Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Nemusíme vysvetľovať, že zelenina je plná cenných vitamínov, minerálov, živín. Množstvo ich je ukrytých v šupe, pre ktorú poznáte jediné využitie – šup s ňou do koša alebo kompostu! Škoda šupiek a odrezkov, keď ich ešte môžete využiť a minimalizovať tak množstvo každodenného odpadu. Ako teda využiť zvyšky zeleniny?
Pripravte zeleninový vývar
Mrkvu, zeler a petržlen pred šúpaním poriadne umyte. Šupy dajte do krabičky a zamrazte ich. Takto postupujte pri každom čistení koreňovej zeleniny a keď budete mať šupiek dosť, pripravte z nich zeleninový vývar. Uvarené šupy rozmixujte a vývar použite na ďalšie varenie, alebo ako chutnú polievku.
Vypestujte vňať
Zo zrezaného vrchu petržlenu a zeleru vypestujete čerstvú vňať. Stačí dať odrezky do trochy vody, položiť na slnečné miesto a pravidelne dolievať. O pár dní vyrašia zelené lístočky vňate.
Podobne zužitkujete starý vyklíčený cesnak. Zasaďte ho do kvetináča, postavte na slnko a pravidelne polievajte. Mladé výhonky dodajú jemnú cesnakovú chuť trebárs šalátom.
Chrumkajte šupky
Dobre umyté šupky zo zemiakov premiešajte s troškou oleja, jemne posoľte a podľa chuti okoreňte. Dajte piecť na štvrťhodinku pri teplote 200 °C a máte chrumkanie k televízii. Podobne využijete aj šupky z inej zeleniny.
Využite hlúbik aj listy
Ochutnali ste už niekedy listy a hlúb brokolice či karfiolu? Listy chutia podobne ako kel a hodia sa do šalátov alebo ich spolu s hlúbikom uvarte, rozmixujte a pripravte krémovú polievku. Hlúbik, zbavený vrchnej drevnatej časti pokrájajte, uvarte a podávajte ako prílohu namiesto zemiakov.
Pesto z vňate
Aj petržlenovej a zelerovej vňati, pokiaľ nie je nažltlá alebo horkastá, nájdete zaujímavé využitie. Neotvárajte kôš, ale vňať nadrobno nasekajte, pridajte trochu prelisovaného cesnaku, soli a olivového oleja. Všetko rozmixujte a skladujte v sklenenom pohári v chladničke. Pestom ochutíte polievky, cestoviny ,alebo ho len tak natrite na chlieb či toast.