Tipy a rady Mýty o varení na pare, ktoré vás oberajú o dobroty

Varenie na pare je skvelá voľba pre tých, ktorí sa chcú stravovať zdravšie, ako aj pre prípravu jedla malým deťom. Dôvodov, prečo variť v pare, je hneď niekoľko. Takáto príprava je šetrná k surovinám, ktoré si varením v pare zachovávajú nielen svoju sviežu farbu, ale najmä vitamíny a minerály, o ktoré počas varenia prichádzajú. Praktickou výhodou je aj minimum riadov, ktoré pri varení na pare zašpiníte.

Musím mať drahý hrniec
Nemusíte, ale môžete. Áno, na varenie v pare je najlepšie kúpiť si špeciálny hrniec, umožňujúci rozdelenie potravín do viacerých častí. Jedlo, ktoré potrebuje na prípravu najviac času, ukladáte dolu, a hore patrí to s najkrašou prípravou. No ak nemáte špeciálny hrniec, postačí vám obyčajný kastról a parák, ľudovo nazývaný aj “slniečko”. Ustriehnuť musíte len množstvo vody, keďže tá sa odparovaním stráca.

Strašne dlho sa to varí
Menšie kúsky mäkkého mäsa, ako napríklad kuracie či rybacie sú v pare hotové za štvrť hodinky. Na prílohy budete potrebovať polhodinu. Potraviny, ako je ryža, quinoa, pohánka či strukoviny, je dobré namočiť vopred do vody, čím sa urýchli čas ich prípravy. A všetko sa varí v jednom hrnci!

Vraj to nemá chuť!
Toto je asi najrozšírenejší mýtus. Jedlu, varenému na pare, dodáte chuť bylinkami, maslom, korením, pridanými do vody. Môžete pridať aj víno.

Náš tip: Namiesto vody používajte vývar, jedlu odovzdá delikátnu chuť.

Vytlačiť stránku
Zdielať článok