Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Sezóna čerstvého ovocia je v plnom prúde a vy už určite vo veľkom obrážate lokálne trhoviská v honbe za tými najkrajšími kúskami. Letné menu je predsa plné šťavnatých a najmä zdravých plodov. Aby ste sa z nich mohli tešiť čo najdlhšie, potrebujete vedieť, ako ich správne skladovať. A tiež, koľko vlastne vydržia v požívateľnom stave bez toho, aby ste z jabĺčok museli odkrajovať hnilé časti, lebo vám je ich ľúto vyhodiť.
Zemiaky bez svetla, rajčiny v izbe
Skladovanie v chladničke môže poškodiť niektoré druhy zeleniny ako sú zemiaky, ktoré potom môžu mať nepríjemnú chuť a textúru. Zemiaky aj cibuľu by ste mali skladovať mimo akéhokoľvek zdroja tepla či slnečného svetla. Paradajky a baklažán zas môžete nechať dozrieť pri izbovej teplote a potom ich uložiť do chladničky, čím im predĺžite životnosť. Chrumkavosť zeleru a špargle môžete opäť dodať tak, že ich uložíte stonkou nadol do malého množstva vody a zachladíte, až pokým nebudú opäť čerstvé ako tesne po nákupe.
Keď zeleninu vkladáte do plastových vrecúšok, urobte do nich niekoľko dierok, aby mohol vo vnútri prúdiť vzduch. Zeleninu a ovocie taktiež skladujte v osobitných boxoch, keďže niektoré ovocie produkuje etylén, ktorý urýchľuje dozrievanie iných druhov. A aj napriek tomu, že niektoré druhy zeleniny a ovocia vydržia čerstvé poriadne dlho, snažte sa ich zjesť čo najskôr pre náležitú chuť a nutričnú hodnotu.
Čo so zvyškami zeleniny? 5 nápadov, ako ich využiť
Do chladničky alebo do špajze?
Chladné a vlhké prostredie chladničky niektorým druhom ovocia a zeleniny neprospieva. Mení ich chuť a štruktúru, zastavuje proces zrenia. Preto radšej dajte do špajze:
V chladničke sa bude páčiť už zrelému ovociu a zelenine, pretože chlad ich udrží dlhšie čerstvé.
Čerstvé ovocie a zeleninu vám privezieme priamo domov.
Ako dlho vydrží zelenina a ovocie čerstvé?
Druh | V tmavej a chladnej špajzi | V chladničke |
Zemiaky | 1 – 2 mesiace | 1 – 2 týždne |
Cibuľa | 1 mesiac | 14 dní |
Cibuľa | 1 mesiac | 2 mesiace |
Paradajky | 3 – 5 dní | 2 – 7 dní |
Paprika | 5 dní | 5 – 7 dní |
Brokolica | 3 – 5 dní | |
Mrkva, petržlen | 1 týždeň | 2 – 3 týždne |
Zeler | 10 dní | 2 – 3 týždne |
Kel, kapusta | 2 týždne | 2 – 3 týždne |
Huby, hríby | 2 – 5 dní | |
Špenát | 2 – 3 dni | 3 – 5 dní |
Špargľa | 3 – 4 dni | 5 – 7 dní |
Avokádo | Do úplného dozretia | 3 – 4 dni |
Jablká | 3 týždne | 3 – 6 týždňov |
Banány | Do úplného dozretia | 5 dní |
Čerešne, višne | 1 deň | 3 – 5 dní |
Černice, maliny, jahody, čučoriedky | 1 deň | 2 – 3 dni |
Hrozno | 1 deň | 1 týždeň |
Pomaranče | 10 dní | 3 týždne |
Broskyne, marhule, slivky | 2 dni | 3 – 5 dní |
Tipy na šetrenie v kuchyni sa vám zídu každý deň.
Zdroj: weightwatchers.com, thrillist.com, doposlednejomrvinky.sk