Šetrenie potravinami Ako dlho vydržia ovocie a zelenina čerstvé?

Sezóna čerstvého ovocia je v plnom prúde a vy už určite vo veľkom obrážate lokálne trhoviská v honbe za tými najkrajšími kúskami. Letné menu je predsa plné šťavnatých a najmä zdravých plodov. Aby ste sa z nich mohli tešiť čo najdlhšie, potrebujete vedieť, ako ich správne skladovať. A tiež, koľko vlastne vydržia v požívateľnom stave bez toho, aby ste z jabĺčok museli odkrajovať hnilé časti, lebo vám je ich ľúto vyhodiť.

Zemiaky bez svetla, rajčiny v izbe

Skladovanie v chladničke môže poškodiť niektoré druhy zeleniny ako sú zemiaky, ktoré potom môžu mať nepríjemnú chuť a textúru. Zemiaky aj cibuľu by ste mali skladovať mimo akéhokoľvek zdroja tepla či slnečného svetla. Paradajky a baklažán zas môžete nechať dozrieť pri izbovej teplote a potom ich uložiť do chladničky, čím im predĺžite životnosť. Chrumkavosť zeleru a špargle môžete opäť dodať tak, že ich uložíte stonkou nadol do malého množstva vody a zachladíte, až pokým nebudú opäť čerstvé ako tesne po nákupe.

Keď zeleninu vkladáte do plastových vrecúšok, urobte do nich niekoľko dierok, aby mohol vo vnútri prúdiť vzduch. Zeleninu a ovocie taktiež skladujte v osobitných boxoch, keďže niektoré ovocie produkuje etylén, ktorý urýchľuje dozrievanie iných druhov. A aj napriek tomu, že niektoré druhy zeleniny a ovocia vydržia čerstvé poriadne dlho, snažte sa ich zjesť čo najskôr pre náležitú chuť a nutričnú hodnotu.

Čo so zvyškami zeleniny? 5 nápadov, ako ich využiť

Do chladničky alebo do špajze?

Chladné a vlhké prostredie chladničky niektorým druhom ovocia a zeleniny neprospieva. Mení ich chuť a štruktúru, zastavuje proces zrenia. Preto radšej dajte do špajze:

  • zemiaky,
  • cibuľu,
  • cesnak,
  • paradajky,
  • uhorky,
  • dozrievajúce ovocie (banány, avokádo, broskyne, nektárinky...).

V chladničke sa bude páčiť už zrelému ovociu a zelenine, pretože chlad ich udrží dlhšie čerstvé. 

Čerstvé ovocie a zeleninu vám privezieme priamo domov.

Ako dlho vydrží zelenina a ovocie čerstvé?

Druh

V tmavej a chladnej špajzi

V chladničke

Zemiaky

1 – 2 mesiace

1 – 2 týždne

Cibuľa

1 mesiac

14 dní

Cibuľa

1 mesiac

2 mesiace

Paradajky

3 – 5 dní

2 – 7 dní

Paprika

5 dní

5 – 7 dní

Brokolica


3 – 5 dní

Mrkva, petržlen

1 týždeň

2 – 3 týždne

Zeler

10 dní

2 – 3 týždne

Kel, kapusta

2 týždne

2 – 3 týždne

Huby, hríby


2 – 5 dní

Špenát

2 – 3 dni

3 – 5 dní

Špargľa

3 – 4 dni

5 – 7 dní

Avokádo

Do úplného dozretia

3 – 4 dni

Jablká

3 týždne

3 – 6 týždňov

Banány

Do úplného dozretia

5 dní

Čerešne, višne

1 deň

3 – 5 dní

Černice, maliny, jahody, čučoriedky

1 deň

2 – 3 dni

Hrozno

1 deň

1 týždeň

Pomaranče

10 dní

3 týždne

Broskyne, marhule, slivky

2 dni

3 – 5 dní


Tipy na šetrenie v kuchyni sa vám zídu každý deň.

Zdroj: weightwatchers.com, thrillist.com, doposlednejomrvinky.sk

Vytlačiť stránku
Zdielať článok