Zdravý životní styl Zdravé jedlo Granola – raňajková „vychytávka“ z 19. storočia

Dnešné raňajkové cereálie, známe pod názvom granola, priniesol John Harvey Kellogg. Prvú granolu však vyvinul v roku 1863 James Caleb Jackson. Jackson bol zdravotnícky reformátor, riaditeľ kúpeľov, v tom čase sanatória. Podarilo sa mu vytvoriť jedlo na báze obilia, ktoré nazval „granula“. Pri tvorbe názvu vychádzal z latinského pomenovania obilia „granum“.

Od roku 1878 je známa moderná granola – tá od Kellogga. Už v roku 1881 jeho spoločnosť predávala dve tony granoly týždenne. Pôvodnému vynálezcovi sa však zjavne nepáčilo používanie jeho pomenovania, a tak bol Kellogg nútený názov zmeniť – z granuly sa preto stala dnes známa „granola“. Zaujímavosťou je, že v tom čase bolo populárne nazývať všetky potravinárske produkty s koncovkou „ola“, a tak toto premenovanie modernej granole len pomohlo.

Postupom času však granolu zatienili kukuričné lupienky (u nás známe ako „cornflakes“) a autorské práva na tento názov zanikli. Granola sa tak stala všeobecným názvom bez nároku na ochrannú známku. V 60. rokoch sa granola spájala so zdravým životným štýlom, holistickým myslením a s pojmami ako slobodná láska a sebapoznávanie. Na to však pravdepodobne pán Jackson pri vývoji nemyslel.

Granola dnes

Granola je prevažne raňajkové jedlo – skladá sa z ovsených vločiek, orieškov, sušeného ovocia a medu. Občas v nej nájdete aj pufovanú ryžu, ktorá je veľmi krehká a opražená do zlatohneda. Počas pečenia sa celá zmes mieša, aby sa udržala jej sypká konzistencia. Niekedy sa pridávajú do granoly okrem hrozienok a orieškov aj kúsky čokolády. Všeobecne sa granola považuje za zdravú raňajkovú alternatívu, obzvlášť keď obsahuje rôzne druhy semienok. Napríklad ľanové semienka zlepšujú trávenie a obsahujú užitočné omega mastné kyseliny. Granolu môžete konzumovať v kombinácii s mliekom alebo jogurtom, medom a čerstvým ovocím, ako sú banány, jahody či čučoriedky. Môžete si ňou dozdobiť zmrzlinu či koláčiky.

Na desiatu či na výlet

Granola je výbornou voľbou nielen na domáce raňajky, ale aj na desiatu pre deti či na rodinný výlet. Pribaľte si ju na turistiku, je ľahká, výživná a má vysoký obsah kalórií. Granolu môžete tiež zmiešať s medom alebo javorovým sirupom a zlisovať do podoby müsli tyčinky. Vznikne tak ešte praktickejšia desiata na outdoorové aktivity.

Granola – raňajková „vychytávka“ z 19. storočia

Domáca granola

Napriek tomu, že sme spohodlneli a máme pocit, že sme odkázaní len na ponuku supermarketov, všetci vieme, že to domáce je to najzdravšie. Domácu granolu si viete hravo pripraviť aj sami vo svojej kuchyni. Našou obľúbenou je domáca čokoládová granola – obľúbený recept pre deti. Ďalšou výhodou domácej granoly je, že nemusíte dôkladne študovať zloženie kupovanej granoly, môže vás totižto veľakrát nepríjemne prekvapiť vysokým obsahom cukru a množstvom pridaných farbív, príchutí či iných aditív.

Aj granola patrí do kategórie skvelých nápadov na zdravé raňajky a desiatu pre celú rodinu. Pri výrobe domácej granoly však buďte veľmi pozorní a dôkladne vyberajte, aké ingrediencie do nej primiešate. Zvlášť myslite na deti, ktorým ju budete servírovať.

Na čo si dávať pri výrobe domácej granoly pozor?

  • Aby sušené ovocie, ktoré do nej pridávate, nebolo presladené a neobsahovalo siričitany. Siričitany pomáhajú potravinám udržať si farbu, fungujú ako konzervant. Takéto sušené ovocie síce vydrží dlhšie, avšak sírenie má vedľajšie účinky. Ak vás po konzumácii sušeného ovocia rozbolí brucho, je to pravdepodobne spôsobené siričitanmi, keďže dráždia žalúdok. Okrem konzervantov a aditív obsahuje spracované ovocie veľké množstvo cukru a olejov. Na etikete sa dokonca dočítate, že ho treba pred konzumáciou umyť.
  • Aby balenie orechov neobsahovalo tie, na ktoré máte alergiu. Veľakrát je na obaloch s orieškami uvádzaná len informácia „zmes orechov“. Ak ste alergik a máte problémy s konkrétnym druhom orechov, radšej sa takejto zmesi vyhnite.
  • Aby dané vločky vyhovovali všetkým členom domácnosti. Ak máte doma rodičov, súrodencov či deti s intoleranciou na lepok, použite radšej vločky bezlepkové. Dnes je na trhu niekoľko možností – od ryžových vločiek cez amarantové, kukuričné až po pohánkové.
  • Aby ste to neprehnali so sladidlami. Áno, každý má rád sladké a niekto si bez sladkých raňajok nevie ani len predstaviť deň. Myslite však aj na svoje zdravie a na dosladenie použite radšej med alebo ovocnú šťavu. Nezabudnite, že správne raňajky majú 3 základné zložky.

Vedeli ste?

Pufovanie je technologický postup, pri ktorom za vysokého tlaku pri teplote okolo 150 °C dochádza k vyparovaniu tekutiny z pufovanej suroviny. Trvá to niekoľko sekúnd a výhodou je, že pufovaná surovina nestráca svoje vzácne výživné látky.

Pufované ryžové chlebíky sú u nás známe pod názvom polystyrénové chlebíky.

Zdroj: culinarylore.com, wikipedia.org

Vytlačiť stránku
Zdielať článok