vás paprika nenafukovala, nakrájajte ju nadrobno alebo z nej stiahnite šupu.
Vysoké dávky vitamínu C, najmä v červenej, žltej a oranžovej paprike zlepšujú vstrebávanie železa do krvi a tak nepriamo chránia pred anémiou. Nedostatok železa v krvi je spojený s nedostatočným okysličovaním orgánov, čo určite nie je v tehotenstve vítané. Pokiaľ ale máte nevoľnosti, páli vás záha alebo máte problémy s trávením počas tehotenstva, či ste ich už mali predtým, zaraďujte papriku do jedálnička opatrnejšie. Je ťažšia na trávenie. V druhom a treťom trimestri by vám už problémy robiť nemala.
Papriky sa nevzdajte ani počas dojčenia. Na bábätko má rovnako pozitívny vplyv ako na vás – svojim zložením pozitívne ovplyvňuje krvotvorbu, chráni pokožku, posilňuje srdce a cievy a cez vás zásobuje bábätko vitamínom C, čím posilňuje jeho krehký imunitný systém.
Ako sme si už povedali, čerstvá paprika môže byť ťažšie stráviteľná zelenina. Preto by ju bábätko malo prvých dvanásť mesiacov prijímať len cez materské mlieko. Papriku dávajte deťom až po roku. Výhodou je sladká chuť červenej papriky a praktické možnosti jej podávania. Začnite teda dieťatko zoznamovať s paprikou práve prúžkom červenej kapie, ktorý mu podáte do ruky na hryzenie. Papriku dávajte starším deťom čo najčastejšie, najmä v čase chrípky a „soplíkov“. Pre vysoký obsah vitamínu C je lepšia ako pomaranče a nie sú z nej alergie.
V lete sa chudne ľahšie, všade je dostatok čerstvej sezónnej zeleniny, čo vyslovene láka k príprave pestrofarebných šalátov plných zdravých chutí. Určite si do nich nezabudnite pridať papriku. Papriku by ste do svojho diétneho programu rozhodne mali zaradiť z najmenej piatich dôvodov:
Papriky sú spolu s paradajkami „povinnou výbavou“ azda každej záhrady, také sú obľúbené.
Paprike sa dobre darí v humusovej pôde, preto ak chcete mať v lete pekné, veľké papriky, na jeseň pohnojte miesto na papriku maštaľným hnojom, aplikujte superfosfát alebo síran draselný.
Paprike sa dobre darí aj vo väčšom kvetináči na balkóne. V tomto prípade radšej než pôdu zo záhrady použite substrát na pestovanie paprík a paradajok. V záhradnej pôde môžu byť škodce, zárodky chorôb a semená burín, ktoré by papriku v kvetináči zahubili.
Priesady papriky si vypestujete zo semena na okennom parapete. Od februára do marca vysievajte paprikové semienka po jednom – dvoch do sadbovačov s výsevným substrátom. Môžete na to použiť hoci aj staršie tégliky alebo obaly na vajíčka. Tie z recyklovaného papiera potom pokojne zasaďte spolu s rastlinkou, v zemi sa rozložia. Semienko zasypte tenkou vrstvou zeme a dostatočne zalejte odstátou vodou. Použite rozprašovač, tak sa semienka zo substrátu nevyplavia. Substrát udržiavajte stále vlhký, pretože mladé rastlinky sú na nedostatok vody veľmi citlivé.
Priesady vhodné na výsadbu majú:
Priesady papriky vysádzajte von v druhej polovici mája, aby mladé rastlinky nepoškodili prípadné mrazy. Vysádzajte do sponu 30 x 60 cm, do jamiek alebo rýh, zaliatych vodou, priesady zahrňte suchou, kyprou zeminou a dostatočne ju pritlačte ku koreňom. Aby ste predišli vysušovaniu a burinám, nasteľte papriky netkanou textíliou alebo fóliou.
Papriky zalievajte pravidelne, najlepšie ráno, kým je pôda chladnejšia. Polievajte odstátou vodou, aby rastliny neutrpeli tepelný šok. Papriku pravidelne prekyprujte a zbavujte buriny.
Choroby a škodce si rady pochutia aj na paprikách. Zo škodcov sa najčastejšie na paprike vyskytujú molice, vošky, strapky a roztočce. Cicajú šťavu z rastlín a prenášajú ochorenia ako ružicovitosť, pestrolistosť, tabakovú mozaiku. Papriky ohrozujú aj hubovité ochorenia alternáriová škvrnitosť či fytoftórová hniloba. Jedným z preventívnych opatrení proti chorobám papriky je aj nevysádzanie paprík na to isté miesto po sebe. So škodcami si poradia postreky.
Suché škvrny na plodoch paprík bývajú fyziologického pôvodu a sú spôsobené nepravidelnou zálievkou a nerovnomernou výživou, najmä nadbytkom dusíka a draslíka, ktoré bránia prísunu vápnika do rastliny. Náchylnejšie na suchú škvrnitosť sú tenkostenné svetlé druhy papriky.
Keď začne paprika nasadzovať prvé plody, prihnojte ju dusíkatým hnojivom. Ďalšiu dávku zopakujte o mesiac. Deformované plody z rastliny odtrhnite čo najskôr, podporíte tak tvorbu nových. Plody papriky sú zrelé, keď majú charakteristický tvar, veľkosť, farbu, sú lesklé a pevné.
Skúsení záhradkári radia prvý kvet odštipnúť, vďaka čomu paprika rovnomerne nasadí plody.
Paprika je v kuchyni vítaná a obľúbená hneď z niekoľkých dôvodov:
Na mrazenie sa hodia všetky druhy papriky, najlepšie sú tenkostenné. Mrazenú papriku nenechávajte rozmraziť, zostala by vodnatá a bez chuti. V zamrazenom stave ju použite priamo na varenie polievok, mäsových jedál, leča či gulášov.
Očistenú papriku nakrájajte a dajte zamraziť alebo si pripravte plnenú papriku a neuvarenú dajte do mrazničky.
Sušia sa tenkostenné druhy paprík a čili papričiek. Zo sušenej papriky sa vyrábajú paprikové vločky a mletá červená paprika, ale využíva sa aj vcelku, najmä malé čili. Sušená paprika sa používa na ochutenie jedál, väčšinou mäsových.Tip: Pálivú papriku a čili papričky spacúvajte v rukaviciach.
Na nakladanie sú najvhodnejšie malé až stredne veľké papriky alebo úzke a dlhé. V sladkokyslom náleve sú najchutnejšie feferónky, baranie rohy, čili, alma papriky. Papriku môžete nakladať aj s inými druhmi zeleniny.
Na plnenú nakladanú papriku sa používa spravidla alma paprika. Odrežte vrch papriky, vyberte semená a do papriky vložte pokrájanú kapustu. Zalejte sladkokyslým nálevom a sterilizujte.
Do oleja sa nakladá kapia. Na liter sladkokyslého nálevu použite deci oleja a celé alebo nakrájané kapie zalejte horúcim nálevom. Kapiu môžete predtým ešte opiecť alebo naplniť zmesou syra a korenia.
Ak by sme sa spýtali, akú papriku máte najradšej, drvivá väčšina by odpovedala: Plnenú! Plnená paprika je najobľúbenejším paprikovým jedlom. Vybrali sme pre vás najlepšie recepty na plnenú papriku, medzi ktorými si určite nájdete taký, ktorý vás osloví skúsiť plnenú papriku tak, ako ste ju ešte nerobili.
Postup je jednoduchý. Papriku naplníte obľúbenou plnkou a poukladáte na pekáč. Zalejete rajčinovým pretlakom zriedeným vodou v pomere 1:1 alebo pasírovanými rajčinami. Rúru vyhrejte na 200 °C a papriky pečte 25 minút. Potom ich otočte a pečte ďalších 25 minút. Nakoniec môžete ešte papriky pár minút zapiecť na grile.
Plnená paprika podľa zásad paleo stravovania je bez ryže. Mleté mäso osmažte na nakrájanej cibuli, pridajte pretlačený cesnak, vajce, majoránku, rascu. Mäsovou zmesou naplňte papriky a uvarte v paradajkovej omáčke.
Červenú, žltú alebo zelenú papriku s hrubou stenou prekrojte po dĺžke, vyberte jadrovníky a žily. Pre efekt stopku nevyrezávajte. Pripravte si mäsovú zmes – mleté hovädzie mäso zmiešajte so soľou, pretlačeným cesnakom, čiernym mletým korením, provensálskym korením a vajcom. Podľa chuti pridajte strúhanku, ryžu, quinou, cuketu, pohánku, bulgur a zmesou naplňte polovice paprík. Podlejte vývarom alebo paradajkovou šťavou a pri teplote 200 °C pečte asi 25 minút. Posypte strúhaným syrom a zapečte ešte 5 – 8 minút. Podávajte s chlebom.
Zdroje: izahradkar.sk, wikipedia, krtkuv-raj.cz, organicfacts.com, quora.com, britannica.com, zdravie.sk, izdravie.sk, emedicinehealth.com