Tipy a rady Ako dlho vydrží víno otvorené a s čím chutí najlepšie?

Základné pravidlo kombinovania vína a jedla znie – biele víno k bielemu mäsu, červené k tmavším druhom, ružové je univerzálne. Vy však chcete pre seba a svojich blízkych viac ako len základy. Preto kombinujte, skúšajte a čarujte, veď namiešanie tej správnej kombinácie vína a jedla je hotová mágia!
Prvým krokom je správny výber nielen odrody, ale aj ročníka. V tom vám pomôže vedieť, čo je fľašová zrelosť.

Fľašová zrelosť
Víno potrebuje čas, aby sa jeho chute rozvinuli do dokonalosti. Víno sa na vrchole sudovej zrelosti stáča do fliaš, kde dozrieva na fľaškovú zrelosť. Každý druh vína potrebuje iný čas, všeobecne platí, že červená vína dozrievajú dlhšie.

  • Zinfandel: 3 – 6 rokov
  • Cabarnet Sauvignon: 4 roky a viac
  • Alibernet: 2 – 8 rokov
  • Merlot: 3 – 7 rokov
  • Pinot Noir: 2 – 5 rokov
  • Pinot Blanc: 1 – 3 roky
  • Chardonnay: 2 – 5 rokov
  • Sauvingon Blanc: 2 – 8 rokov

Ako dlho vydrží víno otvorené?
Nedopitú fľašu vína môžete odložiť na neskôr a pri dodržaní zásad správneho skladovania vám ešte pár dní vydrží.

  • šumivé víno so špeciálnou zátkou vydrží v chladničke 1 až 3 dni
  • ľahké biele a ružové vína uzatvorené korkovou zátkou 5 až 7 dní
  • ťažšie biele vína uzatvorené korkovou zátkou 3 – 5 dní
  • červené víno uzatvorené korkovou zátkou odložte na tmavé chladné miesto na 3 až 5 dní
  • fortifikované vína (s vyšším obsahom alkoholu) – s korkovou zátkou na tmavom chladnom mieste 28 dní
  • krabicové víno vydrží v chladničke otvorené 28 dní

Tip pre gazdinky:
Nespotrebované víno môžete preliať do nádobky na ľad, dať zamraziť a použiť pri varení.

Prečítajte si, akú má mať víno teplotu pri podávaní. 

Aké víno k jedlu?

Podávanie viacerých druhov jedál ide ruka v ruke aj s výberom vhodného vína. Začnite so suchšími vínami, pokračujte jemnejším a sladšími, na záver ponúknite víno silnejšie. V zásade platí –  ide sa od bieleho k červenému, od ľahkého k ťažšiemu.

Biele víno sa hodí k: 
- rybám
- plodom mora 
- cestovinám
- hydine
- omáčkam
- ľahko upravenej zelenine
- syrom s bielou a modrou plesňou, mozarelle
- ľahkým dezertom

Červené víno vynikne v kombinácii s:
- tmavým mäsom 
- zverinou
- jahňacinou
- výrazne korenenými jedlami
- syrom ako gouda, cheddar
- čokoláde a čokoládovým dezertom

Ružové víno je ideálne v prípade, ak nechcete podávať ku každému chodu iný druh. Jeho univerzálnosť docielite tak, že ho začnete podávať dobre vychladené, čím pripomína víno biele. Pomalou temperáciou na izbovú teplotu bude pripomínať viac víno červené. Univerzálne sa hodí k rybám, morčaciemu mäsu, polomäkkým syrom.

Syry a víno – dokonalá kombinácia!
Aj tu však platia isté zásady. K bielym vínam servírujte zrejúce syry, mäkké krémové, smotanové, parené či tavené.
K červenému vínu sa naopak hodia tvrdé syry a tie, ktoré majú pleseň. Syry s modrou plesňou sú určené k sladkým aromatickým vínam

Víno a pizza
U nás nie je veľmi zvykom kombinovať víno a pizzu. No možno sa vám niekedy bude hodiť vedieť, že pizza so zeleninou alebo ovocím si rozumie s bielym vínom a pizza s väčším podielom mäsa, salámy či syra bude dobre chutiť s červeným.

Týmto kombináciám sa vyhýbajte
Tak ako niektoré kombinácie chutí nechajú vyniknúť tomu najlepšiemu z vína aj z jedla, iné dokážu pravý opak a chutiť vám nebude ani jedno. Nie je vhodné kombinovať:

  • šumivé víno a červené mäso, korenené jedlá a krémové omáčky
  • suché víno s červeným mäsom a modrými syrmi
  • ťažké vína s údený mäsom, ázijskými jedlami a paradajkami
  • sladké biele vína s čokoládou a jedlami sladšími ako samotné víno
  • ľahké červené víno s údeninami, slanými pochutinami a barbecue omáčkami
  • červené víno medium s korenenými jedlami, surovými rybami, sushi, ustricami
  • ťažké červené vína s morskými plodmi, vajíčkami a ľahkými šalátmi
  • dezertné vína s citrusmi, bielym mäsom a morskými plodmi

Zdroje: gastroprofesor.cz, cawineclub.com, vino.sk, ties.com

Vytlačiť stránku
Zdielať článok