Tipy a rady Nepečené zákusky: Veľkonočné dezerty na poslednú chvíľu

Nepečené dezerty sú na prípravu o čosi jednoduchšie, a tak po nich radi siahnu začiatočníci či zaneprázdnené gazdinky. Použite namiesto rúry chladničku a uvidíte, ako budú všetci ospevovať vaše výtvory!

Vegánske kokosky

Maškrtné jazýčky, ktoré sa vyhýbajú všetkým živočíšnym produktom, potešia kokosové guľky obalené v čokoláde.

Potrebujete:
200 g strúhaného kokosu
1 PL javorového sirupu
250 ml mandľového nápoja („mlieka“)
2,5 PL jemných ovsených vločiek
150 g kvalitnej horkej čokolády Tesco Finest
2 PL kokosového oleja

Z nápoja a ovsených vločiek uvarte kašu. Do vlažnej kaše primiešajte kokos, sirup a rukami ju poriadne vymieste. Potom vyformujte menšie guľôčky. Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu s kokosovým olejom. Guľky napichujte na špáradlá a namáčajte do čokolády. Nechajte stuhnúť v chlade.

Vyznávačov RAW stravovania poteší recept na RAW cheesecake.

Kokosová roláda

Dvojfarebnou roládou z keksov a kokosu môžete ponúknuť hostí bez obáv z toho, že by ste na nej niečo pokazili.

Potrebujete:
Na hnedú časť
300 g maslových keksov Tesco Finest
100 g práškového cukru
3 PL holandského kakaa
150 ml silnej kávy
1 PL kokosového oleja

Na bielu plnku
100 g strúhaného kokosu
100 g práškového cukru
150 g masla

Maslové keksy vložte do uzatvárateľného igelitového vrecka a valčekom ich rozdrvte. Potom pridajte zvyšné prísady a vypracujte dostatočne tuhú hmotu, ktorá po stisnutí v ruke drží tvar. Ak treba, pridajte trochu kávy alebo kokosového oleja. Z ingrediencií na plnku vypracujte bielu hmotu. Na alobal alebo potravinovú fóliu rozvaľkajte hnedú hmotu, na ňu rozotrite bielu plnku a zviňte do rolády. Roládu zabaľte ešte raz do alobalu alebo fólie a dajte do chladu aspoň na hodinu.

Grilážky

Karamelovú griláž s orechmi medzi dvoma oblátkami ocenia všetci milovníci sladkostí.

Potrebujete:
200 g kryštálového cukru
100 g orechov

80 g masla
4 vajcia
tortové oblátky

Cukor upáľte dohneda, pridajte doň orechy, maslo, celé vajcia a za stáleho miešania vo vodnom kúpeli uvarte hustý krém. Nechajte ho trochu vychladnúť, natrite medzi oblátky, zaťažte a nechajte stuhnúť do druhého dňa.

Tip: Grilážky nakrájajte na menšie obdĺžniky a ich konce namočte do roztopenej čokolády.

Pri čokoládových škrupinkách s tvarohom a ovocím vám pomôže fotopostup.

Tvarohové tiramisu

Skúste si klasické talianske tiramisu pre zmenu pripraviť s tvarohom.

Potrebujete:
1 balenie piškót
250 ml silného espressa
3 vajcia
3 ČL práškového cukru
325 g tvarohu
1 balenie želatíny
horkú čokoládu alebo kakao

Polovicu piškót poukladajte do misy a pokvapkajte polovicou kávy. Z bielkov a cukru ušľahajte tuhý sneh. Želatínu pripravte podľa návodu. Žĺtky s cukrom vymiešajte na penu, pridajte sneh a želatínu. Polovicu zmesi natrite na piškóty v mise, na to rozložte zvyšné piškóty, pokvapkajte zvyškom kávy a natrite druhú časť tvarohovej zmesi. Vrch posypte postrúhanou čokoládou alebo kakaom. Dajte do chladu na dve až tri hodiny.

Recept na osviežujúci dezert: Citrónová pena s levanduľou

Banány v čokoláde

Pre nečakaných hostí pripravte banánové poháre, ktoré budete mať hotové skôr, než sa usadia u vás v obývačke.

Potrebujete:
1/2 balíčka piškót
2 väčšie banány
30 g kvalitnej čokolády (Tesco Finest)
80 g masla
50 g práškového cukru
4 PL silnej čiernej kávy

Čokoládu roztopte vo vodnom kúpeli. Medzitým si vymiešajte maslo s cukrom a následne doň pridajte čokoládu. Do pohárov dajte vrstvu piškót alebo keksov, pokvapkajte kávou, dajte vrstvu banánov pokrájaných na kolieska a zalejte krémom. Poslednú vrstvu ukončite krémom a ozdobte banánom.

Tip: Namiesto banánov môžete použiť aj maliny alebo iné ovocie a vrch môžete ozdobiť šľahačkou.

Máte chuť na niečo ľahšie? Jahodovo-mätové poháre s mascarpone sú to pravé!

Nepečený krémeš

Kto miluje krémové zákusky, ten si pri nepečenom krémeši príde na svoje.

Potrebujete:
300 g obdĺžnikových keksov Tesco Finest
1 l mlieka
160 g kukuričného škrobu
250 g kryštálového cukru
8 bielkov
2 smotany na šľahanie
4 PL práškového cukru
1 vanilkový alebo vanilínový cukor

Keksy poukladajte na tácku alebo na plech. Z mlieka, kryštálového aj vanilkového cukru a škrobu uvarte puding a nechajte ho trochu vychladnúť. Do vlažného pudingu primiešajte sneh z bielkov a hmotu natrite na keksy. Šľahačku zmiešajte s práškovým cukrom, vyšľahajte dotuha a natrite na puding. Následne dajte stuhnúť do chladu aspoň na dve až tri hodiny.

Tip: Vrch môžete posypať postrúhanou čokoládou.

Bezlepková sójová roláda

Radi experimentujete s novými chuťami? V tom prípade vám odporúčame sójovú roládu. Je naozaj výborná a vhodná aj pre celiatikov.

Potrebujete:
500 g sóje
200 g práškového cukru
100 g mletých orechov
200 g masla
1 vanilkový alebo vanilínový cukor
100 g kakaa
kvalitnú čokoládu

Sóju uvarte a prepasírujte cez sito. Do vychladnutej hmoty nakrájajte maslo, pridajte cukor, orechy a dobre spracujte. Hmotu rozdeľte na dve časti. Na vlhkú utierku natrite prvú časť v hrúbke asi 2 cm. Do druhej časti pridajte kakao a ak chcete, môžete dať aj trošku rumu alebo kávy. Kakaové cesto natrite na prvú časť a zaviňte do rolády. Čokoládu roztopte vo vodnom kúpeli a polejte ňou roládu. Dajte do chladničky stuhnúť aspoň na tri hodiny.

Pukancová torta

Tak toto by veru nikto nečakal! Popcorn ako základ tvarohovej torty je veru poriadne prekvapenie!

Potrebujete:
350 g mliečnej čokolády (trochu si odložte na posypanie)
100 g neochutených pukancov
6 plátkov čírej želatíny
500 g nízkotučného tvarohu
150 ml kyslej smotany
50 g kryštálového cukru
300 ml smotany na šľahanie
2 balíčky vanilkového alebo vanilínového cukru
šťava z 1 citróna

Mliečnu čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli. Pukance pripravte podľa návodu, nahrubo nasekajte alebo podrvte valčekom a vmiešajte do rozpustenej čokolády. Hmotu dajte do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie a nechajte stuhnúť.

Plátky želatíny namočte do studenej vody. Tvaroh zmiešajte s kyslou smotanou, cukrom a citrónovou šťavou. Napučanú želatínu pri miernej teplote za stáleho miešania rozpustite a vmiešajte do tvarohu. Tvarohovú zmes odložte na 20 minút do chladničky. Smotanu na šľahanie vyšľahajte dotuha s vanilkovým cukrom a zľahka vmiešajte do vychladnutej tvarohovej zmesi.

Krém navrstvite na pukancový korpus a tortu dajte stuhnúť do chladničky. Ozdobte postrúhanou čokoládou.

Bezlepkový pomarančový cheesecake

Tento chutný cheesecake s pomarančom pripravíte bez múky, bez pečenia a bez väčšej námahy.

Potrebujete:
140 g kukuričných lupienkov
30 g nasekaných mandlí alebo vlašských orechov
100 g rozpusteného masla
600 g mascarpone
200 g kryštálového cukru
150 ml smotany na šľahanie
9 plátkov želatíny
2 pomaranče

Lupienky dajte do igelitového vrecka a valčekom ich rozdrvte. V mise ich zmiešajte s maslom a vlašskými orechmi alebo mandľami. Zmes dajte do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a vložte na pol hodiny do chladničky. Pomaranče ošúpte, z jednej polovice vytlačte šťavu, zvyšné rozdeľte na mesiačiky a tie odblaňte a odložte. Mascarpone zmiešajte s cukrom a pomarančovou šťavou. Želatínu pripravte podľa návodu a postupne ju zapracujte do krému. Pridajte dotuha vyšľahanú šľahačku. Krém naneste na korpus a dajte na štyri hodiny do chladničky. Ozdobte pomarančovými „filetami“.

Tip: Namiesto mascarpone môžete použiť aj neochutenú smotanovú nátierku alebo termizovaný syr.

Skúste aj recept na nepečený cheesecake s hroznom.

Nepečené zákusky: Veľkonočné dezerty na poslednú chvíľu

Čokoládovo-orieškové tortičky

Orieškové tortičky môžete spraviť buď väčšie vo formičkách na mafiny, alebo menšie v malých papierových košíčkoch. Chutiť budú rovnako vynikajúco.

Potrebujete:
80 g vlašských orechov
40 g pistácií alebo mandlí
10 g tekutého medu
120 g horkej čokolády Tesco Finest
400 ml smotany na šľahanie
200 g mrazeného ovocia
1 PL práškového cukru
1,5 ČL zemiakového škrobu

Orechy a pistácie alebo mandle rozmixujte, pridajte med a hmotu rozdeľte do formičiek alebo papierových košíčkov. Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli, pridajte smotanu na šľahanie a dôkladne premiešajte. Polevu vylejte na orieškovú hmotu a dajte stuhnúť.

Mrazené ovocie zmiešajte s cukrom a zohrievajte, kým nepustí šťavu. Zahustite škrobom a prevarte. Tortičky vyklopte z formičiek a podávajte s ovocím. 

Viac veľkonočných inšpirácií nájdete na Hello Tesco.

Vytlačiť stránku
Zdielať článok